Παιδικά βιβλία

Gianni Rodari, Ο κρεμμυδάκης και η παρέα του, Εκδόσεις Κέδρος (6-9 ετών)

Ο Κρεμμυδάκης, ένα πανέξυπνο, κατεργάρικο αγόρι που δεν αντέχει την αδικία, και ο πρίγκιπας Λεμόνης, ένας αντιπαθής, μοχθηρός και ανόητος κυβερνήτης, έρχονται αντιμέτωποι σε αυτό το βιβλίο. Η σύγκρουσή τους συμβολίζει τον αγώνα για την ελευθερία ενός ολόκληρου λαού, που απαρτίζεται από κολοκύθια, πράσα, φασολάκια και όλων των ειδών τα λαχανικά. Οι καλοί, οι οποίοι ζουν καταπιεσμένοι υπακούοντας τυφλά στους παράλογους νόμους του τύραννου Λεμόνη, με καθοδηγητή τους τον Κρεμμυδάκη θα καταφέρουν να κατατροπώσουν τους κακούς χάρη στα ξεκαρδιστικά κόλπα, στις φάρσες και στα μεγαλοφυή σχέδιά τους, χωρίς να ανατρέξουν ποτέ στη βία. Ένα συμβολικό παραμύθι όπου η κοινωνική πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία και, χάρη στο πνευματώδες χιούμορ του συγγραφέα και στην ευχάριστη πλοκή του, αγγίζει θέματα σύγχρονα και συνάμα διαχρονικά, όπως η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα, η φιλία, το αίσθημα της δικαιοσύνης και κυρίως της ελευθερίας. Γιατί σκοπός του Τζάνι Ροντάρι δεν είναι να αποτυπώσει άλλη μια χάρη ανάμεσα στους καλούς και στους κακούς, αλλά να αποδείξει ότι μια δίκαιη κοινωνία είναι όχι μόνο εφικτή και επιθυμητή, αλλά και πιο ευχάριστη για όλους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Gabriel Garcia Marquez, Το ευτυχισμένο καλοκαίρι της κυρίας Φορμπς, Εκδόσεις Λιβάνης (6-9 ετών)

Ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, που τιμήθηκε για την τεράστια προσφορά του στο χώρο των γραμμάτων με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1982. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Rebecca George Langston, Δικαίωμα στη μάθηση. Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, Εκδόσεις Λιβάνη (6-9 ετών)

Ήταν μόλις δεκαεφτά χρονών και δεν είχε καλά καλά ούτε ενάμισι μέτρο ύψος, όταν η μαθήτρια από το Πακιστάν πήρε τον λόγο και μίλησε στο μικρόφωνο. Το θάρρος της ήταν απαράμιλλο. Ηγέτες από όλες τις χώρες του κόσμου την άκουγαν με μεγάλη προσοχή. Την ώρα που η Μαλάλα Γιουσαφζάι παραλάμβανε το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο της Νορβηγίας, οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδιδαν το μήνυμά της σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην πατρίδα της, μια γυναίκα θα μπορούσε να ξυλοκοπηθεί άγρια αν την έπιαναν να μιλά δημοσίως. Η Μαλάλα όμως δε φοβόταν. Η δύναμη, το κουράγιο και το σθένος της την εμψύχωναν. Στις 10 Δεκεμβρίου 2014, η Μαλάλα έγινε η νεαρότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης. Η φωνή της ακούστηκε σε κάθε γωνιά της Γης, εκπροσωπώντας τα παιδιά όλου του κόσμου. “Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου. Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν· σε όλα εκείνη τα τρομαγμένα παιδιά που επιθυμούν ειρήνη· σε όλα εκείνα τα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή”. (Από την έκδοση).


