Αρσέν Λουπέν, ο εκκεντρικός (ή η τέχνη τού να κλέβεις έξυπνα και καλλιτεχνικά)

Δεν είναι κρυφό πλέον πως ξεκινά το δεύτερο μέρος της πολυαναμενόμενης σειράς γύρω από τον Αρσέν Λουπέν και τις περιπέτειες του περίφημου ήρωα, κάτι το οποίο όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία. Με το πρώτο μέρος να έχει σημειώσει τέτοια επιτυχία και τόση απήχηση στο κοινό δεν είναι περίεργο που τόσο ο Γάλλος εκδότης όσο και οι υπόλοιποι εκδότες – και οι εκδόσεις Ερατώ που εκδίδουν στα ελληνικά τα βιβλία του – δεν προλαβαίνουν να τυπώνουν αντίτυπα για να απαντήσουν στην αναπάντεχη πλην όμως πολύ ευχάριστη ζήτηση των βιβλίων του Μωρίς Λεμπλάν που η αλήθεια είναι πως είχε ξεχαστεί για λίγο από το λογοτεχνικό προσκήνιο. Και όμως, αυτός ο διαχρονικός ήρωας θα είναι πάντα λόγος επαρκής για να προκαλεί το κοινό να τον διαβάσει, να το ψυχαγωγεί, να το προσκαλεί να βρει την απάντηση στο αίνιγμα των κλοπών.

Ένας εκλεπτυσμένος λωποδύτης δείχνει τον δρόμο της δικαιοσύνης

Ο Αρσέν Λουπέν αποκαλύπτεται μέσα από μία τηλεοπτική σειρά που είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα μιας και ο ήρωας και πρωταγωνιστής χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία του καλλιτέχνη λωποδύτη αλλά δεν έρχεται από το παρελθόν όπως ακριβώς τον ξέρουμε. Ωστόσο, ο Αρσέν Λουπέν είναι πάντα επίκαιρος, πάντα ζωντανός και πάντα δραστήριος, όπως και άλλοι ήρωες που δεν λησμονιούνται όσα χρόνια και αν περάσουν. Είναι μία πολύ ευχάριστη τάση να βλέπουμε σειρές και βιβλία εμπνευσμένες από τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι, τον επιθεωρητή Μαιγκρέ του Σιμενόν και τον Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ να καταλαμβάνουν θέση στις οθόνες μας και να μας θυμίζουν πως τα καλά βιβλία δεν λήγουν και δεν ξεθωριάζουν.

Οι εξαιρετικά καλογραμμένες ιστορίες του Μωρίς Λεμπλάν γράφτηκαν σε μία εποχή ιδιαίτερα ασταθή, τόσο κοινωνικά, τόσο πολιτικά όσο και ιστορικά και τα βιβλία αποτυπώνουν μία εποχή όπου η διαφθορά και η δολοπλοκία έδιναν και έπαιρναν και για αυτό ο Μωρίς Λεμπλάν επιστρατεύει έναν ήρωα σωτήρα, έναν μανιώδη λωποδύτη στην υπηρεσία όμως του καλού και του ηθικού. Ο ίδιος ο ήρωας είχε πει πως “πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά μας και να τα αγαπάμε” αν και ο ίδιος ξεπερνά πολλές φορές τον ίδιο του τον εαυτό και μας παρασέρνει μαζί του σε επικίνδυνα μονοπάτια όπου κυριολεκτικά παίζει με οριακές καταστάσεις.

Τα μυθιστόρηματά του έχουν σαφώς μέσα τους ενταγμένο το αστυνομικό δαιμόνιο και είναι κατά κόρον συνυφασμένα με την εξιχνίαση μιας υπόθεσης, ωστόσο ο Αρσέν Λουπέν διαφέρει ως προς το γεγονός πως υπερασπίζεται τον αδύναμο και πηγαίνει ενάντια στον ανήθικο λειτουργό ή πλούσιο αριστοκράτη που με όπλο τα χρήματά του ή την θέση του εκμεταλλεύεται την εξουσία του και την κυριαρχία του στο κοινωνικό γίγνεσθαι για να επικαλύψει τα εγκλήματά του ή τις ατασθαλίες του. Ο Αρσέν Λουπέν είναι υποχθόνιος, είναι ευφυής, είναι γρήγορος, είναι παρών και εκεί όπου είναι απών και βάζει στον στόχο του αυτόν που επιβουλεύεται τον ανυπεράσπιστο πολίτη που δεν έχει τα μέσα για να προστατεύσει την υπόληψή του. Υπάρχει διχογνωμία και αμφισημία ως προς το αν ο Αρσέν Λουπέν είναι ένας κοινός απατεώνας, ένας εγκληματίας ή ένας αγύρτης που επιδεικνύει τις ικανότητές του στην λωποδυσία ή αν είναι ένας Ηρακλής μαινόμενος της κοινωνίας που έχει ως αποστολή του ιερή την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την προσήλωση στο καθήκον των απλών ανθρώπων.

