Η μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από μοναδικά βιβλία για μικρούς και μεγάλους

Τα Χριστούγεννα είναι η αφορμή για μικρούς και μεγάλους να γευτούν την χαρά του ταξιδιού σε έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο λαμπερό, πιο φωτεινό. Η χαρά των ημερών αυτών περνά αναμφίβολα μέσα από ιδιαίτερες στιγμές όπως είναι ο στολισμός του δέντρου, οι ζεστές οικογενειακές στιγμές, η έξοδος με φίλους, οι στιγμές χαλάρωσης που έχουν και ως κύριο στοιχείο την ανταλλαγή δώρων και ευχών για υγεία, χαρά και ευτυχία. Σαφώς, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει αυτές τις μέρες και τους φτωχούς ανθρώπους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάτι αντίστοιχο και με κάθε τρόπο να τους συμπαραστέκεται. Ακόμα και μια γλυκιά κουβέντα, ένα χαμόγελο και μια μερίδα φαγητό έχουν αξία.

Μέσα σε αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα και συγκυρία, το βιβλίο ως κύριο αγαθό προσφέρεται σε μικρούς και μεγάλους, ως ένα ποιοτικό και μοναδικό μέσο ψυχαγωγίας. Η ανάγνωση, ειδικά αυτές τις μέρες ενδείκνυται για να ζήσουν όλοι τον μαγικό κόσμο της με κάθε τρόπο, να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές και να συναντήσουν παραμυθένιους ήρωες, νεράιδες, ξωτικά, πριγκίπισσες και άλλα πρόσωπα εμπνευσμένα από συγγραφείς που είδαν τα Χριστούγεννα ως μια πηγή έμπνευσης και έτσι αποφάσισαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους. Εδώ παρουσιάζονται βιβλία πολύ ξεχωριστά, βιβλία που απευθύνονται, άλλα σε μικρούς και άλλα σε μεγάλους και άλλα και στους δύο. Το bookfeed εύχεται καλές γιορτές και ένα ακόμα πιο παραγωγικό αναγνωστικό έτος 2020! Εμείς όπως πάντα θα φροντίσουμε για αυτό.

G. K. Chesterton, Το μαγαζί των φαντασμάτων, Εκδόσεις Άγρα

Ο δεξιοτέχνης του λόγου Τσέστερτον ξέρει πολύ καλά πως να το χειρίζεται και πως να κατασκευάζει με το μυαλό του ιστορίες που συναρπάζουν τον αναγνώστη. Αυτήν τη φορά με ευφυή τρόπο και με εργαλείο την έξοχα δοσμένη περιγραφή των ιστοριών του μοιράζεται μαζί μας το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από αφηγήσεις που έχουν ως κύρια πρόσωπα και πρωταγωνιστές τον Ντίκενς, τον Άγιο Βασίλη, τον Ρομπέν των Δασών και άλλους. Ο Τσέστερτον, όπως και στη Λέσχη αλλόκοτων επαγγελμάτων (εκδ. Άγρα) και με υπέροχη θεατρικότητα, κατορθώνει να εξάψει την φαντασία μας πλάθοντας μία εξιστόρηση που ενέχει αγωνία, πλούσια συναισθήματα, φλεγματικότητα, καυστικό λόγο, άρωμα έντονου μυστήριου και κυνήγι φαντασμάτων.

Νικολάι Γκόγκολ, Η νύχτα των Χριστουγέννων, Εκδόσεις Ερατώ

Βαθιά καινοτόμος και πρωτοπόρος συγγραφέας, τόσο με το μυθιστόρημά του «Νεκρές ψυχές», όσο και με πασίγνωστα διηγήματα όπως «Η μύτη» και «Το παλτό» αλλά και με θεατρικά έργα που άφησαν εποχή όπως «Ο επιθεωρητής», «Τα παντρολογήματα» και «Οι παίκτες», προώθησε ένα καυστικό τρόπο γραφής για να κατακρίνει και να καυτηριάσει τα πεπραγμένα της εποχής του. Λίγοι γνωρίζουν ίσως πως ο Γκόγκολ υπήρξε και εξαιρετικός παραμυθάς όπως συμβαίνει στην πολύ τρυφερή ιστορία αυτή όπου η αγάπη νικά το κακό και προελαύνει για να ευχαριστηθεί τη χαρά. Ο Γκόγκολ φροντίζει να ντύσει την ιστορία του με ένα ταξίδι σε παλάτια και φανταστικά μέρη μέχρι να φτάσει στον πολυπόθητο στόχο που είναι η καρδιά της πανέμορφης Οξάνα, στην οποία ο Βακούλα σπεύδει να προσφέρει το δώρο του. Ένα πανέμορφο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους!