Αγγελική Βαρελά, Έξι εναντίον ενός, Εκδόσεις Πατάκη (9-12 ετών)

Ποιος είναι, τέλος πάντων, ο παράξενος γείτονας; Ποια είναι η σχέση του με το σπίτι της οικογένειας Πλακιώτη; Γιατί, μόλις βλέπει την Άρτεμη, τη φωνάζει Αρέθουσα; Τι ρόλο παίζει ο παπαγάλος του; Και γιατί αυτός ο γείτονας λιποθυμά, μόλις αντικρίσει ένα αθηναϊκό νόμισμα που απεικονίζει μια κουκουβάγια με ολάνοιχτα φτερά; Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, με την αστυνομική πλοκή και το γοργό διάλογο, θα δοθούν οι απαντήσεις. Και, παράλληλα με τη δράση και την αγωνία, θα γίνει γνωστή και μια άλλη ιστορία, άγνωστη σε πολλούς, που έχει όμως τρομερό ενδιαφέρον: η ιστορία των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων. ((Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Βασίλης Παπαθεοδώρου, Το μήνυμα, Εκδόσεις Καστανιώτη (9-12 ετών)

Το 2073, ο Κόσμο, ένα δεκαεφτάχρονο αγόρι που στην καθημερινή του ζωή είναι απόλυτα εξαρτημένο από τον υπολογιστή του -όπως άλλωστε και όλοι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής- λαμβάνει μια μέρα ένα μήνυμα από ένα άγνωστο κορίτσι που κινδυνεύει. Ο Κόσμο φοβάται για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η λήψη μηνυμάτων στον υπολογιστή του και, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σταματήσει την καταστροφή των προγραμμάτων του, αποφασίζει με έναν φίλο του να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι το σπίτι του άγνωστου κοριτσιού. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μαθαίνουν τι είναι πραγματικά η ζωή και η φύση. Όταν φτάνουν όμως στο μικρό χωριό της κοπέλας, συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται στο κέντρο μιας συνωμοσίας σχεδιασμένης από την Παγκόσμια Κυβέρνηση και ότι αυτοί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν το μεγάλο μυστικό. Μπορούν να σώσουν τη Γη; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Harriet Beecher Stowe, Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (9-12 ετών)

Ο μπαρμπα-Θωμάς είναι ένας νέγρος δούλος που αγαπάει τους ανθρώπους, λευκούς και μαύρους χωρίς διάκριση, κάνει πάντα το καλό και δέχεται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα του, γιατί πιστεύει στον Θεό και στο δίκαιο. Όμως η κοινωνία των ανθρώπων είναι άδικη και σκληρή, γεμάτη πόνο και εκμετάλλευση. Ο μπαρμπα-Θωμάς θα καταδιωχθεί, θα τιμωρηθεί και, τέλος, θα πεθάνει μαρτυρικά, γιατί παρόλο που είναι σκλάβος, έχει ψυχή ελεύθερου ανθρώπου. Ξέρει να συγχωρεί ακόμα και τους βασανιστές του… «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» θα μας θυμίζει πάντα πως ο μεγαλύτερος αγώνας είναι αυτός που δίνει ο άνθρωπος για να ελευθερωθεί από τα δεσμά του ίδιου του εαυτού του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Πηνελόπη Δέλτα, Για την πατρίδα, Εκδόσεις Εστία (9-12 ετών)

«Η πλοκή του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στη βυζαντινή εποχή, και συγκεκριμένα τον 10ο αιώνα. Είναι η ιστορία δύο νέων, του Ασώτη Ταρωνίτη και του Αλέξιου Αργυρού, τους οποίους αιχμαλωτίζουν οι Βούλγαροι όταν καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη το 995. Το “Για την Πατρίδα” είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Δέλτα. Το ενδιαφέρον της για τη συγγραφή ήταν στενά συνυφασμένο με αυτό που η ίδια αντιλαμβανόταν ως ανάγκη για τη διαπαιδαγώγηση των Ελληνοπαίδων. Διακηρυγμένος στόχος της παρέμεινε ως το τέλος της ζωής της να ξυπνήσει “στα Ελληνόπαιδα όμορφα και μεγάλα ιδανικά”. Είναι, από αυτήν την άποψη, χαρακτηριστικοί οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους στρέφεται το μυθιστόρημά της. Ο ένας είναι η φιλοπατρία και ο άλλος τα ευγενή αισθήματα που συνδέουν τους κεντρικούς ήρωες: η άδολη φιλία των δύο αγοριών και ο μέχρι αυτοθυσίας έρωτας των νεαρών ζευγαριών, της Μιροσλάβας και του Ασώτη, του Αλέξιου και της Θέκλας…. Το “Για την Πατρίδα” γνώρισε ευμενή υποδοχή… Οι επιστολές που της στέλνουν ο Αλ. Πάλλης, ο Κ. Παλαμάς, ο Αργ. Εφταλιώτης, ο Μ. Τριανταφυλλίδης και ο Αλ. Δελμούζος είναι εγκωμιαστικές, αναγνωρίζοντας τη δύναμη της πλοκής, την ακρίβεια των γεγονότων και το πατριωτικό της αίσθημα…
Σήμερα, εκατό χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το “Για την Πατρίδα” διαβάζεται ακόμη ευχάριστα. Και αυτό γιατί είναι, όπως και όλα τα άλλα μυθιστορήματα της Δέλτα, ένα συνοπτικό μάθημα ιστορίας». (Τόνια Κιουσοπούλου, από το επίμετρο του βιβλίου).


