Όγδοο: Η ποίηση στη μουσική μέσα από τρεις μοναδικές μουσικές παραγωγές

Είναι κοινός τόπος πως έχουμε στο μυαλό μας την ποίηση ως ένα είδος αναγνώσματος δυσπρόσιτο και ξένο, πολλές φορές δυσνόητο, από το οποίο απομακρυνόμαστε γιατί δεν μας είναι οικείος χώρος. Δυστυχώς δεν έχουμε αγκαλιάσει την ποίηση όσο θα έπρεπε και δεν την έχουμε εντάξει στην καθημερινή μας ζωή ως κάτι απαραίτητο, ως κάτι προσοδοφόρο, ως ένα είδος δηλαδή που μπορεί να συμβάλλει στην προσωπική μας πνευματική και ψυχική ευεξία. Η ποίηση, είναι πραγματικά μία όαση τρυφερότητας, ένας τόπος επαφής με άλλους κόσμους μακρινούς και φανταστικούς, είναι η έξοδος διαφυγής από έναν κόσμο πολλές φορές πεζό και μίζερο. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνδυάζεται με τη μουσική και ανοίγει φτερά σε μακρινές πολιτείες.

Το Όγδοο τα τελευταία χρόνια μάς έχει εκπλήξει ευχάριστα με ξεχωριστές μουσικές διαδρομές μέσα από φωνές γνωστών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Το τελευταίο διάστημα ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν τρεις υπέροχες δουλειές που έχουν ως βάση τους τη μελοποίηση στίχων κορυφαίων Ελλήνων ποιητών όπως ο Παλαμάς, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Τίτος Πατρίκιος, που ακμαίος στα 93 του χρόνια συνεχίζει να μας χαρίζει εξαιρετικούς στίχους βγαλμένους από την ψυχή. Τα τρία cd/βιβλία είναι πραγματικά στολίδια, μία νέα προσέγγιση φρέσκια και ανανεωμένη σε αυτό που η ελληνική μουσική σκηνή γνωρίζει να επενδύει, δηλαδή στην ανάδειξη των ποιητών της μέσα από ένα πλούσιο και ιδιαίτερο μουσικό πλέγμα. Θάνος Μικρούτσικος και Νίκος Καββαδίας, Εστουδιαντίνα & Ανδρέας Κατσιγιάννης σε τραγούδια από πλήθος ποιητών και στιχουργών καθώς και αποσπάσματα των οποίων ακούμε να απαγγέλλονται, Ανδρέας Κατσιγιάννης και Τίτος Πατρίκιος. Όλοι αυτοί θα κρατήσουν συντροφιά σε κάθε απαιτητικό ακροατή και θα του προσφέρουν τη δυνατότητα να διαβάσει σχετικά για το ταξίδι αυτό μέσα από εμπλουτισμένα ένθετα που συνοδεύουν τα cd’s.

Θάνος Μικρούτσικος, Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία, ποίηση Νίκος Καββαδίας

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε για τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά ούτε και για τον σπουδαίο Νίκο Καββαδία και για τις περίφημες Γραμμές των Οριζόντων που μετρούν δεκαετίες ζωής. Η μουσική φιλοσοφία του Μικρούτσικου ντύνει τόσο όμορφα το ποιητικό πέπλο του Καββαδία και μέσα από αυτήν τη νέα δουλειά που ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την συμμετοχή διάσημων Ελλήνων ερμηνευτών, ο ακροατής θα ξανα αισθανθεί το ρίγος που αφήνει ο ποιητικός χείμαρρος του ταξιδιώτη Καββαδία μέσα από την πολυπολιτισμικότητα των στίχων του. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που γνωρίζαμε έως τώρα καθώς ακούμε τα γνωστά τραγούδια που εκτελούνται όμως μέσα από 3 πιάνα και πνευστά καθώς και μέσα από 3 φωνές, του Χρήστου Θηβαίου, του Κώστα Θωμαΐδη και της Ρίτας Αντωνοπούλου.

Εστουδιαντίνα & Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γη της Ιωνίας


Του χρόνου θα συμπληρώσουμε 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και την θλιβερή ιστορία εκτοπισμού και σφαγής του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους και αυτό το μουσικό ταξίδι είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάμε πίσω στις ρίζες μας. Εξάλλου, είναι ένα ταξίδι στην γη των προγόνων μας καθώς η Ιωνία κατοικείται από το ελληνικό στοιχείο ήδη από τα πολύ αρχαία χρόνια και διατηρείται μέχρι και σήμερα, το ελληνικό πνεύμα ακόμα εκεί κατοικεί. Ακούγοντας τόσο τα τραγούδια σε μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και σε ποίηση Παλαμά, Ρίτσου, Ελύτη αλλά και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Θωμά Κοροβίνη, Πόλυ Κυριάκου και εκτελεσμένα από τους μουσικούς της Εστουδιαντίνας, όσο και την απαγγελία από αποσπάσματα στίχων μέσα από γνωστές σε όλους μας φωνές ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία και το μεγαλείο της περιοχής, αυτόν τον μοναδικό πλούτο ακουσμάτων με τα παραδοσιακά όργανα να έχουν την τιμητική τους.

Τίτος Πατρίκιος, Πολιορκημένος χρόνος, μουσική Ανδρέας Κατσιγιάννης


Τίτος Πατρίκιος ίσον η ζωντανή ιστορία της ελληνικής ποίησης. Ο ίδιος διανύει την δέκατη δεκαετία της ζωής του και ευχόμαστε να ζήσει σαν τα ψηλά βουνά του Παπαντωνίου για να μας χαρίζει τους στίχους του, όπως συνέβη εδώ. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, πολυγραφότατος και παραγωγικός όπως πάντα, παρουσιάζει μία εξαίσια μουσική παραγωγή, μια μουσική δουλειά που έχει την υπογραφή σπουδαίων Ελλήνων τραγουδιστών που ερμηνεύουν εμπνευσμένους στίχους που μελοποιήθηκαν μοναδικά. Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Περρής, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Απόστολος Μόσιος μας χαρίζουν τις φωνές τους και ζωντανεύουν την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο ενώ ο ίδιος ο ποιητής διαβάζει στίχους του.