Emmanuel Carrere, Γιόγκα, Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου

“Αλλάζω, αλλάζουμε, ο κόσμος αλλάζει. Το μόνο που δεν θ’ αλλάξει ποτέ είναι πως όλα αλλάζουν, συνεχώς. Αυτό λένε το Ι Τσινγκ και όλη η κινεζική σκέψη. Δεν είναι τα μόνα που το λένε: και ο Πλάτων το λέει στον Φαίδρο, και ο Εκκλησιαστής – καιρός του τεκείν και καιρός του αποθανείν, καιρός του φιλήσαι και καιρός του μισήσαι… – και ο απλός κοινός νους: μετά τη βροχή, η καλοκαιρία” αναφέρει χαρακτηριστικά και στοχαστικά ο Carrere. Με αυτό το βιβλίο επιχειρεί μια καταβύθιση, όχι μόνο στην γιόγκα, που αποτελεί μία από τις πιο χαρούμενες ασχολίες του και καταπιάνεται με αυτή συστηματικά, αλλά ουσιαστικά αυτό που πραγματεύεται και μας αποκαλύπτει είναι ενδόμυχες σκέψεις, αγωνίες και ανησυχίες μέσα από ένα βιβλίο που είναι για εκείνον οδηγός ζωής.

Ένας σύγχρονος στοχαστής που πάντα εκπλήσσει

Ο περίφημος κ. Καρρέρ, με βιβλία όπως το Λιμόνοφ, το Βασίλειο, έχει δώσει ήδη τα διαπιστεύματά του καθώς είναι ένας συγγραφέας που έχει την σφραγίδα των παλιών λογοτεχνών, είναι ευρηματικός, ευφυής, αληθινός και δεν παύει να εξελίσσεται όπως στην περίπτωση του βιβλίου αυτό. Μέσα σε αυτό το βιβλίο, μοιάζει να έχει καταγράψει πλήθος στοχαστικών ερωτημάτων και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις, πάντα με την συνδρομή των όσων παρατηρεί γύρω του αλλά και των όσων έχει διαβάσει όλα αυτά τα χρόνια. Διότι ένας καλός συγγραφέας οφείλει να έχει μελετήσει και ο Καρρέρ το έχει πράξει αναμφισβήτητα. Ο αναγνώστης μέσα από αυτό το βιβλίο βγαίνει κερδισμένος, διότι ο Καρρέρ του απευθύνεται, συνομιλεί μαζί του και τον υπολογίζει ω σύμμαχό του, τον καταμετρά ως συνοδοιπόρο του, ως συμμέτοχο σε αυτό που επιχειρεί να χτίσει.

Αναμφίβολα, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο ζωής και αυτογνωσίας, ο συγγραφέας επιχειρεί μέσω της γραφής να μας μιλήσει για τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και για όσα έχει ζήσει σε διάφορες στιγμές της ζωής του. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα μικρό απολογισμό αυτής της ζωής που λαμβάνει την μορφή αφήγησης, είναι για τον ίδιο και με μια μορφή αυτοκάθαρσης και επαναπροσδιορισμού στο τώρα ύστερα και από την περιπέτεια της υγείας του. Δεν είναι υπερβολή να διαπιστώσουμε πως έχουμε να διαβάσουμε ένα πλούσιο σε νοήματα βιβλίο, το οποίο έχει την μορφή ανασκαφής στο εγώ του συγγραφέα σε συνάρτηση με όσα συμβαίνουν γύρω του. Και πέρα από αυτό είναι και ένα σύγγραμμα αλλά φιλοσοφικής διάστασης της γιόγκα που λίγοι έχουν την τάση να θέλουν να ανακαλύψουν. Η γιόγκα για τον Καρρέρ, εκτός από μία φυσική άσκηση, είναι ένα ταξίδι στη σοφία της ανατολικής σκέψης, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφή με τον κόσμο του πνεύματος που μπορεί και αλλάζει τις ζωές μας.