Ana Campoy, Το ασημένιο σελίνι. Οι περιπέτειες των Άλφρεντ και Άγκαθα, Εκδόσεις Polaris (9-12 ετών)

Τι θα είχε συμβεί αν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και η Αγκάθα Κρίστι είχαν γνωριστεί στα παιδικά τους χρόνια; Τι περιπέτειες θα είχαν ζήσει; Φαντάζεσαι πόσες εκπληκτικές υποθέσεις θα είχαν λύσει μαζί; Οι περιπέτειες του Άλφρεντ και της Αγκάθα μας δείχνουν πώς θα μπορούσε να είναι η παιδική φιλία των δύο αυτών μετρ του σασπένς, των σημαντικότερων του καιρού μας. Για να ανταμείψει τον Άλφρεντ για τους καλούς του βαθμούς ο πατέρας του του χαρίζει ένα αυθεντικό ασημένιο σελίνι. Εκείνος, περήφανος για το δώρο του, πηγαίνει στο σπίτι της Αγκάθα για να της το δείξει. Η φίλη του όμως του επιφυλάσσει μιαν άλλη έκπληξη: πρόκειται να τον συστήσει στον αξιότιμο γείτονά της, τον συγγραφέα σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργό των ιστοριών του Σέρλοκ Χολμς. Η επίσκεψη ενθουσιάζει τον Άλφρεντ, όχι όμως και τη Μουρίτσα Τζόουνς, που θυμώνει πολύ. Ύστερα από έναν γερό καβγά με τη σκυλίτσα, το αγόρι φεύγει για το σπίτι του πολύ στενοχωρημένο. Το επόμενο πρωί, όταν όλα δείχνουν ότι μπορούν να διορθωθούν, είναι πλέον πολύ αργά: η Μουρίτσα έχει εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Enid Blyton, Οι πέντε φίλοι στο νησί των θησαυρών, Εκδόσεις Gutenberg (9-12 ετών)

Σ’ αυτή την ιστορία θα δούμε πώς σχηματίστηκε η παρέα των πέντε φίλων μέσα από τα συναρπαστικά γεγονότα της πρώτης τους περιπέτειας. Και τι περιπέτεια! Ένα νησί κι ένα απελπισμένο κυνήγι θησαυρού μπλέκουν πολύ τα παιδιά, αλλά δεν τα εμποδίζουν να σώσουν την οικογενειακή περιουσία και να κάνουν τις πιο ενδιαφέρουσες, τις πιο υπέροχες διακοπές που είχαν ποτέ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Michael Bond, Ένα αρκουδάκι που το λένε Πάντινγκτον, Εκδόσεις Ψυχογιός (9-12 ετών)

«Ένα αρκουδάκι; Στο σταθμό του Πάντινγκτον;» φώναξε η κυρία Μπράουν και κοίταξε έκπληκτη τον άντρα της. «Μη λες ανοησίες, Χένρι. Αποκλείεται!». Ο Πάντινγκτον, το Αρκουδάκι, μόλις έχει φτάσει στο Λονδίνο από το Σκοτεινό Περού, όταν συναντά για πρώτη φορά την οικογένεια Μπράουν. Από τότε οι ζωές τους δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιες. . . Γιατί τα συνηθισμένα πράγματα γίνονται πολύ ασυνήθιστα όταν μπλέκεται κι ένα αρκουδάκι που το λένε Πάντινγκτον. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).