Ο Αρσέν Λουπέν του έρωτα και της φυγής παρουσιάζεται

Σε κάθε περίπτωση είναι ένας άνθρωπος όπως οι άλλοι και έχει και αυτός τα τρωτά του σημεία, κυριότερο από τα οποία είναι ο έρωτας που του χτυπάει ουκ ολίγες φορές την πόρτα.  Πρωταγωνιστεί σε πολλές ιστορίες του η σχέση με το αδύναμο φύλο και το ερωτοχτύπημα που δεν μπορεί να τον αφήσει αδιάφορο. Όσο και αν έχει ψυχρό αίμα στις υποθέσεις που χειρίζεται και όσο και αν το συναίσθημα απουσιάζει από τον τρόπο που αντιμετωπίζει την έννοια της αριστοκρατικής κλοπής δεν μπορεί κανείς να τον εμποδίσει από το να ερωτευτεί και να σαγηνευτεί. Είναι λοιπόν ένα πρόσωπο πολυσχιδές και πολυδιάστατο, ένας ήρωας που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του χαρακτηριστικά όπως η ιδιοφυία, η μεγαλοφυΐα και η ιδιάζουσα ιδιοσυγκρασία και στην εμφάνιση την αριστοκρατία, την κομψότητα και την γοητεία.

Μην ξεχνάμε πως οι ιστορίες εκτυλίσσονται στις αρχές του 20ου αιώνα σε μία εποχή πολλών ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων, σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου όλα είναι ρευστά καθώς εγκυμονεί ένας Μεγάλος πόλεμος. Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιείται ο Αρσέν Λουπέν και η ταυτότητά του είναι συγκεκριμένη και ορατή μόνο όταν ο ίδιος το επιθυμήσει. Τον φανταζόμαστε να κυκλοφορεί στο Παρίσι που είναι το κέντρο των εξελίξεων εκείνη την εποχή ως σκιά, ως ένας αόρατος και σκοτεινός ιππότης με σημείο κατατεθέν το περίφημο και εμβληματικό καπέλο του καθώς και το εντυπωσιακό παλτό του ώστε να μην γίνεται στόχος ο ίδιος.

Όλο αυτό το κομψοτέχνημα του Λεμπλάν αν μη τι άλλο είναι λόγος να προσελκύει στο πρόσωπο του Λουπέν και ένα είδος μόδας, με πολλούς να προσπαθούν να τον αντιγράψουν και βέβαια στον θεατή ή τον αναγνώστη ακόμα καλύτερα γίνεται ιδιαίτερα αρεστός έτσι ώστε να επιθυμεί να εντρυφήσει και πάλι στις ιστορίες του, τις πολυάριθμες ιστορίες του για να τον γνωρίσει καλύτερα. Ο Λεμπλάν τον ανυψώνει στα μάτια μας με τον δεξιοτεχνικό του λόγο και μας παρουσιάζει μία μορφή εξευγενισμένη που μας προκαλεί ερωτήματα, μας αιχμαλωτίζει και τελικά μας θολώνει το τοπίο σχετικά με το αν ο ήρωάς του αυτός είναι ένας κοινός λωποδύτης ή ένας Δον Κιχώτης της κοινωνίας που παλεύει για το ηθικό και το νόμιμο. Οι απαντήσεις δίνονται αποκλειστικά και μόνον δια της ανάγνωσης! 

Βιβλία

Δείτε περισσότερα.

