Με όχημα την αστείρευτη φαντασία πρωταγωνιστούν η πολιτική, η ποίηση, ο έρωτας (Ρομπέρτο Μπολάνιο, Το πνεύμα της επιστημονικής φαντασίας, Εκδόσεις Άγρα)

Με εχέγγυο τις εξαιρετικές μεταφράσεις του Κρίτωνα Ηλιόπουλου, ο συγγραφέας του 2666 και του Τρίτου Ράιχ εμφανίζεται και πάλι ενώπιον του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Πρόκειται για άλλο ένα ανέκδοτο χειρόγραφό του, ένα μυθιστόρημα που μας έρχεται από το 1984, ένα ακόμα βιβλίο της εκκεντρικής λογοτεχνίας ενός δεξιοτέχνη του λόγου που κάθε φορά μας εξουσιάζει με την ανατρεπτική του αφήγηση που θυμίζει κεντρί μέλισσας. Ο τίτλος του μυθιστορήματος άλλωστε είναι από μόνος του ένα κεφάλαιο που χρήζει ανάλυσης. Ο Μπολάνιο, αν και μας άφησε πρόωρα, καταφέρνει να χτίζει δικούς του αφηγηματικούς κόσμους, εκεί όπου κατοικούν οι δικές του ανησυχίες για τον μάταιο αυτό κόσμο.

Η ιστορία του βιβλίου που και αυτή τη φορά κινείται ανάμεσα σε πολιτική, κοινωνία και φαντασία (επιστημονική) δεν αφήνει περιθώρια μη συγκέντρωσης, είναι χειμαρρώδης και καταιγιστικός καθώς τα γεγονότα καθοδηγούν τον αφηγητή στα μονοπάτια της ιστορίας. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ταυτίζεται απόλυτα με το ιδιαίτερο ύφος του Μπολάνιο, όπου κατατίθενται όλες οι αγωνίες για τον άνθρωπο μέσα στη δίνη πολιτικών αναταράξεων και των ιστορικών διαδρομών. Κάπου μέσα στην ιστορία βρίσκουμε τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος και δεν ξεχνά να τιμήσει είδη και δασκάλους.  Είναι πράγματι σαγηνευτικά περίπλοκο το πνευματικό δρομολόγιο του Μπολάνιο στο δικό του μικρόκοσμο. Ποίηση, σεξ, έρωτας, όλα εδώ αποκαλύπτονται και όλα εδώ μένουν κρυμμένα!