Παιδικά και εφηβικά βιβλία για καλή συντροφιά στο σπίτι (Β’)

Συχνά αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν η φράση «Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια». Ένας επιστήμονας που ζούσε μια ζωή βασισμένη στη λογική και στα πειράματα θεωρούσε τόσο σπουδαία τη δύναμη των παραμυθιών και δεν είχε άδικο. Οι παιδικές αυτές ιστορίες καλλιεργούν την παιδική φαντασία, προσφέρουν πολλά μηνύματα, διδάσκουν στα παιδιά να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και έτσι να αναπτύσσουν κριτική σκέψη, ενώ παράλληλα τα βοηθούν να νικούν τους φόβους τους και να προετοιμαστούν για τις δυσκολίες της ζωής.

Φυσικά, τα παραμύθια δεν είναι καινούργια εφεύρεση. Από πολύ παλιά ο άνθρωπος έφτιαχνε μικρές ιστορίες για να ψυχαγωγεί τα παιδιά του. Ωστόσο, κάποιοι ασχολήθηκαν λίγο παραπάνω με αυτά. Τα κατέγραψαν, τα εξέλιξαν, τα αγάπησαν και τα άφησαν για τις επόμενες γενιές παιδιών.

Mark Martin, Ποταμός, Εκδόσεις Ποταμός

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στην εποχή της πολύχρωμης οθόνης στην οποία ζούμε, είναι να πείσεις ένα παιδί που έχει μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία, να ασχοληθεί με το διάβασμα ενός παλιού, παραδοσιακού βιβλίου. «Ο ποταμός» μάλλον αποτελεί ένα τέτοιο βιβλίο, ικανό να κάνει ένα παιδί να αποτραβηχτεί από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση και να βυθιστεί στις σελίδες του.

Ντάβιντε Κάλι & Μάρκο Σομά, Πωλητής ευτυχίας, Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

Τι είναι η ευτυχία; Τι χρώμα και τι μυρωδιά έχει; Μπορείς να την πιάσεις ή να την αγκαλιάσεις; Ένα είναι σίγουρο: ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό ορισμό της ευτυχίας και ψάχνει διαφορετικά πράγματα για να καταφέρει να την κατακτήσει. Και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αποδώσει με απλές λέξεις πώς είναι αυτό το πράγμα που αποκαλούμε ευτυχία. Ωστόσο, ο κύριος Περιστέρης, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου αυτού, ισχυρίζεται πως η ευτυχία είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και γι’ αυτό τη βάζει σε βάζα και την πουλάει.

Τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, Εκδόσεις Άγρα

Οι αδελφοί Γκριμ γεννήθηκαν σ’ ένα μικρό χωριό της Γερμανίας. Σπούδασαν νομικά, αλλά γρήγορα τα εγκατέλειψαν και αφοσιώθηκαν στη μελέτη των μεσαιωνικών και στη συλλογή παραδοσιακών παραμυθιών. Το πρώτο βιβλίο τους κυκλοφόρησε το 1812 και περιείχε 86 παραμύθια. Βέβαια, εκείνα τα πρώτα παραμύθια απείχαν πολύ από τη μορφή με την οποία τα γνωρίζουμε σήμερα. Έγραψαν πάνω από 200 παραμύθια που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Κάποια από αυτά είναι «Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ», «Η Ραπουνζέλ» και «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι».

Κλασικά παραμύθια του Σαρλ Περό, Εκδόσεις Μίνωας

Είναι, ίσως, ο λιγότερος γνωστός από τους παραμυθάδες της λίστας μας, που έχει γράψει ωστόσο κάποια από τα πιο διάσημα παραμύθια. Ο Γάλλος συγγραφέας ήταν από τους πρώτους έγραψαν παραμύθια και γι’ αυτό σήμερα θεωρείται ο πατέρας τους, ενώ αποτέλεσε έμπνευση για τους επόμενους, όπως οι αδερφοί Γκριμ. Γνωστά του έργα είναι «Η κοκκινοσκουφίτσα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Η Σταχτοπούτα», «Ο κοντορεβιθούλης» και «Ο παπουτσωμένος γάτος».

Ιούλιος Βερν, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο Γάλλος συγγραφέας άντλησε την αρχική έμπνευση του από τον ποταμό που υπήρχε στη γενέτειρα του και τα καράβια που τον διέσχιζαν. Η εξέλιξη της τεχνολογίας στα τέλη του 19ου αιώνα του έδωσε άφθονο υλικό και έμπνευση που τον έκανε γνωστό ως πατέρα της επιστημονικής φαντασίας. Πολλά από τα έργα του ήταν προφητικά και σήμερα είναι ένας από τους πιο μεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών. Τα πιο γνωστά του έργα είναι «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» και «Από τη γη στη σελήνη».

Σεμπαστιάν Περέζ & Μπενζαμέν Λακόμπ, Ο μάγος του Οζ, Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

Όλοι μας γνωρίζουμε τα σπουδαία έργα που έχει να προσφέρει η παγκόσμια κλασική λογοτεχνία. Επομένως, πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί «γιατί να διαβάσω ένα κλασικό βιβλίο;». Οι Σεμπάστιαν Περέζ και Μπενζαμέν Λακόμπ επέλεξαν να ξαναγράψουν το έργο του Λίμαν Φρανκ Μπάουμ  «Ο μάγος του Οζ» και να του δώσουν μια νέα πνοή, ώστε να πείσουν τον καθένα από εμάς να το διαβάσει για πρώτη ή για πολλοστή φορά.