Νίνα Λάντεν, Μελίσα Καστριγιόν, Αν είχα ένα όνειρο & Το κίτρινο καγιάκ, Εκδόσεις Ποταμός

Τα βιβλία των διάσημων και πολυαγαπημένων Νίνα Λάντεν και Μελίσα Καστριγιόν που έχουν διαβαστεί από παιδιά σε όλο τον κόσμο μεταφράστηκαν στα ελληνικά και είναι έτοιμα να κλέψουν και τις δικές σας καρδιές. Η γλυκιά αφήγηση ενός παιδικού ονείρου στο «Αν είχα ένα όνειρο» και «Το κίτρινο καγιάκ» γεμάτο από μαθήματα θάρρους, αποτελούν δύο από τα πιο όμορφα παιδικά βιβλία που θα βρεθούν ποτέ στα χέρια σας.

Τα δύο βιβλία μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. Αρχικά, η όψη τους και μόνο σε κερδίζει και σε κάνει να νομίζεις πως πρόκειται για καλογραμμένα παλιά παραμύθια που άντεξαν στο χρόνο και έχουν γίνει πλέον κλασικά. Σε αυτό συνηγορούν τα κομψά σκίτσα στο εξώφυλλο σε συνδυασμό με τα χρυσά γράμματα του τίτλου και οι προσεκτικά επιλεγμένες χρωματικές παλέτες.

Η όμορφη εικονογράφηση της Μελίσα Καστριγιόν συνεχίζεται φυσικά και στο εσωτερικό των βιβλίων. Το κάθε βιβλίο έχει τα δικά του χρώματα τα οποία συνδυάζονται σε κάθε εικόνα και παρά το μικρό τους αριθμό δημιουργούν εξαιρετικά λεπτομερείς και ζωντανές απεικονίσεις που δίνουν μια σχεδόν ονειρική αίσθηση, σαν οι χαρακτήρες να ζουν μέσα σε έναν μαγικό κόσμο.

Και αν οι εικόνες είναι αυτές που σε κάνουν αρχικά να ανοίξεις τα βιβλία, οι αφηγήσεις της Νίνα Λάντεν είναι αυτές που σε κάνουν να συνεχίζεις να τα διαβάζεις. Η συγγραφέας επέλεξε έξυπνα να χρησιμοποιήσει σύντομα, μα γεμάτα ένταση, κείμενα σε κάθε σελίδα. Η αφήγηση είναι έμμετρη και δίνει μάλλον την εντύπωση ενός καλογραμμένου ποιήματος.

Φυσικά, το κάθε βιβλίο κρύβει τη δική του ιστορία και διαφοροποιείται από το άλλο. Το «Αν είχα ένα όνειρο» επιχειρεί να αποκαλύψει τα πιο γλυκά όνειρα που κάνει ένα παιδί. Η μικρή ηρωίδα του βιβλίου ονειρεύεται πράγματα και έννοιες, όπως το σπίτι, ο φίλος, τα αδέρφια και τους δίνει νέα ονόματα, όπως αγαπημένο, μουσική και ουρανός. Όλες αυτές οι απλές μα γεμάτες νοήματα και συναισθήματα λέξεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, ενώ η αφήγηση τα αγκαλιάζει γλυκά γεννώντας συναισθήματα αγάπης και ζεστασιάς και καλλιεργώντας τη φαντασία τους.

Από την άλλη, «Το κίτρινο καγιάκ» αφηγείται το ταξίδι ενός αγοριού και μιας καμηλοπάρδαλης μέσα στο μικρό, κίτρινο καγιάκ τους. Ενώ, αρχικά το ταξίδι τους κυλάει πολύ όμορφα και γνωρίζουν διάφορα ζωάκια, οι δυσκολίες δεν αργούν να έρθουν και το κίτρινο καγιάκ έρχεται αντιμέτωπο με θύελλες και τέρατα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και όλα τα προβλήματα λύνονται. Ένα βιβλίο που με τη διασκεδαστική του ιστορία οδηγεί τα παιδιά σε φανταστικές περιπέτειες και τα διδάσκει να είναι θαρραλέα και να μην το βάζουν ποτέ κάτω.

Τα δύο αυτά μικρά βιβλία είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι ένα παιδικό βιβλίο, προσεγμένα, όμορφα, ενδιαφέροντα, ικανά να εξάψουν τη φαντασία και γεμάτα διδάγματα. Τα «Αν είχα ένα όνειρο» και «Το μικρό καγιάκ» αξίζουν σίγουρα να τους χαρίσετε την προσοχή και το χρόνο σας και σας υπόσχομαι πως θα σας αποζημιώσουν.