Χαλίλ Γκιμπράν – “Ο Περιπλανώμενος.” Μια συλλογή από ιστορίες.

«Ο Περιπλανωμένος»: ένα βιβλίο με πενήντα δύο παραβολές γραμμένες με την απλότητα και την αμεσότητα που χαρακτηρίζει τον Χαλίλ Γκιμπράν, τον σημαντικότερο, δηλαδή, εκπρόσωπο της αραβόφωνης λογοτεχνίας· τον άνθρωπο ο οποίος  ξεκίνησε πάμφτωχος από τον Λίβανο,  όπου νέος υπήρξε υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του έθνους του από τους Οθωμανούς· τον πεζογράφο και ποιητή,  που χρησιμοποίησε ευρέως την αγγλική γλώσσα, την οποία διδάχθηκε ως φτωχός μετανάστης στις Η.Π.Α·  τον ζωγράφο, που μαθήτευσε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και έφτασε στο σημείο να φιλοτεχνήσει πορτρέτα του Ροντέν, της Σάρα Μπερνάρ και του Καρλ Γιουνγκ· τον φιλόσοφο, που στοχάστηκε πάνω στην αδελφοσύνη, τη φιλανθρωπία, τον έρωτα, τη ζωή, τα όνειρα και την αγάπη, με έναν τρόπο βαθιά μυστικιστικό και λυρικό.

Ο Περιπλανώμενος  αποτελεί ένα σύμβολο στο συγκεκριμένο έργο του Γκιμπράν· είναι αυτός που προκαλεί γύρω του την αίσθηση της ευτυχίας,  γιατί στην παρουσία του υπάρχει «γαλήνη και μυστήριο». Οι ιστορίες του «είναι από τη σκόνη και την υπομονή του δρόμου του»  και τολμά σε αυτές να μιλήσει για την αληθινή γνώση αλλά και την υποκρισία,  που την ξεχωρίζουν μόνο όσοι ακολουθούν τους ρυθμούς και την απλότητα της φύσης · για την διαφορετική θέαση της αγάπης από τον άντρα και τη γυναίκα· για την ψυχή του φιλοσόφου, του ποιητή, του τραγουδιστή μα και της χορεύτριας. Ο περιπλανώμενος ασκεί κριτική στον ερημίτη, παρομοιάζει μια κοινή γυναίκα με τη ζωή, τον θάνατο και την αιωνιότητα, αντιμάχεται τον πόνο ορίζοντας την ύπαρξη ως το «απείρως μικρό και το απείρως μεγάλο. Και την ατραπό ανάμεσα στα δύο».

Οι πρωταγωνιστές των παραβολών του είναι βασιλείς, προφήτες και πρίγκιπες, μα και ποιητές, αγρότες, φτωχοί,  ακόμη και ζώα, φυτά, ρυάκια που ομιλούν και στοχάζονται. Άγγελοι και τρελοί, φιλόσοφοι και αναζητητές του Θεού μάς καλούν να προσεγγίσουμε τις σύντομες ιστορίες και να τις κατανοήσουμε, περισσότερο με τη δύναμη της ψυχής μας παρά με τη λογική μας. Λέγεται πως όσο περισσότερο διαβάζει κανείς τα κείμενα του Γκιμπράν  τόσο περισσότερο τα καταλαβαίνει· σαν να ανοίγει μία μυστική δίοδος επικοινωνίας και, κάθε φορά, να αποκαλύπτεται μία νέα πτυχή, μια νέα ερμηνεία ή ένα ακόμη σύμβολο  που δεν είχε αποκρυπτογραφηθεί κατά την προηγούμενη ανάγνωση.

Περιττό να προσθέσω οτιδήποτε άλλο. Περιηγηθείτε στις σελίδες του βιβλίου και αντλήστε τα μηνύματα που χρειάζεστε·  συλλέξτε τα αποστάγματα μιας διαχρονικής σοφίας! 

  • Ο Περιπλανώμενος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Printa.