Διαβάζοντας ιδιαίτερα βιβλία για να υποδεχτούμε το αποκαλόκαιρο (Μέρος Α’)

Μπορεί ημερολογιακά το καλοκαίρι να το έχουμε αφήσει επίσημα πίσω μας, ωστόσο ο καλός καιρός και η ζέστη δεν μας έχουν εγκαταλείψει και εμείς ακόμα μπορούμε να απολαμβάνουμε για λίγο ακόμα τα οφέλη του ήλιου, της θάλασσας και κατά προέκταση της ανάγνωσης. Ποτέ μην λησμονούμε πως ένα καλό βιβλίο είναι η συντροφιά μας, το αποκούμπι μας, η χαλάρωσή μας, ο φίλος μας, αν του αφιερώσουμε χρόνο και έρευνα σίγουρα θα μας ανταμείψει και εμείς, ως μικροί εξερευνητές που μόλις ανακάλυψαν τον κρυμμένο θησαυρό, θα νιώσουμε άμεσα έναν αέρα χαράς που θα μας πλημμυρίσει. Και ο λόγος που ανατρέχουμε σε ένα βιβλιοπωλείο ή ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο όπως αυτό του bookfeed, είναι για να απολαύσουμε την ανεξάντλητη αυτή ικανοποίηση που πηγάζει από την περιήγηση σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που είναι έξω.

Έναν κόσμο τόσο μαγικό, τόσο ιδιαίτερο, τόσο τρυφερό και όλα αυτά απλά υπάρχοντας στον χώρο και περιδιαβαίνοντας στις βιβλιοθήκες γυρεύοντας το ιδανικότερο ανάγνωσμα. Γιατί εδώ θέλει και κόπο αλλά και τρόπο. Ένας κόπος που ξεφεύγει από τα στενά όρια της κούρασης, αλλά επεκτείνεται στο γεγονός πως εμείς οι ίδιοι με τα χέρια μας γινόμαστε οι κατακτητές του χώρου όταν χώνουμε, πάντα με την καλή έννοια, τη μύτη μας σε χωράφια που μπορεί να είναι ξένα αλλά όσο περνάει η ώρα μας γίνονται όλο και πιο οικεία. Για άλλη μία φορά, πιστοί στην αποστολή μας, διαλέξαμε βιβλία ιδιαίτερα και μοναδικά, προορισμένα να συναρπάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Phillip W. Simpson, Μινώταυρος, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι δεν παύουν να συγκινούν τους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, οι οποίοι καταπιάνονται με αυτούς και τους δίνουν νέα πνοή μέσα από μία δική τους εκδοχή. Οι μύθοι αυτοί είναι μία επινόηση των ανθρώπων ώστε να ερμηνεύσουν τη ζωή και τα γεγονότα της και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθει ο άνθρωπος σε αναμέτρηση με τις ίδιες του τις αδυναμίες και τα τρωτά του σημεία. Αυτή είναι και η περίπτωση του Σίμσον, ο οποίος με όπλο τον πασίγνωστο μύθο του Μινώταυρου και τον Οβίδιο, αναπλάθει την ιστορία και προσδίδει τη δική του ερμηνεία στο ρόλο που έπαιξε η περίφημη μορφή του Μινώταυρου, ένα ον που προξενούσε πανικό και όλεθρο. Ο Σίμσον με αναφορές στις πηγές αλλά και με εργαλείο την αριστοτεχνική του αφήγηση οδηγεί τον αναγνώστη στα μονοπάτια της ιστορίας των μύθων.

Alexander Sumpf, Ρασπούτιν, Εκδόσεις Εξάντας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Στην ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Άλαν Ρίνκμαν ως ο διαβόητος Ρασπούτιν, ο σκηνοθέτης εστιάζει στην αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία και προσωπικότητα αυτού του μυστηριώδους ανθρώπου για τον οποίο ακόμα και σήμερα οι απόψεις διίστανται. Το ίδιο και ο συγγραφέας σε αυτό το πόνημα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά εμπεριστατωμένη έρευνα που ρίχνει φως σε γνωστές αλλά κυρίως σε άγνωστες πτυχές της ζωής αυτού του εκκεντρικού χωρικού που έμελλε να αναδυθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας σε σημείο που να αντιμετωπιστεί ως ένας άνθρωπος “μύθος”. Απλός ερευνητής, δολοπλόκος και συνωμότης, “πρόδρομος του μπολσεβικισμού”, τι από όλα αυτά ίσχυε τελικά; Αυτό που είναι βέβαιο είναι το γεγονός πως οι κινήσεις και η δράση του κίνησαν γη και ουρανό εναντίον του και τελικά βρέθηκε δολοφονημένος αφού όσα διαδίδονταν γύρω από το όνομά του προκαλούσαν τρόμο.

