Σοφιάννα Παϊδούση, ο Παρφές, εκδόσεις Οσελότος

Ο Παρφές είναι ένας μικρός μαθητής Πρώτης Γυμνασίου και το πιο γλυκό αγόρι του κόσμου. Είναι τόσο γλυκός γιατί είναι εξολοκλήρου φτιαγμένος από παγωτό. Όμως, αυτή η εξωτερική γλυκύτητα έχει περάσει και μέσα του και έτσι ο Παρφές είναι καλόκαρδος και πολύ ευγενικός.

Αλλά, δυστυχώς, οι συμμαθητές στο καινούργιο του σχολείου αγνοούν τα χαρίσματά του και νιώθουν να απειλούνται από τη διαφορετικότητα του. Μια ομάδα παιδιών με αρχηγό τους το μεγαλόσωμο ΣΙδερή, αρχίζουν να κοροϊδεύουν την εμφάνιση του Παρφέ και να γελούν μαζί του. Πολλά παιδιά συμμετέχουν στο πείραγμα, κάποια παρατηρούν παθητικά και μόνο ο Μάκης συμπαραστέκεται στον καινούργιο μαθητή του σχολείου και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Σιγά σιγά και όσο ο Παρφές αρνείται να μιλήσει στους καθηγητές ή στους γονείς του, το πρόβλημα γιγαντώνεται και φτάνει στο σημείο που απειλείται μέχρι και η ίδια του η ζωή. Άραγε θα καταφέρει το μικρό αγόρι να ξεπεράσει τα προβλήματα του; Θα παρατηρήσει κανείς τον εκφοβισμό εναντίον του ώστε να τον βοηθήσει; Θα καταφέρει η ζωή στη μικρή σχολική κοινότητα να επανέλθει στη φυσιολογική κατάσταση;

«Ο Παρφές» της Σοφιάννας Παϊδούση, αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα βιβλία γύρω από ένα θέμα πάντα επίκαιρο που αφορά κάθε σχολείο σε κάθε γωνιά του κόσμου, το σχολικό εκφοβισμό ή αλλιώς bullying. Η παραστατική και γεμάτη συναισθήματα αφήγηση της ιστορίας, συμπληρώνεται από τις χρωματιστές και προσεγμένες εικόνες της Πηνελόπης Λάζαρη. Κείμενο και εικονογράφηση συνδυάζονται αρμονικά δημιουργώντας ένα έντονο αποτέλεσμα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στο σχολείο του Σιδερή και του Παρφέ και τον βοηθάει να νιώσει μέρος της ιστορίας.

Και αν αυτά δεν ήταν ήδη αρκετά, το παραμύθι αυτό συμπληρώνεται από κείμενα και προτάσεις καταξιωμένων εκπαιδευτικών και ψυχολόγων. Μετά το τέλος της αφήγησης ο αναγνώστης μπορεί να βρει προσεκτικά σχεδιασμένες δημιουργικές δραστηριότητες και θεατρικά παιχνίδια που μπορούν να εφαρμοστούν μέσα σε μία σχολική τάξη, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και δεσίματος, αλλά και να αναπτυχθεί η σημαντικότατη ικανότητα της ενσυναίσθησης. Επιπλέον, στο βιβλίο περιέχονται κείμενα ψυχολόγων οι οποίοι εκφράζουν τις θέσεις και τις απόψεις τους πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, ενώ υπάρχουν μέχρι και σελίδες για ζωγραφική για τους μικρούς αναγνώστες. Ακόμα και όταν κλείσει κανείς τις σελίδες του βιβλίου μπορεί να συνεχίσει να νιώθει μέρος της ιστορίας ακούγοντας την ηχογραφημένη αφήγηση και το τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για να τη συνοδέψει.

Η Σοφιάννα Παϊδούση δημιούργησε ένα εξαιρετικό παραμύθι για μεγάλα παιδιά που προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να μάθει πολλά στα παιδιά για την ψυχολογία όχι μόνο του θύματος, αλλά και του θύτη, για το ρόλο που πρέπει να έχει ο παρατηρητής, για την ενσυναίσθηση και για τη δύναμη της συγχώρεσης. «Ο Παρφές», το πιο γλυκό αγόρι του κόσμου, σίγουρα θα αφήσει λίγο από το παγωτό του στην καρδιά σας και θα σας κάνει να τον αγαπήσετε.