Όγδοο: Η ποίηση στη μουσική μέσα από τρεις μοναδικές μουσικές παραγωγές (Μέρος Β’)

Είναι κοινός τόπος πως έχουμε στο μυαλό μας την ποίηση ως ένα είδος αναγνώσματος δυσπρόσιτο και ξένο, πολλές φορές δυσνόητο, από το οποίο απομακρυνόμαστε γιατί δεν μας είναι οικείος χώρος. Δυστυχώς δεν έχουμε αγκαλιάσει την ποίηση όσο θα έπρεπε και δεν την έχουμε εντάξει στην καθημερινή μας ζωή ως κάτι απαραίτητο, ως κάτι προσοδοφόρο, ως ένα είδος δηλαδή που μπορεί να συμβάλλει στην προσωπική μας πνευματική και ψυχική ευεξία. Η ποίηση, είναι πραγματικά μία όαση τρυφερότητας, ένας τόπος επαφής με άλλους κόσμους μακρινούς και φανταστικούς, είναι η έξοδος διαφυγής από έναν κόσμο πολλές φορές πεζό και μίζερο. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνδυάζεται με την μουσική και ανοίγει φτερά σε μακρινές πολιτείες.

Το Όγδοο τα τελευταία χρόνια μας έχει εκπλήξει ευχάριστα με ξεχωριστές μουσικές διαδρομές μέσα από φωνές γνωστών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Το τελευταίο διάστημα ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν τρεις υπέροχες δουλειές που έχουν ως βάση τους την μελοποίηση στίχων κορυφαίων Ελλήνων ποιητών όπως ο Παλαμάς, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Τίτος Πατρίκιος, που ακμαίος στα 93 του χρόνια συνεχίζει να μας χαρίζει εξαιρετικούς στίχους βγαλμένους από την ψυχή. Τα τρία cd/βιβλία είναι πραγματικά στολίδια, μία νέα προσέγγιση φρέσκια και ανανεωμένη σε αυτό που η ελληνική μουσική σκηνή γνωρίζει να επενδύει, δηλαδή στην ανάδειξη των ποιητών της μέσα από ένα πλούσιο και ιδιαίτερο μουσικό πλέγμα. Θάνος Μικρούτσικος και Νίκος Καββαδίας, Εστουδιαντίνα & Ανδρέας Κατσιγιάννης σε τραγούδια από πλήθος ποιητών και στιχουργών καθώς και αποσπάσματα των οποίων ακούμε να απαγγέλλονται, Ανδρέας Κατσιγιάννης και Τίτος Πατρίκιος. Όλοι αυτοί θα κρατήσουν συντροφιά σε κάθε απαιτητικό ακροατή και θα του προσφέρουν τη δυνατότητα να διαβάσει σχετικά για το ταξίδι αυτό μέσα από εμπλουτισμένα ένθετα που συνοδεύουν τα cd’s.

Υπόγεια Ρεύματα, Η γη που αφήνω

Με ιστορία πάνω από 30 χρόνια, τα Υπόγεια Ρεύματα με άλλη σύνθεση πλην του ιδρυτικού τους μέλους Γρηγόρη Κλιούμη συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα το κοινό τους καθώς παρουσιάζουν μια νέα μουσική δουλειά τους με την ίδια ποιότητα με την οποία παρουσιάστηκαν στο ελληνικό κοινό με τον πλέον εμβληματικό δίσκο “Ο μάγος κοιτάζει την πόλη”. Αυτός ο δίσκος περιέχει νέα τραγούδια και ποίηση μελοποιημένη, κάτι που επιτελούν συστηματικά, μεθοδικά και με την ίδια σπουδαία επιτυχία εδώ και τρεις δεκαετίες. Μέσα στον δίσκο αυτό ξεχωρίζει το κομμάτι με τίτλο Ο Γκρεμιστής, ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά από το μακρινό 1907 που γράφτηκε για τον Ίωνα Δραγούμη, όπως ακούστηκε πρόσφατα σε μουσική εκπομπή. Η ποίηση λοιπόν αποτελεί ανέκαθεν πηγή έμπνευσης και νέας δημιουργίας για αυτούς που ξέρουν και την τιμούν όπως της αξίζει.

Μίλτος Πασχαλίδης, Στη χώρα των αθώων


Ο νέος δίσκος του Μίλτου Πασχαλίδη είναι γεγονός, ένας ιδιαίτερος δίσκος που δημιουργήθηκε με αγάπη και φροντίδα. Οι λάτρεις λοιπόν της καλής ελληνικής μουσικής θα ακούσουν πολλά νέα τραγούδια με την υπογραφή του γνωστού μουσικοσυνθέτη, ο οποίος έχει μελοποιήσει και στίχους γνωστών ποιητών, όπως του πρόσφατα εκλιπόντος Μάνου Ελευθερίου αλλά και του Άλκη Αλκαίου καθώς και του στιχουργού Οδυσσέα Ιωάννου. Κάποια τραγούδια όπως το εξαιρετικό “Δεν είναι μόδα πια τα γκρι”, που αποτελούν ένα από τα τελευταία που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος, κοσμούν τον δίσκο και επιβεβαιώνουν πως έχουμε ακόμα την δυνατότητα να ακούμε καλή ελληνική μουσική μέσα από το Όγδοο. Στον δίσκο συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Φοίβος Δεληβοριάς χαρίζοντας τις φωνές του σε δύο πολύ ωραία τραγούδια.