Ξεχωριστά αστυνομικά μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αγωνία στην ανάγνωση

«Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί» είχε πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, πολιτικός και συγγραφέας. Σε αυτή τη λογική κινούνται και τα αστυνομικά μυθιστορήματα που προτείνονται εδώ. Βιβλία ξεχωριστά που το καθένα έχει τον χαρακτήρα του και την ιδιαίτερο λόγο στο αναγνωστικό στερέωμα του bookfeed που δίνει πάντα σημασία στην ποιότητα των αναγνωσμάτων.

Ο καιρός και αυτός θα γίνει σύντομα σύμμαχός μας και θα επιτρέψει να εντρυφήσουμε ψυχή τε και σώματι με μεγαλύτερη χαρά σε υποθέσεις που αναζητούν λύσεις και σε αινίγματα που αναζητούν τους επιθεωρητές. Το αστυνομικό μυθιστόρημα, αυτό που μας κρατάει σε αγωνία και μας ενθουσιάζει, τόσο με την δεξιοτεχνική του αφήγηση όσο και με τις ανατρεπτικές του διαστάσεις προσφέρεται μέσα από τις προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω.

Μη λησμονείτε πως η τέχνη του αστυνομικού μυθιστορήματος ίσως να είναι και η πιο δύσκολη ως προς τη σύλληψη των χαρακτήρων, τη συνοχή και την εξιστόρηση με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης να νιώθει πως το αστυνομικό μυθιστόρημα που κρατά στα χέρια του δεν αντιγράφει μανιέρα αλλά διατηρεί τη δική του προσωπική χροιά και ύφος, εξάπτει τη φαντασία και μας χαλαρώνει, ενώ μας καθιστά συμμέτοχους στη διαλεύκανση μιας δολοφονίας ή ενός εγκλήματος.

Andrée A. Michaud, Μεθόριος, Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου

Εκεί που η ιστορία συναντά το μυστήριο χτίζει το μυθιστόρημά της η συγγραφέας και μας παρασύρει σε άγνωστα λογοτεχνικά μονοπάτια δράσης, αγωνίας και φόβου. Φόβος για το άγνωστο και την απροσδόκητη όσο και ύποπτη εξαφάνιση της Ζαζά Μαλιγκάν ένα καλοκαίρι του 1967. Ο τρόπος γραφής και η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης νιώθει πως βρίσκεται σε κινηματογραφικό πλάνο και βλέπει να εκτυλίσσεται ενώπιόν του η όλη ιστορία. Πρόκειται για μία ιστορία πολύ αληθοφανή αλλά για όσα ο άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται ως το χείριστο σενάριο και θέλει με κάθε τρόπο να πάψει να τα συλλογίζεται. Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Henry Kuttner, Ο φόνος της Έλινορ Πόουπ, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Λάτρης του Λάβκραφτ καθώς ανήκε σε έναν κύκλο συγγραφέων με αναφορά στον Λάβκραφτ με τον οποίο αλληλογραφούσαν, ο Κάτνερ είναι από τους λησμονημένους συγγραφείς που όμως μνημονεύεται από πολλούς μεταγενέστερους και είναι σημείο αναφοράς τους. Ο Ρέι Μπράντμπουρι, συγγραφέας του Φαρενάιτ 451, παραδέχθηκε πως η επιρροή του Κάτνερ στο έργο του ήταν τέτοια που ουσιαστικά ο τελευταίος ήταν που έγραψε τις τελευταίες 300 σελίδες του περίφημου αυτού έργου. Ο Κάτνερ, ο οποίος έγραφε με διάφορα ψευδώνυμα, δεν είναι γενικά και ειδικά στην Ελλάδα από τα ηχηρά ονόματα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο φόνος της συζύγου, ο φόνος της ερωμένης και ο φόνος της Έλινορ Πόουπ και όλος ο κύκλος των ιστοριών αυτών ανήκουν στις ιστορίες του κ. Γκρέι, αυτού του επιθεωρητή και ψυχαναλυτή που με ζήλο, αφοσίωση και μοναδική ευφυΐα καταφέρνει και εξιχνιάζει εγκλήματα κοινωνικής φύσεως πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής του.