Ο Αριστοκράτης Λωποδύτης είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ιστορίες του γνωστού μας ήρωα, είναι και μία λογοτεχνική όμως δημιουργία υψηλού επιπέδου του Λεμπλάν. Στο βιβλίο αυτό, ο λεγόμενος Ρομπέν των Δασών όπως συνήθως τον αποκαλούσαν για τον ρόλο που διαδραμάτιζε, εξειδικεύεται στην περίφημη τέχνη του όπως αρέσκεται να κάνει ξεδιπλώνοντας ένα μοναδικό ταλέντο που ανέπτυξε χάρη στην αριστοτεχνική του ικανότητα.

 

Δείτε το και αγοράστε το!

Αρσέν Λουπέν. Η μυστηριώδης κατοικία. Τι συμβαίνει άραγε όταν ο έρωτας συναντά τον Αρσέν Λουπέν και του συστήνεται εκεί που περιδιαβαίνει αμέριμνος; Ποια η αντίδραση του στυγνού απατεώνα και υπερασπιστή των αδυνάτων; Θα καταφέρει να αντισταθεί ή θα πέσει στα δίχτυα του χάνοντας έτσι για λίγο τα πατήματά του στην πορεία εξερεύνησης της υπόθεσης; Αυτά και άλλα πολλά αφηγείται ο δεξιοτέχνης Μωρίς Λεμπλάν σε ένα ακόμα επεισόδιο της ζωής του ξακουστού ήρωα.

 

Δείτε περισσότερα.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την βιβλιογραφία το βιβλίο με τίτλο Οι εκμυστηρεύσεις του Αρσέν Λουπέν όπου η φυσιογνωμία του Αρσέν Λουπέν μπαίνει κάτω από τον μεγεθυντικό φακό του ίδιου του συγγραφέα και όπου ο αναγνώστης έρχεται ακόμα πιο κοντά στον αγαπημένο του ήρωα μαθαίνοντας για τα μυστηριώδη του τεχνάσματα αλλά και για το μυστικό εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει τελικά από τον κοινό απατεώνα όπως κάποιοι τον αποκαλούν.

 

Δείτε το και αγοράστε το!

Αναμνήσεις ενός νεανικού έρωτα, θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τίτλος για το βιβλίο Η εκδίκηση της Καλιόστρο, όπου ο προσφιλής μας Αρσέν Λουπέν έρχεται να αντιμετωπίσει την εκδίκηση ενός έρωτα από τα παλιά που του χτυπάει για τα καλά ευαίσθητες χορδές. Πώς άραγε θα συμπεριφερθεί απέναντι σε μία γυναίκα που δεν εμφανίζεται που το όνομά της όμως στοιχειώνει ακόμα και τώρα τον Αρσέν Λουπέν και ας έχουν περάσει χρόνια;

 

Δείτε το και αγοράστε το!

Ο Αρσέν Λουπέν στη φυλακή πριν καν αρχίσει το μυθιστόρημα; Οποία έκπληξη για τον αναγνώστη αλλά όχι για τον πανούργο και πολυμήχανο Λουπέν που στο βιβλίο Τα τρία εγκλήματα του Αρσέν Λουπέν αλλάζει τεχνική και στρατηγική και ευρισκόμενος στην φυλακή αποφασίζει από εκεί να οργανώσει την δράση του χωρίς να χάσει χρόνο. Είναι ασταμάτητα ενεργητικός και αυτό το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και μέσα από τα κάγκελα.

 

Δείτε το και αγοράστε το!

Ο Αρσέν Λουπέν στον Μεγάλο πόλεμο, ναι το είδαμε και αυτό γιατί ο Αρσέν Λουπέν είναι παντός καιρού και δεν φοβάται τίποτα και κανέναν. Πάντα απρόβλεπτος και πάντα ετοιμοπόλεμος, βρίσκεται στο Παρίσι στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου πολέμου στην ιστορία Αρσέν Λουπέν, Το χρυσό τρίγωνο αντιμέτωπος με έκτακτα γεγονότα και μία συμμορία που έχει στόχο την κλοπή δημόσιου χρήματος, ένα γεγονός που ο ίδιος θα κληθεί να εμποδίσει γιατί διακυβεύονται πολλά.

 

Δείτε περισσότερα.

Ένας πάμπλουτος κάτοχος διαμαντιών βρίσκεται δολοφονημένος στο Παρίσι και η αστυνομία στρέφεται κατευθείαν στο πρόσωπο του Αρσέν Λουπέν, του οποίου η φήμη έχει εκτοξευθεί στα ύψη για τις περίτεχνες και ευφυείς διαρρήξεις. Στο βιβλίο Η διπλή ζωή του Αρσέν Λουπέν ο συγγραφέας για άλλη μία φορά παίζει το παιχνίδι του κρυφτού και θέτει εν αμφιβόλω τον ήρωά του.

