Τοποθετώντας στο “Επίκεντρο” τη σύγχρονη ιστορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου

Η αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος σημάδεψε την Ιστορία ανά τους αιώνες με γεγονότα που άφησαν το στίγμα σε ολόκληρο τον κόσμο και τον επηρέασαν. Από την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, το Δυτικό μεσαίωνα, την Αναγέννηση μέχρι την σύγχρονη Ιστορία του 20ου αιώνα, η Ευρώπη είναι βασική πρωταγωνίστρια των εξελίξεων, είναι η ήπειρος που συγκεντρώνει τα βλέμματα των υπόλοιπων ηπείρων (Αυστραλία και Αμερική), οι οποίες ανακαλύφθηκαν από Ευρωπαίους θαλασσοπόρους. Ο συγγραφέας, με έναν λόγο καίριο, συμπυκνώνει όσο αυτό είναι δυνατό τα γεγονότα σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον σύγγραμμα. Πρόσωπα και φυσιογνωμίες όπως ο Πλάτωνας, ο Καρλομάγνος, ο Ντα Βίντσι, ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Κοπέρνικος, ο Πικάσο και ο Τσόρτσιλ μεταξύ πολλών άλλων επηρέασαν τον ρου της ιστορίας της ηπείρου μας. Τα ευρωπαϊκά γεωγραφικά μονοπάτια και η ενιαία οικονομική πολιτική, ο πολιτιστικός μας πλούτος βρίσκουν τις ρίζες τους σε προηγούμενους αιώνες τότε που η ευρωπαϊκή ενοποίηση ακουγόταν σαν ένα όνειρο θερινής νυκτός για να θυμηθούμε και τον εξέχοντα Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η ιστορία της Ευρώπης όπως την μάθαμε τον 20ο αιώνα και όπως συνεχίζει αδιάλειπτα και τον 21ο, διαμορφώθηκε κυρίως από την Αναγέννηση και μετά με αποκορύφωμα τον 18ο και τον 19ο αιώνα οπότε και έγιναν πολλές ιστορικές επαναστάσεις, αναδιανομή εδαφών αλλά και πολλοί απελευθερωτικοί πόλεμοι, όπως ο πόλεμος ανεξαρτησίας των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών, αφού είχε προηγηθεί η Γαλλική Επανάσταση. Τους τελευταίους αυτούς αιώνες συνέβησαν διάφορα κομβικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα όπως η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, η βιομηχανική επανάσταση που απελευθέρωσε τις μεταφορές, οι ανακαλύψεις στην ιατρική που δημιούργησαν ένα κλίμα ευφορίας για την ευζωία των ανθρώπων. Η ευρωπαϊκή ιστορία των τελευταίων αιώνων με άλλα λόγια υπήρξε ένας αιώνας ανακαλύψεων, αλλαγών και ανακατατάξεων σε κάθε πεδίο, όπως στις επιστήμες, στις τέχνες, στην φιλοσοφία στο πολιτικό σκηνικό και μέσα από τα βιβλία αυτά κατανοούμε καλύτερα την ιστορία αυτή.

M. S. Anderson, Η Ευρώπη του 18ου αιώνα 1713-1789

Μια άκρως ταραγμένη περίοδος είναι αυτή που καλύπτει το βιβλίο αυτό που εστιάζει στα χρόνια μέχρι και την Γαλλική Επανάσταση. Είναι αναμφίβολα ο αιώνας που γέννησε, ειδικά στην Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες, τον διαφωτισμό. Ο Διαφωτισμός πάτησε πάνω στην αρχαία ελληνική σκέψη και διαδραμάτισε έναν καίριο ρόλο στην αποτίναξη του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης που στιγμάτισε τον Μεσαίωνα. Μέσα στον 18ο αιώνα, υπήρξαν και πολλές τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη αφού μπήκαν τα θεμέλια για τον εκδημοκρατισμό των καθεστώτων και άνοιξε ο δρόμος για μία πιο ανοιχτή, φιλελεύθερη και ρηξικέλευθη διακυβέρνηση των λαών. Μέσα σε αυτόν τον αιώνα έγιναν και οι απαραίτητες ζυμώσεις και οι προετοιμασίες, πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές ώστε ο 19ος αιώνας που ακολούθησε να χρωστάει πολλά αφού τον 18ο αιώνα μπήκαν οι βάσεις των μετατροπών σε πολλά επίπεδα.

E. M. Burns, Ευρωπαϊκή ιστορία Ο Δυτικός πολιτισμός: Νεότεροι χρόνοι

Το βιβλίο αυτό, σε αντίθεση με το προηγούμενο που παρουσιάστηκε πιο πάνω, παρουσιάζει ένα ευρύτερο φάσμα της ευρωπαϊκής ιστορίας που ξεκινά από την Αναγέννηση, πρώιμη και ύστερη, και ο συγγραφέας ξεδιπλώνει το κουβάρι της αφήγησής του για να μας φωτίσει γνωστές και άγνωστες πλευρές αυτής της τόσο μακραίωνης ιστορίας. Η Ευρώπη,, ήδη από τον 15ο αιώνα έχει να επιδείξει ριζικές αλλαγές, οι οποίες όσο περνούν τα χρόνια και οι αιώνες γίνονται ακόμα πιο εμφανείς. Κοινωνικά, πολιτικά αλλά και πολιτιστικά, στην Ευρώπη διαμορφώνονται έντονες εξελίξεις και η Ευρώπη μετατρέπεται σε ένα κέντρο εξελίξεων παγκοσμίως, γίνεται το κέντρο του κόσμου. Στην Γηραιά ήπειρο  θα συγκεντρωθεί ο πλούτος, τα επιτεύγματα, τα πρόσωπα που θα σημάνουν μία νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Οι πόλεμοι δίχασαν τους ευρωπαϊκούς λαούς και τα πεδία μάχης αιματοκύλησαν τα εδάφη, ωστόσο ήταν ένα αναγκαίο κακό για να ανατείλει ένα καλύτερο μέλλον, θεατές του οποίου είμαστε εμείς σήμερα.