Helga Schneider, Άσε με να φύγω, μητέρα, Εκδόσεις Κέλευθος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Είναι αμέτρητες οι ιστορίες σχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αμέτρητα τα γνωστά και άγνωστα τα επεισόδια ενός πολέμου που άφησε πίσω του συντρίμμια πραγματικά αλλά και βαθιά ψυχολογικά. Η συγγραφέας εδώ αφηγείται μία ιστορία πραγματικά καθηλωτική όσο και ανατριχιαστική. “Ορφανή” η ίδια σε ηλικία μόλις 4 ετών καταθέτει την μαρτυρία της μητέρας της, η οποία την εγκατέλειψε για να υπηρετήσει ως δεσμοφύλακας στα στρατόπεδα εξόντωσης των Ναζί. Τα όσα καταμαρτυρά η μητέρα της Χέλγκα είναι συγκλονιστικά, είναι ένα μικρό δείγμα των όσων ολέθριων και δραματικών εκτυλίχθηκαν σε αυτές τις αποθήκες εξολόθρευσης αθώων ανθρώπων στα οποία η ίδια έλαβε μέρος. Οι άνθρωποι αυτοί πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα της ύπαρξής τους και της διαφορετικότητάς τους. Η Χέλγκα μετά τα όσα θα της αναφέρει η μητέρα της δεν θα μπορέσει παρά να πει: “Άσε με να φύγω, μητέρα”.

Stanislaw Lem, Σολάρις, Εκδόσεις Ποταμός

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Το Σολάρις ανήκει σε εκείνα τα μυθιστορήματα που δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθούν με τη στενή έννοια του όρου. Έχει σαφώς στοιχεία επιστημονικής φαντασίας όμως είναι και μία ελεγεία της ανθρώπινης φύσης, ένα μυθιστόρημα που διεισδύει βαθιά στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που παλεύει με τις αναμνήσεις του και βλέπει στον ωκεανό και στην πλάση να καθρεφτίζεται κάτι από την απώλεια ενός οικείου προσώπου του. Ο Λεμ σε αυτό το εκθαμβωτικό μυθιστόρημα που δίκαια ανήκει στο πάνθεον των λογοτεχνικών αναγνωσμάτων του 20ου αιώνα οδηγεί τον πρωταγωνιστή του σε έναν κόσμο αλλόκοτο και τον τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για να τον δει να αναμετράται με τις ίδιες του τις αμφιβολίες. Πρόκειται για μία ιστορία βγαλμένη από το μέλλον που όμως αντανακλάται στο παρόν, μία ιστορία απόκοσμη αλλά και βαθιά ανθρώπινη.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Με υπογραφή Χέμινγουεϊ, Εκδόσεις Καστανιώτη

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Ο συγγραφέας των περίφημων βιβλίων που όλοι γνωρίζουμε όπως “Αποχαιρετισμός στα όπλα”, “Ο γέρος και η θάλασσα” και τόσων άλλων υπήρξε αρχικά απεσταλμένος πολεμικός ανταποκριτής και στρατιωτικός αναλυτής και κατέγραψε με αυτές τις ιδιότητες πολέμους όπως για παράδειγμα τον Ισπανικό εμφύλιο και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Μέσα από τις ανταποκρίσεις του αυτές ξεπήδησαν τα μεγάλα μυθιστορήματα που όλοι απολαμβάνουμε. Σε αυτόν τον τρίτο τόμο μετά τις δύο άλλους τόμους που αφορούσαν στις περιόδους 1920-1922 και 1923-1939, ο Χέμινγουεϊ βάζει την υπογραφή του σε όσα συνέβησαν σε Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, Κούβα και Αφρική και χαρίζει στον αναγνώστη μοναδικές μαρτυρίες από τα μέτωπα των συγκρούσεων ενώ του αποκαλύπτει άγνωστα μέχρι τώρα συμβάντα και αλληλογραφία.

Tobias George Smollett, Οι περιπέτειες του Ρόντερικ Ράντομ, Εκδόσεις Gutenberg

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Γραμμένο το 1748, σε ηλικία μόλις 27 ετών ο συγγραφέας στο μυθιστόρημα αυτό αφηγείται τη ζωή του Ρόντερικ Ράντομ, ενός ανθρώπου που απολαμβάνει τη ζωή και τους καρπούς της με πάθος δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ευδαίμων, τρυφερός, οξύθυμος αλλά και βαθιά ερωτικός περιπλέκεται σε διάφορες ιστορίες που τον βοηθούν να ανακαλύψει τον εαυτό του αλλά και τον κόσμο γύρω του. Πρόκειται για έναν ολοζώντανο χαρακτήρα, για μία φυσιογνωμία που μας πείθει πως πραγματικά υπάρχει αφού οι περιγραφές του συγγραφέα τόσο των προσώπων όσο και των καταστάσεων είναι άκρως πειστικές. Ο Ρόντερικ Ράντομ είναι ο καθρέφτης και η προσωποποίηση μιας κοινωνίας που μοιάζει να μην νοιάζεται για το αύριο αλλά που βιώνει στο τώρα και στο έπακρο τη ζωή, εκ μέρους του συγγραφέα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσω του ήρωά του να καταδείξει με φλεγματικό τρόπο την υποκρισία της εποχής του.