Ντάβιντε Κάλι & Μάρκο Σομά, Πωλητής ευτυχίας, Κόκκινη κλωστή δεμένη

Τι είναι η ευτυχία; Τι χρώμα και τι μυρωδιά έχει; Μπορείς να την πιάσεις ή να την αγκαλιάσεις; Ένα είναι σίγουρο: ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό ορισμό της ευτυχίας και ψάχνει διαφορετικά πράγματα για να καταφέρει να την κατακτήσει. Και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αποδώσει με απλές λέξεις πώς είναι αυτό το πράγμα που αποκαλούμε ευτυχία. Ωστόσο, ο κύριος Περιστέρης, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου αυτού, ισχυρίζεται πως η ευτυχία είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και γι’ αυτό τη βάζει σε βάζα και την πουλάει.

Στο φανταστικό σύμπαν του Ντάβιντε Κάλι ο κύριος Περιστέρης ξεκινάει με το φορτωμένο βάζα ευτυχίας φορτηγάκι του να παραδίδει το εμπόρευμα του σε όλα τα πουλιά. Άλλος αγοράζει ένα μεγάλο βάζο για να μοιραστεί την ευτυχία με τους φίλους του, άλλος θέλει να τη χαρίσει στην οικογένειά του, ενώ κάποιοι αγοράζουν ένα μικρό βαζάκι με τα λιγοστά χρήματα που έχουν. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι που αρνούνται να αγοράσουν ένα βάζο είτε από ματαιοδοξία είτε επειδή πιστεύουν ότι η δυστυχία είναι απαραίτητη για να διατηρήσουν την έμπνευσή τους και να είναι επιτυχημένοι καλλιτέχνες.

Το σημαντικότερο μήνυμα του βιβλίου, όμως, αποκαλύπτεται στις τελευταίες σελίδες όταν ο κύριος Ποντίκης βρίσκει κατά λάθος ένα από τα βάζα του κυρίου Περιστέρη. Τότε, τόσο ο κύριος Ποντίκης, όσο και οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι αναγνώστες, αντιλαμβάνονται πως η ευτυχία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο ή μια αόριστη ιδέα. Δεν πρόκειται για έναν προορισμό, μα για μία ενδιαφέρουσα διαδρομή. Η ευτυχία είναι δίπλα μας, κρύβεται στα απλά πράγματα, στις μικρές καθημερινές στιγμές και περιμένει μόνο να απλώσουμε το χέρι μας και να την πιάσουμε.

Ο Ντάβιντε Κάλι κατόρθωσε να χωρέσει μέσα σε μια μικρή αφήγηση ένα τεράστιο και σημαντικότατο μήνυμα. Έχτισε ένα ολόκληρο σύμπαν μικρών πουλιών, που όμως θυμίζει τόσο πολύ τις ανθρώπινες κοινωνίες. Το περιστέρι, σύμβολο της αγνότητας, περνάει από όλους τους κατοίκους του μεγάλου δέντρου. Ο καθένας έχει τις δικές του επιθυμίες, ανάγκες και ιδιαιτερότητες, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Όλο αυτό το ρεαλιστικό πελατολόγιο δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει ένα χαμόγελο στα χείλη του αναγνώστη.

Η αριστουργηματική εικονογράφηση του Μάρκο Σομά σε κερδίζει πριν ακόμα ανοίξεις ήδη από το εξώφυλλο. Όλα τα πουλιά-πελάτες κατοικούν σε ένα μεγάλο, γεμάτο καρπούς δέντρο με πλούσιο φύλλωμα που δημιουργεί ένα εντυπωσιακό φόντο. Ο κάθε χαρακτήρας, καθώς και η κατοικία του, παριστάνεται με πολλές λεπτομέρειες και τόση ζωντάνια, που νομίζει κανείς ότι θα ξεφύγουν από τις σελίδες και θα πετάξουν. Η κάθε γωνία της κάθε εικόνας είναι γεμάτη και προσεγμένη και συμπληρώνει εξαιρετικά το λιτό κείμενο.

Τελικά, η ευτυχία χωράει σε ένα βάζο; Μπορεί να πωληθεί; Ο συγγραφέας του βιβλίου πιστεύει πως σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Η ευτυχία δεν είναι κάποιο χειροπιαστό υλικό αγαθό. Βρίσκεται παντού γύρω μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε, στις αγαπημένες μας δραστηριότητες και στις καθημερινές μας ασχολίες. Το μόνο που χρειάζεται για να την κατακτήσουμε είναι να ανοίξουμε τα μάτια και να βιώσουμε τον κόσμο γύρω μας με την καρδιά και την ψυχή μας.