Marc Martin, Ο ποταμός, Εκδόσεις ποταμός

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στην εποχή της πολύχρωμης οθόνης στην οποία ζούμε, είναι να πείσεις ένα παιδί που έχει μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία, να ασχοληθεί με το διάβασμα ενός παλιού, παραδοσιακού βιβλίου. «Ο ποταμός» μάλλον αποτελεί ένα τέτοιο βιβλίο, ικανό να κάνει ένα παιδί να αποτραβηχτεί από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση και να βυθιστεί στις σελίδες του.

Το βιβλίο αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του ήρωα, ο οποίος παρατηρεί έξω από το παράθυρό του έναν ποταμό. Μια μέρα λοιπόν, αποφασίζει να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία του και να σκεφτεί πώς θα είναι το ταξίδι πάνω στον ποταμό με μια βάρκα. Έτσι σιγά σιγά βλέπει την πόλη με τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια να δίνουν τη θέση τους σε πολύχρωμα τοπία. Ο αναγνώστης νιώθει να αποτελεί μέρος αυτού του ταξιδιού και βλέπει να απλώνονται μπροστά του χρυσαφένια χωράφια, καταρράκτες, η γαλάζια θάλασσα και πολλά άλλα.

Αλλά ακόμη και προτού καλά καλά ανοίξει κανείς το βιβλίο μαγεύεται από την ποικιλία των χρωμάτων, την πυκνότητα των σχεδίων και την ποικιλία των σχημάτων και των μορφών. Η εικονογράφηση είναι αδιαμφισβήτητα αυτό που κερδίζει τον αναγνώστη σε αυτό το βιβλίο. Κάθε σελίδα κοσμείται από πολύχρωμες, λεπτομερείς και ζωηρές εικόνες. Το θορυβώδες αστικό τοπίο δίνει τη θέση του σε καταπράσινους λόφους, ζούγκλες γεμάτες άγρια ζώα και θάλασσες στις οποίες κατοικεί πλήθος ψαριών. Η λεπτομέρεια σε κάθε εικόνα μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να θέλει να διαβάσει το βιβλίο ξανά και ξανά για να ανακαλύπτει συνεχώς κάτι καινούργιο στις ζωγραφιές. Έτσι, τα παιδιά μπορούν πραγματικά να νιώσουν συνταξιδιώτες του ήρωα και να απλώσουν τα φτερά της φαντασίας τους.

Φυσικά, μπορεί κανείς απλά να διαβάσει την ευχάριστη ιστορία και να απολαύσει τις πανέμορφες εικόνες είτε είναι μικρός είτε μεγάλος, μα η δημιουργικότητα η οποία ξεχειλίζει από τις σελίδες του βιβλίου μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό διδακτικό εργαλείο, τόσο στην τάξη όσο και στην οικογένεια.  Το γεγονός και μόνο πως το βιβλίο αφηγείται ένα φανταστικό ταξίδι χωρίς πραγματική μετακίνηση μπορεί να γίνει αφορμή για συζητήσεις και δραστηριότητες που  μπορούν να καλλιεργήσουν τη φαντασία των παιδιών. Η πλούσια εικονογράφηση μπορεί να γίνει η αφετηρία για συζητήσεις σχετικά με την τέχνη και τα διάφορα ρεύματα. Τέλος, όλες οι απεικονίσεις της φύσης και των εργοστασίων, αλλά και ο εμπνευστής αυτού του ταξιδιού, δηλαδή ο ποταμός που περνάει από την πόλη και φτάνει μέχρι τη θάλασσα, μπορούν να εισάγουν στην εκπαίδευση των παιδιών διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος ή ο κύκλος του νερού.

«Ο ποταμός» του Marc Martin είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά και γι’ αυτό σου δημιουργεί πολύ υψηλές προσδοκίες. Ευτυχώς, το βιβλίο δεν έχει μόνο όμορφο εξώφυλλο, μα και σπουδαίο περιεχόμενο. Η γεμάτη φαντασία ιστορία και οι καθηλωτικές εικόνες πλέκονται μαζί και δημιουργούν ένα προσεγμένο αποτέλεσμα, ένα παιδικό βιβλίο κατασκευασμένο με την προσοχή που του αξίζει, ικανό να μαγνητίσει μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες.