Διαβάζοντας ιδιαίτερα βιβλία για να υποδεχτούμε το αποκαλόκαιρο (Μέρος Β’)

Μπορεί ημερολογιακά το καλοκαίρι να το έχουμε αφήσει επίσημα πίσω μας, ωστόσο ο καλός καιρός και η ζέστη δεν μας έχουν εγκαταλείψει και εμείς ακόμα μπορούμε να απολαμβάνουμε για λίγο ακόμα τα οφέλη του ήλιου, της θάλασσας και κατά προέκταση της ανάγνωσης. Ποτέ μην λησμονούμε πως ένα καλό βιβλίο είναι η συντροφιά μας, το αποκούμπι μας, η χαλάρωσή μας, ο φίλος μας, αν του αφιερώσουμε χρόνο και έρευνα σίγουρα θα μας ανταμείψει και εμείς, ως μικροί εξερευνητές που μόλις ανακάλυψαν τον κρυμμένο θησαυρό, θα νιώσουμε άμεσα έναν αέρα χαράς που θα μας πλημμυρίσει. Και ο λόγος που ανατρέχουμε σε ένα βιβλιοπωλείο ή ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όπως αυτό του bookfeed, είναι για να απολαύσουμε την ανεξάντλητη αυτή ικανοποίηση που πηγάζει από την περιήγηση σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που είναι έξω.

Έναν κόσμο τόσο μαγικό, τόσο ιδιαίτερο, τόσο τρυφερό και όλα αυτά απλά υπάρχοντας στον χώρο και περιδιαβαίνοντας στις βιβλιοθήκες γυρεύοντας το ιδανικότερο ανάγνωσμα. Γιατί εδώ θέλει και κόπο αλλά και τρόπο. Ένας κόπος που ξεφεύγει από τα στενά όρια της κούρασης, αλλά επεκτείνεται στο γεγονός πως εμείς οι ίδιοι με τα χέρια μας γινόμαστε οι κατακτητές του χώρου όταν χώνουμε, πάντα με την καλή έννοια, τη μύτη μας σε χωράφια που μπορεί να είναι ξένα αλλά όσο περνάει η ώρα μας γίνονται όλο και πιο οικεία. Για άλλη μία φορά, πιστοί στην αποστολή μας, διαλέξαμε βιβλία ιδιαίτερα και μοναδικά, προορισμένα να συναρπάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Antonio Ferrari, Το μυστικό. Η αληθινή ιστορία της απαγωγής του Άλντο Μόρο, Εκδόσεις Κέδρος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Η απαγωγή του πολιτικού άνδρα Άλντο Μόρο το 1978 αποτέλεσε και αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για αυτό που θέλουμε να ονομάζουμε δημοκρατία, μία υπόθεση που απασχόλησε όχι μόνο την ιταλική κοινωνία αλλά και τη διεθνή γνώμη. Η Ιταλία είχε συγκλονιστεί με το γεγονός αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που τότε έκριναν ως υπαίτια την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην εξόντωση του μέλους του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών λόγω της ανάμειξης των κομμουνιστών σε μία κυβέρνηση σωτηρίας. Ο Αντόνιο Φεράρι, εξέχων αρθρογράφος της Corriere della Sera, με αυτό το βιβλίο φέρνει στο φως όσοι πολλοί θα ήθελαν να παραμείνουν στο σκοτάδι σε σχέση με τη δολοφονία του Άλντο Μόρο. Ένα μυθιστόρημα που αποκαλύπτει τον βρώμικο κόσμο των πολιτικών παιχνιδιών που πολλές φορές είναι άκρως επικίνδυνα.

Τζόναθαν Φράνζεν, Ελευθερία, Εκδόσεις Ψυχογιός

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και η ελευθερία μοιάζει όλο και πιο πολύ ένα παιχνίδι για δύσκολους λύτες ο Φράνζεν θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και αναδεικνύει καίρια ερωτήματα για τον κόσμο γύρω μας. Με αφορμή τους πρωταγωνιστές του, ένα ζευγάρι υποδειγματικό και κατά τα άλλα απόλυτα σύννομο με όσα πρεσβεύει ξεδιπλώνει την ιστορία της μετάλλαξής τους μέσα από μία αφήγηση που καταδεικνύει τις αδυναμίες ενός άστατου σύγχρονου κόσμου. Ο Φράνζεν όπως και στις Διορθώσεις, έτσι και εδώ προκαλεί και αφουγκράζεται με την πένα του τα προβλήματα της κοινωνίας της οποίας ο ίδιος είναι μέλος. Η ζωή του ζευγαριού ξαφνικά σαρώνεται υπό το βάρος της απόκτησης εξουσίας και όλα είναι πλέον μετέωρα ενώ ο ρομαντισμός της ορθότητας μοιάζει να αποτελεί παρελθόν.

