Νέες μουσικές ποιητικές διαδρομές με την υπογραφή του Όγδοου

Είναι χαράς ευαγγέλια όταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέοι μουσικοί δίσκοι σε μία εποχή δύσκολη και χαλεπή. Και όμως το Όγδοο, που καιρό τώρα έχει δώσει το δικό του στίγμα, τα νέα είναι πολύ ευχάριστα. Γιατί κάθε φορά που το Όγδοο αναλαμβάνει την παρουσίαση μιας νέας μουσικής παραγωγής αυτό χαροποιεί τους ακροατές και ευφραίνει την ψυχή. Πρόκειται για δουλειές που έχουν ταυτότητα, ποιότητα και φροντίδα και δεν είναι κάτι που συμβαίνει πια τόσο συχνά. Έτσι και τώρα, με αυτές τις τρεις μοναδικές μουσικές διαδρομές με την υπογραφή καταξιωμένων δημιουργών, ερμηνευτών και στιχουργών έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε καλή ελληνική μουσική όπως κάποτε. Διαφορετικά ακούσματα με μία όμως κοινή συνισταμένη, την αγάπη για το καλό ελληνικό τραγούδι και αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Μανώλης Μητσιάς, Συγγνώμη Πόλη μου

Η νέα δισκογραφική δουλειά του Μανώλη Μητσιά είναι γεγονός και ο ερμηνευτής που κλείνει 50 χρόνια στο τραγούδι είναι πιο ώριμος και πιο μεστός από ποτέ. Σε υπέροχη αφήγηση Ιεροκλή Μιχαηλίδη και με την μουσική επιμέλεια του Μανώλη Καρπάθιου αλλά και την στιχουργική ματιά του Κώστα Μπαλαχούτη δημιουργείται ένα εξαιρετικό τρίπτυχο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για τραγούδια γεμάτα από συναίσθημα, ποιητικότητα και λυρισμό, τραγούδια που φέρνουν τον χρόνο πίσω χάρη στην μοναδική φωνή του Μανώλη Μητσιά αλλά και των Γρηγόρη Νταραβάνογλου και της Μαρίνας Μανωλάκου που τον συνοδεύουν και που όλοι μαζί ντύνουν το μουσικό μονοπάτι και μας ταξιδεύουν στην μοναδική Πόλη δημιουργώντας μας αναμνήσεις και ρίγη συγκίνησης.

Τάκης Σούκας, Πρώτη φορά

Τι και αν ο Τάκης Σούκας έφτασε πια τα 80 και μετράει χρόνια και χρόνια στην ελληνική δισκογραφία συνεργαζόμενος με κορυφαίους τραγουδιστές όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Ελένη Βιτάλη, ο Στράτος Διονυσίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος. Αυτός ο δίσκος είναι σαν να γράφτηκε πριν χρόνια και όμως διαθέτει την καλύτερη μαγιά του σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ένας δίσκος τόσο φρέσκος, τόσο πολυδιάστατος, τόσο ευχάριστος, τόσο μελωδικός πάνω σε στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη και του Κώστα Μπαλαχούτη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν σημαντικές φωνές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Ηρώ Σαΐα, ο Ορφέας Περίδης, ο Μανώλης Μητσιάς, η Γλυκερία, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Χρήστος Δάντης. Τα τραγούδια είναι λαϊκά με την έννοια της ευρύτερης αποδοχής τους προς όλους εκείνους που έχουν απαιτήσεις από την μουσική και επιθυμούν μία ευχάριστη συντροφιά, αποτελούν ένα διάλειμμα από την σκοτούρα της καθημερινότητας.

Κύκλος τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου, Η παγωμένη θεατρίνα

Η ποίηση του Νίκου Γκάτσου, του ποιητή της Αμοργού και τόσων άλλων ποιημάτων που αγγίζουν την ψυχή μας εμπνέει διαχρονικά τους δημιουργούς όπως τον Μάνο Χατζηδάκι πριν από χρόνια. Εδώ πρόκειται για μία νέα δουλειά υπό την μουσική επιμέλεια του Νίκου Χιώτογλου που φέρει την υπογραφή της μελοποίησης. Τα κείμενα καθώς και την επιμέλεια του δίσκου που έχει την μορφή βιβλίου – διαθέτει και πλούσια εικονογράφηση με το έργο της Ηώς Αγγέλη – έχει αναλάβει η Αγαθή Δημητρούκα. Τα τραγούδια ερμηνεύουν σημαντικές φωνές που έχουν αναλάβει και αυτοί με την σειρά τους το δύσκολο έργο να αποδώσουν την ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Είναι ένας δίσκος που έλειπε από την ελληνική δισκογραφία και μας παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές τότε που τους δίσκους κοσμούσαν έργα του Γιάννη Μόραλη, του Γιάννη Τσαρούχη και άλλων σπουδαίων ζωγράφων. Πρόκειται πραγματικά για ένα κόσμημα, για μια έκδοση πολύ ευαίσθητη, έτσι όπως αξίζει στο όνομα και την μνήμη του Νίκου Γκάτσου.