Υπέροχα βιβλία για να μας συντροφεύσουν το Νοέμβριο (Α’)

Mπορεί το καλοκαίρι να αποτελεί παρελθόν, ο χρόνος να μειώνεται με το τέλος των διακοπών αλλά το φθινόπωρο ποτέ δεν έπαψε να προσφέρεται για ανάγνωση. Έστω και μισή ώρα μέσα στην μέρα, ένα καλό βιβλίο μπορεί και μας ξεκουράζει, μας αναζωογονεί και διώχνει μακριά την σκόνη της καθημερινότητας για να παραφράσω ελαφρώς την γνωστή ρήση του Πικάσο. Μέσα στη δίνη των καθημερινών προβλημάτων, της πίεσης και του άγχους, η διέξοδος μέσω της γοητευτικής ανάγνωσης ενός βιβλίου μπορεί να φτιάξει την μέρα μας.

Για αυτό διαλέγουμε και πάλι βιβλία ιδιαίτερα από το μεγάλο καλάθι της βιβλιοπαραγωγής και τα προσφέρουμε για εκείνη την στιγμή που θα έρθει η διάθεση να ανέβουμε με όχι πολύ κόπο το μαγικό βουνό – βιβλίο του Τόμας Μαν – της αστείρευτης γνώσης. Το σημαντικό εξάλλου στην διαδικασία της ανάγνωσης είναι και η ψυχαγωγία μας. Όλα τα βιβλία που παρουσιάζονται εδώ έχουν τα συστατικά εκείνα ενός δέντρου που μπορεί και μας χαρίζει μοναδικούς καρπούς έτοιμοι να μας χαρίσουν τον απολαυστικό χυμό τους.

Η ευεργετική δράση της ανάγνωσης είναι ένα στοιχείο που κανείς δεν πρέπει να λησμονεί γιατί με παρέα τα καλά βιβλία έχουμε τη δυνατότητα να ξεφεύγουμε για λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα που ολοένα μας περιβάλλει, μας προβληματίζει και μας στεναχωρεί. Όπως άλλωστε έγραφε και ο Ρωμαίος πολιτικός και ρήτορας Κικέρων «αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται». Παρουσιάζονται εδώ κάθε είδους βιβλία που θα σας κρατήσουν συντροφιά τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου.

Gabriele d’Annunzio, Η Ηδονή, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει χαρακτηριστικά πως δεν έχω να δηλώσω τίποτα (στο τελωνείο) εκτός από την ιδιοφυΐα μου. Αυτή η φράση αποτυπώνει ανάγλυφα και πολύ συνοπτικά το περίφημο αυτό έργο, την «Ηδονή», ενός κατά τα άλλα άγνωστου Ιταλού συγγραφέα που όμως με έναν κεραυνό αφήγησης που στάζει άκρατο ερωτισμό παραδίδει σε όλους εμάς ένα σύγγραμμα απλής αφήγησης αλλά συνάμα εξαιρετικής διαύγειας και συνταρακτικής λεπτομέρειας σε βαθμό που ο αναγνώστης αφήνεται, όχι άδικα, πελαγωμένος σε μία θάλασσα συναισθημάτων που αφρίζουν στα κύματα της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητας του πρωταγωνιστή. Αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό του Γκαμπριέλε ντ’Ανούντσιο  θα αναρωτηθεί εύλογα αν όλα αυτά δεν είναι κατά βάθος αποκυήματα ή και βιώματα της ζωής του ίδιου του γράφοντος.

Sara Mesa, Πίσω από τους θάμνους, Εκδόσεις Ίκαρος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Θα μπορούσε εκείνος να είναι ο Γέρος του Χεμινγουέι και εκείνη η θάλασσά του, εδώ όμως πρόκειται για την συνάντηση μιας έφηβης και ενός Γέρου, μία ασύμβατη για τα κοινωνικά πρότυπα και ήθη συνάντηση που προκαλεί αναστάτωση, προβληματισμό και ενστάσεις. Τι και αν αυτή η συνάντηση δεν κρύβει απολύτως τίποτα αλλά είναι απλά η τυχαία επαφή δύο ανθρώπων με ίδια ενδιαφέροντα για τον κόσμο γύρω τους, για την φύση που τους αγκαλιάζει και περιμένει να ακούσει τις φωνές τους; Μία πολύ παράξενη και αμφιλεγόμενη ιστορία ξεδιπλώνεται ενώπιον του αναγνώστη, μία ιστορία που αποκαλύπτει την πολλές φορές κραυγαλέα και άδικη καταδίκη και εύκολη κριτική μιας κοινωνίας που δεν αντέχει το διαφορετικό και σπεύδει να βγάλει συμπεράσματα πριν μάθει τι πραγματικά συμβαίνει.

Frances de Pontes Peebles, Ο αέρας που αναπνέεις, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η μουσική μπορεί και απαλύνει την ψυχική ένταση, μπορεί και γίνεται το φάρμακο που ανακουφίζει τις δύσκολες στιγμές. Ή όπως έγραφε ο περίφημος λογοτέχνης Ρίχτερ “Η μουσική είναι το φεγγαρόφωτο στη σκοτεινή νύχτα της ζωής”. Η μουσική, όπως μας αποκαλύπτει εξαιρετικά η Πιμπλς, είναι και η αφορμή για τις δύο ηρωίδες της να έρθουν κοντά. Η Ντόρις και η Γκράσα θα έρθουν πολύ κοντά χάρη στη μουσική, θα τις εμπνεύσει η μουσική και θα είναι το εφαλτήριο του ταξιδιού τους σε ένα όνειρο που ελπίζουν να γίνει πραγματικότητα. Με αφήγηση που αγγίζει τον κινηματογραφικό παλμό, η συγγραφέας μας μεταφέρει στη μακρινή Βραζιλία και μας κάνει κοινωνούς μιας ιστορίας συγκινητικής σκιαγραφώντας την προσωπογραφία δύο κοριτσιών που έχουν δικαίωμα στο όνειρο, όμως μόνο μία θα το εκπληρώσει.