Διεισδύει με μοναδικό τρόπο στη σημασία της θέσης μας στον κόσμο και με αφορμή την γιόγκα αναλύει τα δεδομένα που τον απασχολούν κάνοντάς μας κοινωνούς σε αυτό το αέναο ταξίδι. “…καθένας έχει στη γη τη θέση του, μια θέση που είναι η δική του. Κάποιοι ξέρουν το κόλπο και την πιάνουν, άλλοι όχι: τα πεπρωμένα τους δεν είναι τα ίδια. Αυτή η παλιά κουτσή πλαστική πολυθρόνα, που την είχε μαυρίσει η υγρασία, κατάλαβα πως για όσο κρατούσε το σεμινάριο θα ήταν η δική μου”. Αφορμή για το βιβλίο αυτό είναι ένα σεμινάριο γιόγκα που θα παρακολουθήσει ο Καρρέρ και αυτό είναι το σημείο αναφοράς και το σημείο εκκίνησης για την περιπέτεια της αναζήτησης απαντήσεων. Ο Καρρέρ αναφέρει στο βιβλίο πλήθος διανοητών και ανθρώπων του πνεύματος που τον προκάλεσαν να συλλογιστεί και τον παρακίνησαν να αναζητήσει και στους ίδιους τις απαντήσεις, τέτοια πρόσωπα είναι ο Νίτσε, ο Βαν Γκογκ, ο Καντ, ο Ραβέλ. Με οδηγό προσωπικότητες όπως αυτές που μόλις ανέφερα ανεβαίνει το βουνό της αμφιβολίας και επιχειρεί να εντάξει στο παιχνίδι της αναζήτησης και εμάς ως μέτοχους και θιασώτες του έργου που ανεβάζει.

Στο βιβλίο του Το Βασίλειο, ένα υπέροχα γραμμένο βιβλίο – μοιάζει το παρόν να αποτελεί κατά μία έννοια συνέχειά του – σχολιάζει εύστοχα πως “η τρέλα του Θεού είναι πιο σοφή απ’ τη σοφία των ανθρώπων, και η αδυναμία του Θεού πιο δυνατή απ’ τη δύναμη των ανθρώπων”. Και συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος λέγοντας: “Η σοφία του κόσμου είναι τρέλα στα μάτια του Θεού. Πως αυτό που ‘ναι τρέλα στα μάτια του κόσμου, ο Θεός το διάλεξε ακριβώς για να κάνει τους σοφούς να ντραπούν. Αυτό που είναι ανίσχυρο στον κόσμο, το διάλεξε ακριβώς για ν’ αφανίσει αυτό που είναι ισχυρό. Το πιο αισχρό, το πιο περιφρονημένο – αυτό που δεν υπάρχει, το διάλεξε ακριβώς για να εκμηδενίσει αυτό που υπάρχει”.  Ο συγγραφέας είναι ένα σύγχρονος Ευαγγελιστής και με κάθε μυθιστόρημά του καλούμαστε σε μία νέα πρόσκληση, να γευτούμε την ιστορία, να την αντικρίσουμε και να δούμε κατάματα τις προσφέρει σε εμάς που, όπως και εκείνος, έχουμε την χαρά της αιώνιας ανακάλυψης.

“Όσο εμμονικός κι αν είναι ο Εμμανουέλ Καρρέρ με την απώλεια, με τη βία και με την τρέλα, τα βιβλία του πορεύονται πάντα προς ένα τέλος όπου αναδύεται ένας χώρος χαράς. Η δύναμή τους έγκειται στο ότι τα έχει γράψει κάποιος που ξέρει τι κοστίζει αυτή η χαρά”

“Με τη γιόγκα, έλεγε ήρεμα ο Φαέκ, μπορείς να γεμίσεις με συνείδηση κάθε κύτταρό σου, κάθε μόριό σου. Μπορείς να τα γνωρίσεις, το καθένα προσωπικά. Μπορείς να τα ελέγξεις, το καθένα προσωπικά”