5 μοναδικά παραμύθια που ταξιδεύουν τα παιδιά στον κόσμο της αφήγησης (Β’ Μέρος)

“Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι” είχε γράψει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα παραμύθια που απευθύνονται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους είναι ένας τρόπος να είσαι ελεύθερος και να κρατάς μέσα σου για πάντα ζωντανό το άρωμα του μικρού λουλουδιού. Ειδικά για τα παιδιά που διαμορφώνουν χαρακτήρα και απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι ερεθίσματα τους προσφέρονται, τα παραμύθια παραμένουν ένας κόσμος εξερεύνησης και ανακάλυψης συναισθημάτων και εικόνων, ένας κόσμος που τους χαρίζει ένα νοερό ταξίδι στον πυρήνα της φαντασίας τους.

Τα παραμύθια είναι η αφορμή για τα παιδιά να γίνουν οι μελλοντικοί επίμονοι αναγνώστες καθώς η ανάγνωση ανοίγει φτερά και μας προσκαλεί να ζήσουμε πολλές ζωές μέσα από τους ήρωες και τις ηρωίδες. Διττή η αποστολή και διττός ο σκοπός των παραμυθιών, από τη μία αποσκοπούν στο να ψυχαγωγήσουν τους μικρούς αναγνώστες και από την άλλη διακαής πόθος ενός παραμυθά είναι να γεμίσει τις σελίδες με νοήματα και να περάσει με τον δικό του προσωπικό τρόπο τα δικά του μηνύματα σε παιδιά και μεγάλους. Γιατί τα καλά παραμύθια έχουν πάντα και διδακτικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είναι παράλληλα και μία ιστορία αληθινή που κάποιος αφηγείται σαν παραμύθι. Παρακάτω παρουσιάζονται τρία πολύ ξεχωριστά παραμύθια που μας προσφέρουν το προνόμιο να γίνουν τα παιδιά μας πιστοί αναγνώστες.

Jules Verne, 20000 λεύγες κάτω από την θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Τι να πρωτοπεί κανείς και τι να πρωτογράψει για αυτόν τον μεγιστάνα των λέξεων και του πνεύματος, για αυτόν τον ταξιδευτή των θαλασσών και τον μάγο των ονειρικών μας κόσμων, τι να αναφέρει κανείς για έναν λογοτέχνη, τα έργα του οποίου κοσμούν κάθε βιβλιοθήκη ανά τον κόσμο και ξυπνούν παιδικές μνήμες και ατέλειωτα και αχανή ταξίδια σε όποιον τα διαβάσει. Ο Ιούλιος Βερν, όπως έχουμε συνηθίσει να τον λέμε ελληνιστί, υπήρξε ένας αιώνιος έφηβος και ένα παντοτινό παιδί και με την παιδική ψυχή του έγραψε όλα αυτά τα θεσπέσια βιβλία που σήμερα εμείς διαβάζουμε με μανία και αγάπη σαν να γράφτηκαν χθες. Πόσοι και πόσοι δεν μεγάλωσαν με τα έργα του Ιούλιου Βερν, πόσες και πόσες γενιές δεν γαλουχήθηκαν από τις λογοτεχνικές περιπέτειες που προέκυψαν από τα δικά του προσωπικά ταξίδια; Ένα από τα εμβληματικά του βιβλία είναι και οι 20000 λεύγες κάτω από την θάλασσα με τον πλοίαρχο Νέμο και το υποβρύχιο του Ναυτίλο που άφησε εποχή και μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο διασκευασμένο και για τους μικρούς αναγνώστες και θεατές.

Άννα Βερροιοπούλου, Λίλυ και Λούσυ, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

“Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα” γράφει ο Μαρκ Τουέιν αποδεικνύοντας πως τα ζώα έχουν μία ηθική ανωτερότητα σε σχέση με τον άνθρωπο. Μέσα από αυτήν την πολύ τρυφερή ιστορία σχέσης φιλίας ανάμεσα στον σκύλο και τον άνθρωπο, η συγγραφέας μιλάει για αυτήν την σχέση στοργής και τρυφερότητας, για την σύνδεση του ανθρώπου με τον σκύλο που έρχεται από πολύ παλιά. Ο σεβασμός μας απέναντι στα ζώα είναι ένας καθρέφτης του ίδιου μας του εαυτού και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και αυτό περνάει εμμέσως πλην σαφώς μέσα από αυτό το υπέροχο διδακτικό παραμύθι.

