ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ

Αγοράστε το βιβλίο από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γκοβόστη

Το ουράνιο τόξο

Συγγραφέας: LAWRENCE, DAVID-HERBERT (D.H.)
Εκδότης:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ
Χρονολογία έκδοσης:1994
Δημιουργός/Συγγραφέας (Ελληνικά):ΛΟΡΕΝΣ, ΝΤΕΙΒΙΝΤ-ΧΕΡΜΠΕΡΤ
Κατηγορία: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το Ουράνιο Τόξο, που όπως και το Ερωτευμένες Γυναίκες, αποτελεί τμήμα του έργου Οι Αδερφές, άρχισε να γράφει ο Λώρενς το 1913. Δημοσιεύεται το 1915, όταν ο συγγραφέας είναι τριάντα ετών, και αποσύρεται σε λίγες εβδομάδες. Περιγράφει έναν κόσμο μεταβαλλόμενο, καθώς περνά από την καλλιέργεια της γης, τότε που ο άνθρωπος είναι άμεσα ενταγμένος στη φύση, στη γρήγορη εκβιομηχάνιση, και ταυτόχρονα περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που κι αυτές αλλάζουν, κλυδωνιζόμενες μέσα στις ποικιλόμορφες συγκρούσεις: στο γάμο, στις γυναικείες διεκδικήσεις σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.
Ο Λώρενς μας δίνει αβίαστα και άκρως διεισδυτικά την αιώνια πάλη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού και δείχνει, με βαθειά γνώση και των δύο ρόλων, το μάταιο αλλά, συγχρόνως, και αναπόφευκτο.
Πιστεύει ενδόμυχα στη δυαδικότητα του ανθρώπου, που έγκειται στην ανάγκη της αρμονίας του με το σύμπαν, από τη μια, και της διατήρησης της ανεξαρτησίας και της ιδιαιτερότητάς του, από την άλλη. Το Ουράνιο Τόξο δεν είναι παρά το σύμβολο της συμφιλίωσης των αντίπαλων μερών, της άρρηκτης πίστης ανάμεσα στο σύμπαν και στην ενδότατη ύπαρξη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)