Trevanian, Σιμπούμι, Εκδόσεις Πόλις

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Γνωρίσαμε τον συγγραφέα με το βιβλίο Η Λεωφόρος, που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις -και όμως αυτό το βιβλίο είναι πραγματικά μία αποκάλυψη. Κάθε σελίδα του βιβλίου γεμίζει με αγωνία και προβληματισμό για όσα εκτυλίσσονται σε έναν κόσμο γεμάτο από συνωμοσίες, υπόγειες συμφωνίες και κυρίως ανελέητο πόλεμο συμφερόντων. Αυτό είναι κάτι που υπερθεματίζει και τονίζει με κάθε τρόπο ο συγγραφέας, μέσα σε ένα πλαίσιο κατακεραύνωσης των αμερικανικών πολιτικών στην Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Πιστός στις πεποιθήσεις του, ο συγγραφέας βάλλει κατά της CIA, την οποία κατηγορεί για παιχνίδια στρατηγικής που αποκαλύπτουν σε όλο το μεγαλείο την παρακμή του δυτικού κόσμου. Οι ήρωές του είναι ο δικός του δρόμος του μεταξιού για να κηρύξει τον δικό του πόλεμο στο άδικο.

Sabahattin Ali, Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό, Εκδόσεις Ροές

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Είναι ευχής έργον να ανακαλύπτεις συγγραφείς και βιβλία που αφήνουν το αποτύπωμα τόσο στην ψυχή όσο και στην καρδιά. Ο Τούρκος συγγραφέας, που τόσο λοιδορήθηκε και κατά πάσα πιθανότητα δολοφονήθηκε για τις πολιτικές του ιδέες σε μια χώρα που ακόμα και σήμερα πραγματοποιεί κυνήγι μαγισσών, μας χαρίζει μια ιστορία που θυμίζει κάτι από την Αφροδίτη με τη γούνα του Μαζόχ και τις ιστορίες του Γκυ ντε Μωπασσάν. Ο Αλί με έναν μοναδικό συναισθηματισμό αναζητά την γυναίκα όνειρο, την γυναίκα που στοιχειώνει τα όνειρά του και το μαγικό φίλτρο της γαλήνης του του είναι το ταξίδι της αναζήτησής της μέσω της αναφοράς σε αυτήν. Η αφήγησή του είναι τόσο διαχυτική και καταιγιστική που πλημμυρίζει τον αναγνώστη με εικόνες, συναισθήματα και τρυφερότητα, είναι ένας αναγεννησιακός πίνακας ή ένας Ένγκρ που παίρνει σάρκα και οστά με τις λέξεις του Αλί.

Κομφούκιος, Ανάλεκτα, Εκδόσεις Αιώρα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

“Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή”. Σε μία εποχή που οι αξίες και η ηθική μοιάζουν κενά γράμματα, σε μία εποχή που έχουμε πάψει να φιλοσοφούμε αλλά μόνο να κυνηγάμε τον πλούτο βιβλία όπως αυτό έρχονται να μας θυμίσουν τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή και πως οφείλουμε να πορευόμαστε. Ο Κομφούκιος, σύγχρονος των μεγάλων Αρχαίων Ελλήνων διανοητών και φιλοσόφων με τις ιδέες του, τη διδασκαλία του και τη φιλοσοφία του επηρέασε βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας και όχι μόνο. Υπήρξε ιδρυτής της Σχολής Ρου της κινεζικής σκέψης. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα “Ανάλεκτα”, διαμόρφωσαν τις αρχές για την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, για τον τρόπο ζωής του και τις σχέσεις του με το κοινωνικό σύνολο. Παραμένει μία ισχυρή πηγή γνώσης και ένα σημείο αναφοράς για τον άνθρωπο απανταχού της γης.