Rudyard Kipling, Κιμ, Εκδόσεις Άγρα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Ο Κίπλινγκ είναι από εκείνους τους λογοτέχνες που δεν παύει να αγγίζει μικρούς και μεγάλους με τις γεμάτο διδάγματα ιστορίες του και την παραμυθένια αφήγησή του. Το βιβλίο αυτό είναι η απόδειξη πως κάποια βιβλία δεν έχουν ηλικιακά όρια, είναι διαχρονικά γοητευτικά και μπορούν να διαβάζονται από μικρούς και μεγάλους δίχως κανέναν περιορισμό. Ο Κίπλινγκ, γνωστός για τα ταξίδια του σε χώρες της τότε βρετανικής αυτοκρατορίας, μας μεταφέρει στην Ινδία και μας παρουσιάζει την ιστορία του μικρού και πανέξυπνου Κιμ μέσω της οποίας θα μας μιλήσει για την κορυφαία σχέση “δάσκαλου και μαθητή, σοφίας και αφοσίωσης” και μέσα στον πυρετό της βρετανικής διακυβέρνησης της Ινδίας θα ξεδιπλώσει ένα ψηφιδωτό της ζωής σε εκείνη την γωνιά της γης στα τέλη του 19ου αιώνα.

Walt Whitman, Φύλλα χλόης, Εκδόσεις Κέδρος

“Έλα, είπε η Ψυχή μου/Τέτοιους στίχους για το Σώμα μου ας γράψουμε, (γιατί είμαστε ένα,)/Ώστε αν εδώ μετά το θάνατο αόρατος επιστρέψω,/Ή μακριά, περά μακριά, σε άλλες σφαίρες,/Σε κάποια συντροφιά φίλων τα τραγούδια να επαναλάβω,{…}”. Η ποίηση του Γουίτμαν είναι εμποτισμένη από μία φιλοσοφική και στοχαστική ενέργεια που μεταφέρει τον αναγνώστη να ακουμπήσει το Θείο. Αυτή η σχέση ψυχή και σώματος, η άμεση σχέση Φύσης και Ύπαρξης που συναντούμε στο έργο του Σπινόζα, τον οποίο και μελέτησε ο Γουίτμαν, είναι έκδηλη στο έργο του, είναι ένα δώρο λέξεων του Ουίτμαν που με την ποίησή του δημιουργεί έναν ολόκληρο λυρικό κόσμο, έτοιμος να εισβάλει στην ψυχή μας και να μας αιχμαλωτίσει. Η παρούσα έκδοση με τη μορφή Ανθολογίας είναι ένα έργο κορυφαίο, ένα εκδοτικό γεγονός και αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές, είναι ένα έργο που αξίζει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη.

Robert Van Gulik, Το στοιχειωμένο παραβάν, Εκδόσεις Μίνωας

Οι ιστορίες του Δικαστή Τι που υπήρξε ένα πραγματικό πρόσωπο της εποχής της δυναστείας των Τανγκ από το 630 έως το 700 μ.Χ. αποτελεί τον αντίστοιχο Σέρλοκ Χολμς του ξεχωριστού συγγραφέα, διπλωμάτη αλλά και μελετητή του πολιτισμού της Ανατολής Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ. Οι αστυνομικές ιστορίες του δεν έχουν πάψει ποτέ να προκαλούν ευχάριστα το κοινό καθώς τα βιβλία του αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον αναγνώστη να ανακαλύψει νέα μονοπάτια και να έρθει σε επαφή με έναν μακρινό πολιτισμό όπως αυτός της Κίνας που είναι όμως σαγηνευτικός λόγω της διαφορετικότητάς του. Ο ίδιος ο Γκούλικ, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στην Ανατολή, ξετυλίγει το κουβάρι μίας περίεργης υπόθεσης μέσα από την οποία όμως και με όπλο το αστυνομικό του δαιμόνιο περιγράφει τον τρόπο ζωής και δράσης στην Κίνα της εποχής.

Patrick Deville, Χολέρα και πανούκλα, Εκδόσεις Τόπος

Να σώζεις τον κόσμο δεν είναι υποχρέωση, είναι μία αποστολή ιερή την οποία κανείς έχει έμφυτη μέσα του και την υπηρετεί μέχρι τέλους και με όποιο κόστος. Μέσα από το βιβλίο του δεξιοτέχνη Πάτρικ Ντεβίλ ανακαλύπτουμε την ιστορία του ιδιοφυή προστατευόμενου Γερσέν, ο οποίος κατάφερε με την λαμπρότητα που τον διέκρινε να σώσει πολλές ζωές ανθρώπων με την απομόνωση του βάκιλλου της βουβωνικής πανώλης. Ταξιδευτής του καιρού του, εραστής της ιατρικής, της γεωργίας και της μηχανικής αλλά και ακούραστος αναζητητής και πειραματιστής, κατόρθωσε με όπλο την αγάπη του για περιπέτεια να διαπρέψει σε μία εποχή αποικιοκρατίας, έντονων ιστορικών και πολιτικών ανακατατάξεων. Αυτό το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό μωσαϊκό της πολυτάραχης ζωής ενός μοναδικού ανθρώπου.