Τρεις προτάσεις για παιδικά βιβλία από Κόκκινη κλωστή δεμένη

Διαβάσαμε και σας παρουσιάζουμε τρία αξιόλογα παιδικά βιβλία των εκδόσεων Κόκκινη κλωστή δεμένη που θα ψυχαγωγήσουν τα παιδιά και θα τους διδάξουν έννοιες όπως η αξία της φιλίας και της συγγνώμης ενώ θα τους καλλιεργήσουν την αγάπη για το βιβλίο, το διάβασμα και τη γνώση. Τα βιβλία αυτά είναι: Οι ήρωες του “Πράσινου Δράκου” της Μαριάννας Τερογιάννη, Συγγνώμη του Norbert Landa και Το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο της Ροθίο Μπονίγια.

Μαριάννα Τεγογιάννη, Οι ήρωες του «Πράσινου Δράκου»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ!

«Οι ήρωες του Πράσινου Δράκου» είναι μια συνηθισμένη παρέα αγοριών σε μια συνηθισμένη καλοκαιρινή κατασκήνωση. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται, γιατί στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Ο μικρός Λάμπρος αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη και νιώθει έτοιμος να αναμετρηθεί με δράκους και μάγισσες. Όμως, στην κατασκήνωση εκείνος και οι φίλοι του θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματική περιπέτεια, μια οικολογική καταστροφή την οποία δεν θα φοβηθούν να ξεσκεπάσουν.

Η γεμάτη χιούμορ αφήγηση της Μαριάννας Τεγογιάννη μεταφέρει τους αναγνώστες στη διασκεδαστική κατασκήνωση και τους κάνει να νιώθουν μέλη της ηρωικής παρέας. Ακολουθούν τα μικρά αγόρια στις ομαδικές τους δραστηριότητες, στους περιπάτους στο δάσος και στις μυστικές παρακολουθήσεις. Παράλληλα, η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη δίνει ζωή στους ήρωες της ιστορίας και δημιουργεί ένα κλίμα μυστηρίου και αγωνίας.

Η συναρπαστική αφήγηση διασκεδάζει τα παιδιά, ενώ παράλληλα εξάπτει τη φαντασία τους. Τονίζει τη σημασία της πραγματικής φιλίας και τους διδάσκει πως οι πραγματικοί μαχητές δεν είναι απαραίτητα μεγάλοι και δυνατοί, αλλά πως ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας αρκεί να πιστέψει στις δυνάμεις του και να καταπολεμήσει τους φόβους του.

«Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα πάντα. Γιατί κραδαίνουν στα χέρια τους ξύλινα σπαθιά. Γιατί δε χρειάζονται μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις για να αγγίξουν και να πετύχουν τους στόχους τους. Λίγη πίστη χρειάζονται, κι είναι αρκετό»

«Και ο Σπύρος φέρθηκε σπαθί στα δύσκολα, γιατί απλούστατα πίστεψε στη δύναμή του. Στη δύναμη που πηγάζει από μέσα του. Και κέρδισε το στοίχημα και τον τίτλο του ήρωα με το σπαθί του, όπως και η υπόλοιπη παρέα»

Norbert Landa, Tim Warnes, Συγγνώμη

ΔΕΙΤΕ ΤΟ!

Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία δύο πολύ καλών φίλων, του λαγού και του αρκούδου. Αγαπούσαν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που ζούσαν στο ίδιο σπίτι, που είχε το πιο υπέροχο και παιχνιδιάρικο όνομα, στο αρκουδολαγουδόσπιτο. Περνούσαν μαζί τις μέρες τους μαγειρεύοντας, διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας ο ένας τη συντροφιά του άλλου.

Όλα πήγαιναν τέλεια, μέχρι που μια καλοκαιρινή μέρα ανακάλυψαν ένα πράγμα που έλαμπε και άστραφτε στο φως του ήλιου. Ο καθένας έβλεπε σε αυτό το είδωλο του κι έτσι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν σε ποιον από τους δύο ανήκει. Η διαφωνία του δεν άργησε να μετατραπεί σε κανονικό καβγά και οι δύο αγαπημένοι φίλοι χωρίστηκαν. Φυσικά, οι τύψεις και η μοναξιά δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και κάπως έτσι ο λαγός και ο αρκούδος άρχισαν να καταλαβαίνουν πόσο σπουδαία είναι η συγγνώμη.

Η γλυκιά αυτή ιστορία αποτελεί έναν άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο για να διδαχτούν τα παιδιά την αξία της συγγνώμης. Μέσα από τα παθήματα των ηρώων οι μικροί αναγνώστες κατανοούν την αξία της πραγματικής φιλίας και πως οι μικροί τσακωμοί δεν πρέπει να σημαίνουν το τέλος της. Η συγκινητική και συνάμα γεμάτη χιούμορ αφήγηση, σε συνδυασμό με την παραστατική και ζωηρή εικονογράφηση ψυχαγωγεί τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τους επισημαίνει τη σημασία της μεταμέλειας και της συγχώρεσης.

«Είναι υπέροχο το συναίσθημα να είσαι καλός φίλος και να έχεις έναν καλό φίλο»

Ροθίο Μπονίγια, Το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ!

Ο μικρός Ερρίκος είχε από τότε που θυμάται τον εαυτό του ένα όνειρο, να πετάξει όπως τα πουλιά και τα αεροπλάνα. Όμως, καμία από τις προσπάθειες του δεν στάθηκαν αρκετές, Ώσπου μια μέρα η μαμά του τού χάρισε ένα βιβλίο, λέγοντας του πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να πετάξει ακόμη και χωρίς φτερά.

Έτσι, χωρίς να το πολυσκεφτεί άρχισε να διαβάζει. Μάλιστα, το διάβασμα του άρεσε τόσο πολύ που τελείωσε μονομιάς το πρώτο εκείνο βιβλίο και άρχισε να διαβάζει κι άλλα και να ζητάει από όλους να του φέρνουν βιβλία για δώρα. Σιγά σιγά ξεκίνησε να φτιάχνει ένα βουνό με τα βιβλία του. Το βουνό αυτό έγινε τόσο ψηλό που όλος ο κόσμος έμαθε για αυτό και ο Ερρίκος έγινε διάσημος.

Μετά από αρκετές ώρες ανάγνωσης ο μικρός πρωταγωνιστής κατάλαβε αυτό που προσπαθούσε να του πει η μητέρα του. Μπορεί οι άνθρωποι να μην είναι ικανοί να πετάξουν από μόνοι τους αλλά η φαντασία τους μπορεί. Μέσα από την ιστορία τα παιδιά μαθαίνουν την τεράστια αξία των βιβλίων και ανακαλύπτουν πως με τα χάρτινα φτερά τους μπορούν να ταξιδέψουν σε κόσμους υπαρκτούς και ανύπαρκτους, να γνωρίσουν πολλούς σπουδαίους ανθρώπους και να γεμίσουν το κεφάλι τους με ενδιαφέρουσες γνώσεις και πληροφορίες.

Μέσα από την πολύχρωμη εικονογράφηση της συγγραφέως, που είναι ταυτόχρονα και εικονογράφος, ξετυλίγονται όλοι οι τόποι στους οποίους ταξίδεψε ο Ερρίκος με τη βοήθεια των βιβλίων του. Οι προσεγμένες και λεπτομερείς εικόνες αποτελούν αναπαραστάσεις γνωστών λογοτεχνικών έργων και συνθέτουν έναν μαγικό κόσμο βιβλίων από τον οποίο κανένα παιδί δεν θα θέλει να φύγει.

«Με κάθε ιστορία ταξίδεψε σε άλλες χώρες, ανακάλυψε καταπληκτικά πράγματα για την ιστορία, συνάντησε νέους χαρακτήρες ή φαντάστηκε κόσμους που δεν υπήρχαν στ’ αλήθεια»

«Ακόμα κι αν δεν μπορούσε ο ίδιος να πετάξει, η φαντασία του-ναι!-μπορούσε»