Παιδικά και εφηβικά βιβλία για καλή συντροφιά στο σπίτι (A’)

Δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να βγούμε από το μελαγχολικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει λόγω των ειδικών συνθηκών, αρκεί να έχουμε ανά χείρας ένα πλούσιο σε νοήματα βιβλίο που θα γίνει η παρέα μας. Αυτό θα μας ξεκουράσει και θα γίνει η φυσική μας αντιβίωση σαν τον χυμό πορτοκαλιού που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας σε ώρες δύσκολες. Αυτές τις δύσκολες ώρες που τα παιδιά είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι και δεν ξέρουμε πως να τα απασχολήσουμε, ένα καλό βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί το καλύτερο “φάρμακο” και η καλύτερη συντροφιά για εκείνα. Το βιβλίο, αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο που περνούν πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι, μπορεί να γίνει για τα παιδιά μία νέα μορφή διασκέδασης και ένας δημιουργικός τρόπος απασχόλησης, μια δραστηριότητα, η οποία και στο μέλλον να φανεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

Μην λησμονούμε πως ένα βιβλίο που έχει ρίζες, κορμό και φύλλα είναι το δέντρο εκείνο που χαρίζει τον καρπό της γνώσης. Και μην ξεχνάμε επίσης πως ο λόγος που ανατρέχουμε σε ένα βιβλίο είναι για να απολαύσουμε την ανεξάντλητη αυτή ικανοποίηση που πηγάζει από την περιήγηση σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που είναι έξω. Έναν κόσμο τόσο μαγικό, τόσο ιδιαίτερο, τόσο τρυφερό και όλα αυτά απλά υπάρχοντας στον χώρο και περιδιαβαίνοντας στις βιβλιοθήκες γυρεύοντας το ιδανικότερο ανάγνωσμα. Γιατί εδώ θέλει και κόπο αλλά και τρόπο. Είναι ίσως ιδανική η συγκυρία για τους γονείς τώρα όσο ποτέ αυτήν την ιδιαίτερη αγάπη για το βιβλίο να την μεταδώσουν προσφέροντας στα παιδιά την χαρά της ανάγνωσης. Παρακάτω παρουσιάζονται μοναδικά βιβλία που κάνουν τη διαφορά και μπορούν να δώσουν χαρά και να προσφέρουν πολύ καλή παρέα!

Hans Christian Andersen, Η φιλοσοφική λίθος και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Αιώρα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Ιστορίες όπως ο Βασιλιάς γυμνός, ένα τριαντάφυλλο από τον τάφο του Ομήρου και η Φιλοσοφική λίθος που παρουσιάζονται εδώ, αποκαλύπτουν πόσο ο κόσμος είναι σκληρός, αλλά πόσο η αγάπη μπορεί να υπερκεράσει και να απαλύνει τον πόνο που κάθε μέρα δημιουργείται στον κόσμο. «Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι» είχε γράψει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

 

 

 

Gianni Rodari, Ο κρεμμυδάκης και η παρέα του, Εκδόσεις Κέδρος

Ένας από τους πιο πεφωτισμένους συγγραφείς, ο Τζιάνι Ροντάρι, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο ρόλο του ως παιδαγωγός, εδώ παρουσιάζει μία ιστορία πολύ διδακτική, μια ιστορία που βραβεύτηκε μάλιστα και με το βραβείο Άντερσεν. Μιλάει στα παιδιά με το δικό του μοναδικό τρόπο για την ανάγκη της δικαιοσύνης και τους εμφυσά την αγάπη για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία, την αλληλεγγύη.

 

 

Λουίζα Μέι Άλκοτ, Μικρές κυρίες ή ένα παραμύθι για τέσσερα κορίτσια αληθινά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά σε όλους τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, μια ευαίσθητη και πολύ τρυφερή ιστορία μιας οικογένειας μέσα από τα μάτια της μεγάλης αδερφής, της ίδιας της συγγραφέως. Η συγγραφέας επιχειρεί διάφορες απόπειρας συγγραφής, οι οποίες όμως δεν θα είχαν την αποδοχή και την απήχηση του βιβλίου αυτού που εμπνεύστηκε από την ίδια της τη ζωή.

 

RobertLouis Stevenson, Το νησί των θησαυρών, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Το νησί των θησαυρών είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα και πολυδιαβασμένα βιβλία παγκοσμίως, είναι από εκείνα τα αναγνώσματα που όσες φορές και αν το διαβάσεις έχει να σου αποκαλύψει κάτι μοναδικό και συναρπαστικό. Ο Στίβενσον είχε πει κάποτε σχετικά με την έννοια του ταξιδιού: «Δεν ταξιδεύω για να πάω κάπου αλλά για να πάω. Ταξιδεύω για χάρη του ταξιδιού. Το ζήτημα είναι να μετακινείσαι».

 

 

Τζακ Λόντον, Το κάλεσμα της άγριας φύσης, Εκδόσεις Μίνωας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα βιβλία της εφηβείας μας, το οποίο όμως λόγω της αγάπης του Τζακ Λόντον για τη φύση και τον άνθρωπο, μπορεί και μας γοητεύει ακόμα. Όπως και στον Ασπροδόντη, ο περιπετειώδης και τολμηρός ταξιδιώτης Τζακ Λόντον μας παρουσιάζει μία ιστορία βγαλμένη από τις δικές του αναμνήσεις, πρόκειται για μια ελεγεία στη δύναμη της φύσης που μας καλεί να την προστατεύσουμε.

 

 

Corrinne Averiss, Το δικό μου αστέρι, Εκδόσεις Ίκαρος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Ένα αστέρι πέφτει στη γη πληγωμένο και χτυπημένο στη γη και το μικρό κορίτσι που το βρίσκει εκεί το παίρνει σπίτι του και καλείται να το περιθάλψει και να το θεραπεύσει για να το κάνει και πάλι λαμπερό όπως πριν. Η συγγραφέας γράφει μία πολύ συγκινητική και αλληγορική ιστορία που έχει σκοπό να μάθει στα παιδιά την αξία της φιλίας και της τρυφερότητας αλλά και την πολλές φορές δύσκολη στιγμή του αποχωρισμού.