Jack London, Γραφείο Δολοφονιών ΕΠΕ, Εκδόσεις Πλέθρον

Οι εκδόσεις Πλέθρον εγκαινιάζουν μία νέα σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας και στα πρώτα που μόλις εκδόθηκαν βρίσκεται ο  συγγραφέας του πασίγνωστου Ασπροδόντη, του Μάρτην Ήντεν και της Σιδερένιας φτέρνας. Σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, που είναι αναμφίβολα ισάξιο των άλλων του σημαντικότατων βιβλίων αλλά και δείγμα της αφηγηματικής δεινότητας του Λόντον, ο αναγνώστης βουτάει κυριολεκτικά στον τρόμο μιας ιστορίας που σκοπό την δολοφονία με απώτερο σκοπό την απόκτηση χρήματος. Ο Λόντον με επιτυχία και δεξιοτεχνία δοκιμάζει  τις δυνάμεις του σε ένα άλλο λογοτεχνικό είδος και αναμετριέται με τον ίδιο του τον εαυτό σε ένα μυθιστόρημα που δυστυχώς δεν πρόλαβε να το τελειώσει και αυτό έγινε από τον Ρόμπερτ Λ. Φις. Ο αναγνώστης όμως θα διαβάσει ένα βιβλίο που θα τον γοητεύσει και δεν θα αναρωτηθεί για τις λεπτομέρειες αυτής της συγκυρίας.

Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη, Εκδόσεις Μίνωας

Δείτε το και αγοράστε το!

Οι ιστορίες του Δικαστή Τι που υπήρξε ένα πραγματικό πρόσωπο της εποχής της δυναστείας των Τανγκ από το 630 έως το 700 μ.Χ. αποτελεί τον αντίστοιχο Σέρλοκ Χολμς του ξεχωριστού συγγραφέα, διπλωμάτη αλλά και μελετητή του πολιτισμού της Ανατολής Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ. Οι αστυνομικές ιστορίες του δεν έχουν πάψει ποτέ να προκαλούν ευχάριστα το κοινό καθώς τα βιβλία του αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον αναγνώστη να ανακαλύψει νέα μονοπάτια και να έρθει σε επαφή με έναν μακρινό πολιτισμό όπως αυτός της Κίνας που είναι όμως σαγηνευτικός λόγω της διαφορετικότητάς του. Ο ίδιος ο Γκούλικ, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στην Ανατολή, ξετυλίγει το κουβάρι μιας περίεργης υπόθεσης μέσα από την οποία όμως και με όπλο το αστυνομικό του δαιμόνιο περιγράφει τον τρόπο ζωής και δράσης στην Κίνα της εποχής.

Karin Slaughter, Η καλή κόρη, Εκδόσεις Gutenberg

Σε αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, η Σλότερ μας εισάγει σε έναν κόσμο που μυρίζει σήψη, θάνατο και τρόμο. Με την ιδιαίτερη πένα της η συγγραφέας παραδίδει τον αναγνώστη στα υπόγεια μιας ιστορίας που έχει στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, εκφάνσεις κοινωνικής επαγρύπνησης από έναν λήθαργο αδιαφορίας ως προς κοινωνικά ζητήματα αλλά ενέχει και πολλές πτυχές ψυχολογικού θρίλερ που απογειώνει την ανάγνωση. Η δολοφονία της γυναίκας του δικηγόρου Κουίν και μητέρας των κοριτσιών που θα υποστούν τις συνέπειες  θα κυνηγά και θα ακολουθεί για χρόνια την ζωή τους. Τα κορίτσια θα γίνουν αντικείμενο βιασμού, θα βασανιστούν σωματικά και ψυχικά και θα βιώσουν πολύ δύσκολες και σκληρές στιγμές από τις οποίες θα αναδειχτούν οι μαύρες τρύπες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας που πολλές φορές αρνείται να δει κατάματα την αλήθεια.

