Τζακ Λόντον, Το κάλεσμα της άγριας φύσης, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα ομορφότερα βιβλία της εφηβείας μας, ένα βιβλίο που είναι επίκαιρο και ζωντανό όσο ποτέ, ένα βιβλίο σταθμός στις ζωές όλων μας. Είναι ένα βιβλίο διδακτικό, τώρα ειδικά που η άγρια φύση κατά κάποιο τρόπο παίρνει την εκδίκησή της για το γεγονός πως ο σύγχρονος άνθρωπος επιθυμεί να την εξουσιάσει ολοένα και περισσότερο δίχως να σκέφτεται πως παραβιάζει έναν χώρο όπου ο ίδιος δεν ανήκει. Ο Τζακ Λόντον με περισσή ευαισθησία μας καταδεικνύει πως το ένστικτο της άγριας φύσης είναι τόσο ισχυρό που δεν αντικαθίσταται με τίποτε άλλο και κανένας δεν μπορεί να το αναχαιτίσει όσο και αν προσπαθήσει, η προσπάθεια θα είναι μάταιη. Το κάλεσμα της Άγριας φύσης είναι το άλλο πρόσωπο του Ασπροδόντη, μέσω του οποίου ο Τζακ Λόντον δείχνει την αγάπη του για τον κόσμο, τον άγνωστο κόσμο των άγριων ζώων που υπακούν μόνο στους δικούς τους νόμους.

Πρόκειται επίσης για ένα βιβλίο που λόγω της αγάπης του Τζακ Λόντον για τη φύση και τον άνθρωπο, μπορεί και μας γοητεύει ακόμα και θα σαγηνεύει πλήθος γενεών για πολλά χρόνια. Να σημειωθεί πως από το 1903 οπότε και εκδόθηκε για πρώτη φορά σε βιβλίο, δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί και έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Πρόσφατα δε μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη όπως είχε συμβεί και πολλά χρόνια πριν με τον Ασπροδόντη. Αναμφίβολα, ο Τζακ Λόντον γράφει ένα σύγγραμμα που αποτελεί μια ελεγεία στη δύναμη της φύσης που μας καλεί να την προστατεύσουμε αφού πρώτα την αγαπήσουμε και καταλάβουμε πως είναι το μεγάλο μας σπίτι και όχι ένα μέρος όπου εναποθέτουμε τα σκουπίδια μας ή εκφράζουμε την ασύδοτη και αδιάφορη συμπεριφορά μας. Ο άνθρωπος έχει μάθει εύκολα να καταστρέφει όλα όσα η φύση χρειάζεται χρόνο για να οικοδομήσει και αρκεί, όπως έχουμε διαπιστώσει στις μέρες μας, αυτή η αδιαφορία και η ασυνείδητη συμπεριφορά να κοστίσει πολύ ακριβά.

Ένας στρατευμένος συγγραφέας στην υπηρεσία της φύσης

Ο Τζακ Λόντον, γνωστός για τις περιπέτειές του και τα ταξίδια του, κατέγραψε όλα αυτά που παρατήρησε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του και η ιστορία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μία οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση που ο ίδιος είχε εκφράσει ήδη από τόσο νωρίς. Έβλεπε με θλίψη και οδύνη τον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετώπιζε την πανίδα και δη την άγρια πανίδα και με τα βιβλία του επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους μπορεί. Μοχλός και όχημα για να εισβάλει στα σπίτια είναι αδιαμφισβήτητα η φυσιογνωμία και η προσωπικότητα του σκύλου Μπακ που βιώνει από την μία την κακεντρέχεια και την μνησικακία ανθρώπων όπως το αφεντικό με το κόκκινο πουλόβερ αλλά παράλληλα την καλοσύνη, την αγάπη και την φροντίδα που του εξασφαλίζει ο Τζον Θόρντον που κατανοεί την φύση του και του αφήνει το πεδίο ελεύθερο γιατί πολύ απλά δεν μπορεί και δεν θέλει να τον φυλακίσει.