Helen Stephens, Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Ίκαρος

Με την σφραγίδα των εκδόσεων Ίκαρος και με μία υπέροχη εικονογράφηση, η ιστορία της συγγραφέως του βιβλίου “Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι” επανέρχεται αυτήν τη φορά με αφιέρωμα στα Χριστούγεννα. Η μικρή Έλλη θέλει να φύγει διακοπές με την οικογένειά της αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει πίσω της το αγαπημένο της λιοντάρι ακόμα και αν αυτό δεν χωράει όπως τη λένε στο τρένο με το οποίο θα φύγουν. Το λιοντάρι πάει παντού μαζί της, είναι αχώριστος φίλος της, είναι αυτό που παίρνει και στο σχολείο – Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο, επίσης από τις εκδόσεις Ίκαρος – έτσι και τώρα το λιοντάρι κάτι θα σκαρφιστεί, κάτι θα σκεφτεί μιας και ξέρει πως η Έλλη τον χρειάζεται για να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Ένα εξαιρετικά γραμμένο παραμύθι που αξίζει να διαβαστεί πολλές φορές!

Ανν Λέισεν, Ο Καρυοθραύστης, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πρόκειται για την πασίγνωστη ιστορία του γνωστού Ε.Τ.Α. Χόφμαν την οποία και έντυσε με την μουσική του ο Τσαϊκόφσκι το 1892 πατώντας πάνω στη διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών. Ο καρυοθραύστης, ένα ξύλινο στρατιωτάκι που δίνεται ως δώρο στην Κλάρα που λατρεύει τις γιορτές. Ο αδερφός της απαξιώνει το μικρό ανθρωπάκι όμως εκείνη το έχει για συντροφιά της δίπλα στο κρεβάτι της και με μαγικό και ευφάνταστο τρόπο ανακαλύπτει προς μεγάλη της χαρά πως δεν είναι μόνο ένα γλυκό στρατιωτάκι που σπάει καρύδια αλλά έχει και μια ιστορία να διηγηθεί γιατί υπήρξε και αυτός κάποτε ερωτευμένος με μια πριγκίπισσα. Το βιβλίο που είναι πολύ όμορφα εικονογραφημένο είναι η καλύτερη παρέα για παιδάκια άνω των 5 ετών, δηλαδή και για μικρά και για μεγάλα!

Boris Vian, Το βαλς των Χριστουγέννων, Εκδόσεις Ποταμός

ΔΕΙΤΕ ΤΟ!

Μπορεί ο Μπορίς Βιάν, ο συγγραφέας του περίφημου βιβλίου ο Αφρός των ημερών, να απευθυνθεί σε παιδιά και να τα συναρπάσει με την ιστορία που έχει να τους αφηγηθεί για τα Χριστούγεννα; Η απάντηση είναι αναμφίβολα καταφατική μέσα από ένα βαλς που θα χορέψει μαζί τους μέσω των λέξεων και των εικόνων που μπορεί και δημιουργεί με αυτές με έναν τρόπο που μοναδικά ξέρει να κάνει. Με όπλο και βασικό εργαλείο την αστείρευτη φαντασία του ο Βιάν, και χάρη στην υπέροχη εικονογράφηση της Ναταλί Σου που ξαναδούλεψε το βιβλίο, καταφέρνει και μας μαγεύει όταν μας λέει: “Είναι το βαλς των Χριστουγέννων για τα φρόνιμα παιδιά, δώρο εικόνες θε να πάρουν και ζαχαρωτά, αυτοκίνητα, αλογάκια, παιχνιδοκατασκευές, σύνεργα για ζωγραφιές και παιχνίδια σε κουτιά”. Γιατί το βιβλίο αγγίζει κάθε καρδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, τόσο του παιδιού όσο και του ενήλικα!

Charles Dickens, Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Εκδόσεις Κουκούτσι

dickens
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Αν κάποια ιστορία είναι απόλυτα συνυφασμένη και ταυτισμένη με τα Χριστούγεννα των μικρών και των μεγάλων, αυτή είναι η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς, ένα μοναδικό παραμύθι με πολλά μηνύματα και διδάγματα που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί πολλές φορές στην μεγάλη οθόνη πολλές και έχει γνωρίσει πλήθος εκδόσεων. Τώρα το ελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει την μοναδική τύχη και χαρά να μπορεί να βρει αυτήν την τόσο τρυφερή ιστορία από τις εκδόσεις Κουκούτσι σε μία πλούσια έκδοση πραγματικό στολίδι και κόσμημα, τόσο γιατί είναι πολύ καλά μεταφρασμένο το κείμενο όσο και γιατί διαθέτει και υπέροχη ασπρόμαυρη εικονογράφηση ταξιδεύοντας τον αναγνώστη σε άλλες εποχές, ίσως πιο κοντά σε αυτήν του Ντίκενς. Η μετάφραση και οι σημειώσεις ανήκουν στην κ. Μπλάνα ενώ ο πρόλογος στον κ. Παναγόπουλο. Αυτά τα Χριστούγεννα αξίζει η ιστορία αυτή να ξαναδιαβαστεί!