Cloe Mehdi, Τίποτε δεν χάνεται, Εκδόσεις Πόλις

Οι εκδόσεις Πόλις, πιστές χρόνια τώρα στην έκδοση βιβλίων νουάρ λογοτεχνίας, προσφέρουν στον αναγνώστη μία ακόμα εξαιρετική μία ιστορία τόσο αινιγματική αλλά και τόσο επίκαιρη που ξεδιπλώνει με την ηπιότητα αλλά και την ένταση της γραφής του μία περιπέτεια βαθιά ανθρώπινη, ευαίσθητη που επίκεντρό της έχει τον άνθρωπο και αυτό είναι το κέρδος για τον αναγνώστη. Είναι ένα μυθιστόρημα με ταυτότητα, συναίσθημα, ένα νουάρ αστυνομικό όπου δεν ψάχνουμε να βρούμε τον δολοφόνο και εκεί εξαντλήθηκε όλο το ζουμί της υπόθεσης. Υποβόσκει και αναδύεται στην εξέλιξή του ο ανθρώπινος παράγοντας να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο με τέτοιον τρόπο ώστε να μας κρατάει συνεχώς σε επαγρύπνηση για να μην χάσουμε ούτε ένα επεισόδιο. Η συγγραφέας μας εκπλήσσει ευχάριστα με μια ιστορία που καθρεφτίζει την κοινωνία του σήμερα και τα προβλήματά της.

Ευτυχία Γιαννάκη, Η νόσος του μικρού θεού, Εκδόσεις Ίκαρος

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη και πρώτο μέρος της νέας τριλογίας του βυθού είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί με προσοχή. Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος και επίμονος ιδιωτικός ντετέκτιβ Χάρης Κόκκινος που επανέρχεται για να μας σαγηνεύσει και πάλι με τις μεθόδους διαλεύκανσης δύσκολων και επίπονων υποθέσεων καλείται να λύσει τον γρίφο της εξαφάνισης με όρους δυσμενείς. Η εξιχνίαση μίας παρόμοιας υπόθεσης απαιτεί εκ μέρους του θυσίες εις βάρους του προσωπικού του χρόνου και διπλωματία όταν βρίσκεται ενώπιον Σκύλας και Χάρυβδης, δηλαδή μαρτύρων που δεν έχουν πάντα την καλή διάθεση να συνεργαστούν αγαστά για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ψυχογράφημα της εξαφανισμένης θα γίνει το απαραίτητο εργαλείο για να βρεθεί η λύση στο μυστήριο που αιωρείται.

Georges Simenon, Ο πάτος του μπουκαλιού, Εκδόσεις Άγρα

Αγωνία, δράση, εύστοχες περιγραφές χαρακτήρων, μυστηριώδεις φόνοι και αμφιλεγόμενες κινήσεις γεμάτες υποψία και αμφιβολία, όλα αυτά είναι συστατικά μίας επιτυχημένης συνταγής ενός δεξιοτέχνη του αστυνομικού λογοτεχνικού μυθιστορήματος, όπως είναι ο Ζορζ Σιμενόν. Μέρος των ιστοριών του από την αμερικανική του περίοδο ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με μία ατμόσφαιρα που πλανάται και στοιχειώνει την ζωή των πρωταγωνιστών του. Η ιστορία εδώ κρύβει στοιχεία με προσομοιάζονται με αρχαία τραγωδία ως προς την σχέση των δύο αδερφών που πρωταγωνιστούν. Ο Σιμενόν με χέρι μαέστρου διευθύνει άριστα την ορχήστρα μέσα από την οποία οι ήχοι που φτάνουν στα αυτιά του αναγνώστη μαρτυρούν μία καλοδουλεμένη επιχείρηση να τον κρατήσουν σε εγρήγορση και να του εξάψουν την φαντασία.