3 + 1 μοναδικά παραμύθια που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τον κόσμο των παιδιών

“Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι” είχε γράψει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα παραμύθια που απευθύνονται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους είναι ένας τρόπος να είσαι ελεύθερος και να κρατάς μέσα σου για πάντα ζωντανό το άρωμα του μικρού λουλουδιού. Ειδικά για τα παιδιά που διαμορφώνουν χαρακτήρα και απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι ερεθίσματα τους προσφέρονται, τα παραμύθια παραμένουν ένας κόσμος εξερεύνησης και ανακάλυψης συναισθημάτων και εικόνων, ένας κόσμος που τους χαρίζει ένα νοερό ταξίδι στον πυρήνα της φαντασίας τους.

Τα παραμύθια είναι η αφορμή για τα παιδιά να γίνουν οι μελλοντικοί επίμονοι αναγνώστες καθώς η ανάγνωση ανοίγει φτερά και μας προσκαλεί να ζήσουμε πολλές ζωές μέσα από τους ήρωες και τις ηρωίδες. Διττή η αποστολή και διττός ο σκοπός των παραμυθιών, από τη μία αποσκοπούν στο να ψυχαγωγήσουν τους μικρούς αναγνώστες και από την άλλη διακαής πόθος ενός παραμυθά είναι να γεμίσει τις σελίδες με νοήματα και να περάσει με τον δικό του προσωπικό τρόπο τα δικά του μηνύματα σε παιδιά και μεγάλους. Γιατί τα καλά παραμύθια έχουν πάντα και διδακτικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είναι παράλληλα και μία ιστορία αληθινή που κάποιος αφηγείται σαν παραμύθι. Παρακάτω παρουσιάζονται τέσσερα πολύ ξεχωριστά παραμύθια που μας προσφέρουν το προνόμιο να γίνουν τα παιδιά μας πιστοί αναγνώστες.

Maja Lunde, Η Φύλακας του ήλιου, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Δεν θέλει πολύ κόπο για να κάνεις ένα παιδί να χαμογελάσει, αρκεί να του δώσεις ένα παραμύθι όπως αυτό και θα δεις τον κόσμο μέσα του να λάμπει από χαρά. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του κουαρτέτου των εποχών και η πρωταγωνίστρια Λίλη, με σθένος αλλά και διάθεση για ανακάλυψη, θα συναντήσει το φως και την ελπίδα που χαρίζει ο ήλιος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ίδια θα έρθει αντιμέτωπη με τους πιο κρυφούς της φόβους και θα τολμήσει να εισέλθει με θάρρος στο μονοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία, μία ευτυχία που εγκιβωτίζει η εποχή της άνοιξης. Μετά το Πνεύμα του Χιονιού – το πρώτο μέρος όπου τα σύννεφα είχαν την τιμητική τους – ήρθε η ώρα τώρα για να βρει μέσα στο δάσος το μυστικό της ευδαιμονίας και να γευτεί την όμορφη πλευρά της περιπέτειας. Ένα βιβλίο υπέροχο με εξαιρετική εικονογράφηση που συγκινεί τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.

Ίζυ Κουίν, Ο κόσμος των ξωτικών, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Αλλόκοτα πλάσματα, εκκεντρικές φυσιογνωμίες, ένας κόσμος παράξενος αλλά συνάμα και γοητευτικός είναι ο κόσμος των ξωτικών που παρουσιάζεται μέσα από αυτό το βιβλίο, ένας κόσμος μαγικός για τον οποίο έχουν ειπωθεί τόσα πολλά μέσα από διάφορους μύθους. Ο κόσμος των ξωτικών δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν αυτά τα τόσο ξεχωριστά πλάσματα που επικοινωνούν με έναν άλλο τρόπο διαφορετικό από αυτόν των ανθρώπων. Αλήθεια τι μορφή έχουν και πώς τρέφονται, ποιες είναι οι συνήθειές τους, ποια είναι η ιδιαίτερη γλώσσα τους και ποιες οι αδυναμίες τους και οι επιθυμίες τους; Πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουμε στα παιδιά, μέσα από το βιβλίο με την εξαιρετικά διαμορφωμένη εικονογράφηση, την δυνατότητα να μάθουν για τα πλάσματα αυτά και να εξοικειωθούν με τον κόσμο τους, να γίνουν φίλοι τους και να αντλήσουν πληροφορίες για αυτόν.

‘Αντζελα Μακάλιστερ, Ένας κόσμος γεμάτος … Ντίκενς, Εκδόσεις Μίνωας

Πώς μπορείς να μιλήσεις για παραμύθια δίχως να εντάξεις έναν ή μάλλον πολλούς Ντίκενς. Το βιβλίο αυτό είναι ένας κόσμος υπερπλήρης με πολλά παραμύθια και ιστορίες από τον μοναδικό και αξεπέραστο Ντίκενς που δεν έπαψε εκτός από τα περίφημα μυθιστορήματά του να μας τροφοδοτεί με τις μοναδικές εξιστορήσεις του. Είναι αυτά τα παραμύθια ποτισμένα από τον κόσμο που ζούσε και που απευθύνονταν αναμφίβολα τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. “Ήταν ένα παιδί που ονειροπολούσε, αναλογιζόμενο πάνω απ’ όλα τις θλιβερές προσωπικές προοπτικές του. Περπατούσε στο σκοτάδι κάτω απ’ τα φανάρια του Χόλμπορν και σήκωνε τα μάτια στον σταυρό της Τσάρινγκ Κρος” {…}. Ο Ντίκενς δεν αποτύπωσε στον νου του αυτά τα μέρη ͘ αποτύπωσε σ’ αυτά τα μέρη τον νου του” είχε γράψει ο Τσέστερτον για εκείνον που μας χάρισε το πνεύμα των Χριστουγέννων και άλλες μαγικές αφηγήσεις όπως αυτές που θα βρούμε σε αυτήν την μικρή βίβλο που μας γυρίζει πίσω στα παιδικά μας χρόνια για να τα ξαναζήσουμε παρέα με τα παιδιά.

Magali Le Huche & Elise Gravel, Η φυλή των βρομύλων, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Τα παιδιά και τα ζώα αποτελούν ένα μοναδικό δίδυμο που μας μαγεύει όταν τα βλέπουμε να φροντίζουν το ένα το άλλο και να συνδέονται με μία σχέση τόσο αξιοπρόσεκτη που εμείς οι μεγάλοι θα θέλαμε για λίγο να κλέψουμε. Η αθωότητα και η αυθεντικότητα αυτής της σχέσης απεικονίζεται μέσα από αυτό το τόσο ευφυές παραμύθι που μας θυμίζει λίγο από τον Μόγλη ή τον Ασπροδόντη, μία ιστορία ποτισμένη με συναισθήματα και τρυφερότητα που δείχνουν τα μέλη της φυλής των βρομύλων καθώς παίζουν ανέμελα και ξέγνοιαστα με τα ζώα, τα κάθε είδους ζώα που κατοικούν στο δάσος. Δεν αφήνουν κανέναν να πειράξει τα ζώα, είναι μία φυλή που ζει παρέα με αυτά και τα υπερασπίζετε. Εδώ υμνείται σαν συμφωνία υπέροχης μουσικής η ξεχωριστή αυτή σχέση, μια σχέση που κανείς δεν μπορεί να πειράξει γιατί παιδιά και ζώα ζουν αγκαλιά τα μεν με τα δε!