Τα λόγια του Λόντον που αφηγείται την ιστορία του Μπακ είναι πέρα για πέρα συγκινητικά και τόσο ευαίσθητα, γίνεται ουσιαστικά η φωνή του άλαλου Μπακ και μας εξιστορεί γιατί οφείλουμε να αγαπήσουμε την φύση που μας περιβάλλει. Μοιάζει η όλη του αφήγηση μια κραυγή αγωνίας αλλά και μια περιγραφή που σκοπό έχει να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους και στην αξία της φιλίας του ανθρώπου με τα ζώα, μια συμπεριφορά που πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη, την τρυφερότητα και τον σεβασμό δίχως βία και ακρότητες. “Για πρώτη φορά ένιωθε αγάπη, γνήσια, παθιασμένη αγάπη. Αυτό δεν το είχε ζήσει ποτέ στο σπίτι του δικαστή Μίλερ, στην ηλιόλουστη κοιλάδα της Σάντα Κλάρα. Με τους γιους του δικαστή ήταν συνεργάτες στο κυνήγι και την πεζοπορία, για τα εγγόνια του είχε υπάρξει κάποιου είδους κηδεμόνας και με τον δικαστή είχαν αναπτύξει μια αρχοντική, αξιοπρεπή φιλία. Αλλά αγάπη πυρετώδη και φλογισμένη, που ήταν λατρεία, που ήταν σκέτη τρέλα, του την ξύπνησε ο Τζον Θόρντον”.

Ο Μπακ είναι ο σπουδαίος και ατρόμητος πρωταγωνιστής του συγγραφέα που έχει μέσα του την σπίθα των προγόνων του, την οποία ποτέ δεν ξεχνά. Όταν συναντά την αγάπη στο πρόσωπο του Θόρντον, ο Μπακ γίνεται ο αιώνιος σωτήρας του, ο παθιασμένος προστάτης του, ο παντοτινός και πιστότερος φίλος του και με την όλη του φιλία που δεν πηγάζει πια από τον φόβο και την απειλή αλλά από την σχέση που αναπτύσσουν θα ζήσουν πλάι πλάι μέχρι να τους χωρίσει το κάλεσμα. Το κάλεσμα της άγριας φύσης λοιπόν γίνεται για τον Μπακ μία επιταγή που δεν μπορεί να αγνοήσει και όσο γνωρίζει τον κόσμο έρχεται όλο και πιο κοντά στην υπέρτατη συνάντηση με έναν άλλο δικό του προσωπικό κόσμο, έναν όμορφα άγριο κόσμο που τον καλεί να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Γιατί μην ξεχνάμε πως η άγρια φύση είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της γης και ο άνθρωπος ως περαστικός σε αυτήν οφείλει να την σεβαστεί και να την προστατεύσει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

Ο Τζακ Λόντον με τα βιβλία του είχε από τότε κρούσει ηχηρά τον κώδωνα κινδύνου και είχε προσπαθήσει με το λογοτεχνικό του έργο να αφυπνίσει με κάθε δυνατό τρόπο την ανάγκη να γίνουμε ασπίδα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, να εισακούσουμε το κάλεσμα της άγριας φύσης και να την αφήσουμε στην ησυχία της να ανθεί, να αναπαράγεται, να ζει με το δικό της τρόπο χωρίς τη δική μας παρουσία και παρέμβαση. Δυστυχώς, σήμερα η επιδημία που μας ταλανίζει όλες και όλους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης παρεμβολής, μιας βάναυσης και βάρβαρης επιχείρησης του ανθρώπου να περάσει τα σύνορα της δικαιοδοσίας του και τελικά να διαπράξει ύβρη απειλώντας με μέσα αήθη την άγρια φύση. Και ως γνωστόν από την αρχαιότητα το μάθημα είναι πασίγνωστο, μετά την ύβρη έρχεται η νέμεση. Ουαί και αλίμονο αν συνεχίσουμε να αγνοούμε το μήνυμα!

“…παρά τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε για τον Τζον Θόρντον και η οποία έμοιαζε να φανερώνει την απαλή επίδραση του πολιτισμού, η κλίση προς το πρωτόγονο που του είχε αφυπνίσει ο βορράς παρέμενε ζωντανή και δραστήρια…”

“…Κάθε μέρος του, νους και σώμα, νεύρα και ιστοί, ήταν κουρδισμένο στον τόνο της απόλυτης αρμονίας και ανάμεσα στα μέρη του κυριαρχούσαν τέλεια ισορροπία και ρυθμός. Σε θεάματα, ήχους και συμβάντα που απαιτούσαν δράση αποκρινόταν με την ταχύτητα της αστραπής”.