5 παιδικά βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

«It’s the most wonderful time of the year!», όπως λέει και το γνωστό τραγούδι του Andy Williams, που φυσικά δεν θα μπορούσε να αναφέρεται σε άλλη περίοδο εκτός από αυτή των Χριστουγέννων. Χιλιάδες φωτάκια, πανέμορφα στολίδια, μεθυστικές μυρωδιές από γλυκά που μόλις ψήθηκαν, άνθρωποι που γεμίζουν τους δρόμους παρά το κρύο κάνοντας τα ψώνια τους και γνωστές νοσταλγικές μελωδίες συμπληρώνουν την εικόνα που όλοι βλέπουμε καθημερινά τώρα που τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών. Όμως, αυτή η γιορτή είναι πολλά περισσότερα από αυτά που ακούμε και βλέπουμε· είναι κυρίως αυτά που αισθανόμαστε. Οι καρδιές όλων μας τέτοιες μέρες πλημμυρίζουν από αγάπη, ζεστασιά και τρυφερότητα, ενώ θυμόμαστε πόσο σπουδαίες είναι η ταπεινότητα και η γενναιοδωρία. Και τι καλύτερο από το να είσαι παιδί αυτές τις υπέροχες μέρες; Γιατί μόνο τα παιδιά μπορούν να βιώσουν και να πιστέψουν πραγματικά σε αυτή τη μαγεία που βρίσκεται παντού γύρω μας. Μία από τις πιο όμορφες δραστηριότητες που μπορούν να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά και ταυτόχρονα- γιατί όχι;- να φέρουν τους μεγάλους πιο κοντά με τα πραγματικά διδάγματα των Χριστουγέννων, είναι η ανάγνωση παιδικών βιβλίων. Στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω θα βρείτε προτάσεις βιβλίων με ζωντάνια και πλούσια εικονογράφηση που μπορούν να σας εγγυηθούν πως θα ζήσετε μαγικά Χριστούγεννα!

Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ποιος απήγαγε τον Αϊ- Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη

Ενώ η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και ο Αϊ- Βασίλης προετοιμάζει πυρετωδώς τα δώρα των παιδιών μια παράξενη ησυχία επικρατεί στο δάσος  γύρω από το σπίτι του. Η σιωπή αυτή διαταράσσεται από ένα χτύπημα στην πόρτα του και ξαφνικά μια ομάδα ανθρώπων εισβάλλει στο σπίτι του αγαπημένου Αγίου των παιδιών και τον απαγάγει! Ποιος απήγαγε τον Αϊ- Βασίλη και γιατί; Θα καταφέρουν τα πιστά ξωτικά του να τον σώσουν; Τι ρόλο διαδραματίζουν ένας στρατηγός, ένας επιστήμονας και ο γιος του; Θα καταφέρει ο Άγιος να είναι συνεπής στο ετήσιο ραντεβού του με τα παιδιά; Αυτά και άλλα ερωτήματα γεννούνται στον αναγνώστη από τη ζωηρή αφήγηση του Βασίλη Παπαθεοδώρου που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους. Οι τρυφερές και νοσταλγικές εικόνες που μας δημιουργεί ο συγγραφέας συμπληρώνονται από την ζωντανή εικονογράφηση και τα ζεστά χρώματα του Χρήστου Δήμου.  Ένα βιβλίο με χιούμορ και αγωνία που μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη, στην καλοσύνη και στην παιδική αθωότητα. 

Αγγελική Δαρλάση, Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού που λόγω των πεταχτών αυτιών του έμοιαζε με ξωτικό και αποφάσισε να καταταγεί στο στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, εκείνα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ότι περίμενε, καθώς ήταν γεμάτα συγκίνηση, χαρά και αδελφοσύνη που ξεπέρασε όλες τις διαφορές και γεφύρωσε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εμφάνισης, καταγωγής ή στρατοπέδου. Η ρεαλιστική εικονογράφηση της Αλέξιας Οθωναίου συνεπικουρεί στο ταξίδι του αναγνώστη στα χαρακώματα του πολέμου. Η ιστορία αυτή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Δυτικό Μέτωπο τα Χριστούγεννα του 1914 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν μια σειρά από ανεπίσημες εκεχειρίες ανταλλάσσοντας δώρα, τραγουδώντας τα κάλαντα ή παίζοντας ποδόσφαιρο. Πρόκειται, λοιπόν, για μία συγκινητική αφήγηση που μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας.

Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Μα πότε θα φτάσει αυτός ο μάγος;, Εκδόσεις Ίκαρος

Σε αυτό το χριστουγεννιάτικο παραμύθι η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αφηγείται την ιστορία του τέταρτου μάγου, του Αβασάλ, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να φτάσει στη Βηθλεέμ για να προσφέρει τα δώρα του στο νεογέννητο Ιησού. Ωστόσο, στο ταξίδι αυτό που ξεκίνησε μαζί με τις δυο καμήλες του, τη Στάσα και τη Ραλλού, συναντά συνεχώς διάφορες περιπέτειες και δυσκολίες με αιφνίδιες ανατροπές, χιούμορ, αλλά και κάποια τρομακτικά στοιχεία όπως κάθε κλασικό παραμύθι. Τελικά, η πρωτότυπη αυτή ιστορία συνδέεται με ευφάνταστο τρόπο με την ιστορία του Άγιου Βασίλη. Οι γεμάτες χρώματα εικόνες του Γιάννη Κόττη και οι συνθέσεις του Γιώργου Κουρουπού, οι οποίες περιλαμβάνονται στο CD που συνοδεύει το βιβλίο και κυμαίνονται από χιουμοριστικά μέχρι συγκινητικά τραγούδια, συμπληρώνουν την αφήγηση και δίνουν ένα άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα που συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία τρεις τέχνες.

Γκρέις Μακαρόνε, Ο καρυοθραύστης, Εκδόσεις Μίνωας

Στη διασκευή αυτή του γνωστού κλασικού παραμυθιού τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία της Κλάρας, η οποία λαμβάνει την παραμονή των Χριστουγέννων ως δώρο από το νονό της έναν πανέμορφο καρυοθραύστη. Όταν, το βράδυ και αφού όλοι οι καλεσμένοι του χορού που προηγήθηκε έχουν φύγει, η Κλάρα επιστρέφει για μια τελευταία καληνύχτα στον αγαπημένο της καρυοθραύστη, κάτι μαγικό συμβαίνει! Έτσι, το κορίτσι παρέα με τον ζωντανό πλέον καρυοθραύστη της ταξιδεύει στη χώρα των ζαχαρωτών, μάχεται τους ποντικούς και γνωρίζει τη ζαχαρένια νεράιδα.  Τη γοητευτική αφήγηση συνοδεύει η ονειρική εικονογράφηση της Σίλια Σόφρεϊ που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε τόπους μαγικούς όπου η χριστουγεννιάτικη μαγεία αποτελεί πραγματικότητα.

Ντονατέλα Μπίντι Μονταΐνι, Μικρές χριστουγεννιάτικες ιστορίες, Εκδόσεις Κέδρος

Δώδεκα χριστουγεννιάτικες ιστορίες με πρωταγωνιστές ξωτικά, νάνους, παιδιά ζώα και φυσικά τον Άγιο Βασίλη φιλοδοξούν να σας ταξιδέψουν και να σας κάνουν να μπείτε στο κλίμα των γιορτών. Αφηγήσεις για τον παιδικό έρωτα του Άγιου Βασίλη, για το ναυάγιο του σε κάποιο νησί μαζί με τους ταράνδους του, την προσπάθεια των ζώων να στολίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο δάσος και το δώρο έκπληξη που λαμβάνει ο μικρός Κόζιμο ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των αναγνωστών και μεταφέρουν μέσα από την πρωτοτυπία τους λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεμάτες φαντασία και χιούμορ ιστορίες συμπληρώνονται από τις πολύχρωμες εικόνες της Ελίζα Παγκανέλι.