 

 

Δείτε περισσότερα.

Να άλλη μία ιστορία του περίφημου διαρρήκτη όπου αναμειγνύονται και δύο γυναίκες και αυτή την φορά ο Αρσέν Λουπέν στο βιβλίο Η γυναίκα με το διπλό χαμόγελο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας ως ερευνητής ο ίδιος γιατί η υπόθεση αυτή τον αφορά. Τι συνέβη τελικά σε εκείνον τον πύργο και ποιος βρίσκεται πίσω από την μυστήρια δολοφονία; Να που ο αριστοκράτης ήρωάς μας θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση και η αγωνία ανεβαίνει κατακόρυφα.

 

Δείτε περισσότερα.

Αυτό που κατάφερε ο Μωρίς Λεμπλάν με τον Αρσέν Λουπέν είναι να καθιερώσει μια για πάντα το αστυνομικό μυθιστόρημα ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα και να καθιερώσει τον ξακουστό ήρωά του σε κύριο πρόσωπο. Έτσι και εδώ στο βιβλίο Το κρυστάλλινο πώμα ο αναγνώστης ζει με όλο του το είναι άλλο ένα συνταρακτικό επεισόδιο της τέχνης της κλοπής και εισέρχεται για τα καλά στην μυστηριώδη εξαφάνιση ενός αντικειμένου, ποιος εξαπατήθηκε;

 

Δείτε το και αγοράστε το!

Ήρθε η ώρα ο Αρσέν Λουπέν να μπει στο στόχαστρο της ψυχανάλυσης και του ψυχογραφήματος για να μάθουμε τελικά ποιος είναι αυτός ο εκκεντρικός άνθρωπος. Μέσα από συμβάντα που κόβουν την ανάσα, στο βιβλίο Το μυστήριο της χρυσής σκόνης ο ήρωας φαίνεται να λαμβάνει επιτέλους την θέση που του ανήκε εξαρχής και να αναγνωρίζεται ως ο υπέρμαχος του δικαίου και του ηθικού, ως ο κατεξοχήν προστάτης των τρωτών και αδύναμων.

 

 

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει λίγο πριν ξεσπάει ο πόλεμος την ιστορία εξιχνίασης εγκλημάτων από το περίφημο και ιδιαίτερα επιτυχημένο Γραφείο ερευνών Μπάρνετ και Σια, ένα γραφείο που είχε αναλάβει υπό την ευθύνη του πλήθος περίεργων και δύσκολων υποθέσεων. Ο Μωρίς Λεμπλάν έρχεται να προσθέσει άλλο ένα συναρπαστικό επεισόδιο στην σειρά όπου πρωταγωνιστεί ο ξακουστός ήρωάς του. Και τίθεται τελικά εύλογα το ερώτημα, είναι όντως το γραφείο αυτό που σημείωσε τις επιτυχίες και αποκάλυψε πλήθος εγκλημάτων και άλλων έκνομων πράξεων ή μήπως πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένας επιφανής και ιδιαίτερα δεξιοτέχνης λωποδύτης που με πλούσιο παρελθόν κατόρθωσε να γίνει και πάλι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας; Περισσότερα εντός…

Τι μπορεί να συμβεί όταν ο διαβόητος Αρσέν Λουπέν συναντά τον έρωτα και αυτός τον χτυπάει κεραυνοβόλα σε τέτοιο βαθμό που η ζωή του μπορεί και να κινδυνεύει; Είναι ικανός να δει ότι η δεσποινίς με τα πράσινα μάτια την οποία έχει σφόδρα ερωτευτεί και την οποία παίρνει από πίσω μπορεί να είναι και το μοιραίο τέλος του, κάτι που ούτε και εμείς θα θέλαμε ως αναγνώστες; Ο Λεμπλάν για μια ακόμα φορά μας καθηλώνει με την ευρηματικότητά του, μας προσφέρει την ευαίσθητη πλευρά του ήρωά του και μας εισάγει στον συναισθηματικό κόσμο του Αρσέν Λουπέν δείχνοντάς μας την αχίλλειο πτέρνα του. Γιατί από τα βέλη της ερωτικής περιπέτειας κανείς δεν γλιτώνει…