Thiago de Moraes, Ο άτλαντας των μύθων, Εκδόσεις Ψυχογιός

Πρόκειται για μία βίβλο, ένα μοναδικά ξεχωριστό βιβλίο περί μύθων που αφορά τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Δεν είναι λοιπόν ένα αμιγώς παιδικό βιβλίο γιατί μέσα από την εξαιρετική εικονογράφηση και τις πολλές και διαφορετικές πληροφορίες προσφέρεται σε όλους τους αναγνώστες η δυνατότητα να μάθουν και να εντρυφήσουν στους μύθους όλων των λαών, γνωστών και άγνωστων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται βέβαια και οι ελληνικοί μύθοι. Η μυθολογία είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός οδηγός ζωής για την κατανόηση του κόσμου και του ανθρώπου σε αυτόν, ο άνθρωπος των παλαιών χρόνων έπλαθε μύθους για να αποκωδικοποιήσει και να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τα όσα έβλεπε γύρω του οπότε είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία κανείς να μελετήσει αυτό το σπουδαίο βιβλίο και να ανατρέχει σε αυτό κάθε φορά γιατί ο πλούτος των γνώσεων έχει ανάγκη από πολλαπλές αναγνώσεις.

Holly M. McGhee, Τα μικρά μεγάλα θαύματα του κόσμου, Εκδόσεις Άγκυρα

Είναι επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να καταλάβουν πως ο κόσμος δεν τους ανήκει και η φύση έχει, χιλιετίες τώρα, τους δικούς της κανόνες και τις δικές της ανάγκες. Οι άνθρωποι είμαστε περαστικοί, είμαστε τρωτοί, είμαστε αναλώσιμοι, ανήκουμε στη φύση ως ίσοι αλλά δεν την εξουσιάζουμε και δεν κυριαρχούμε πάνω της. Η φύση και όλα τα όντα που την κατοικούν έχουν τη δική τους ζωή, τον δικό τους κύκλο ζωής, τον οποίο ο άνθρωπος δυστυχώς ταράζει και αναστατώνει με τις παρεμβάσεις του και τις κακές συμπεριφορές του που πηγάζουν από την αυταπάτη του πως είναι ο άρχων όλων. Το παραμύθι αυτό μέσα από σχέσεις φιλίας μας μιλάει για την ανάγκη να θαυμάζουμε τα μικρά και μεγάλα θαύματα που συμβαίνουν γύρω μας και εμείς να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ερέθισμα. Η φύση είναι η μεγαλύτερη πηγή άντλησης πληροφορίας για την ίδια μας τη ζωή.

Amanda Addison, Ο ουρανός δεν έχει σύνορα, Εκδόσεις Άγκυρα

Έρχεται η ώρα που ο άνθρωπος οφείλει να αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι σε έναν κόσμο όπου είναι εύθραυστος και ευάλωτος και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, η πανδημία μας έδειξε περίτρανα πως η φύση εκδικείται και θύμα της είναι πάντα ο άνθρωπος. Μπορεί να μην κάνει και τίποτα αν δεν θέλει, το σημαντικό είναι να μην παρεμβαίνει στην άγρια φύση. Το βιβλίο αυτό έρχεται να μας θυμίσει πως όπως τα πουλιά, έτσι και ο άνθρωπος πολλές φορές είναι διαβατάρης και μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψει για να βρει την ησυχία του και τον ήρεμο τόπο στον οποίο μπορεί να ζήσει. Ας αναλογιστούμε λοιπόν μέσα από την ιστορία της Λεϊλά και του πουλιού το δικό μας παρόν και μέλλον μέσα από την συνύπαρξή μας με την φύση και όχι αποκομμένοι από αυτήν.