1821: Βιβλία αναφοράς για τον ένδοξο αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ελευθερία

Του χρόνου με το καλό ο απανταχού Ελληνισμός θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία μέσα σε κλίμα υπερηφάνειας και συλλογισμού για το μέλλον. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή που προετοιμάζει τις εργασίες για τη διάδοση της συμπλήρωσης των δύο αιώνων ύπαρξης του Νεοελληνικού κράτους και η συγκυρία είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναστοχαστούμε εαυτούς και αλλήλους και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στον κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν προϊόν μακρόχρονης προσπάθειας στο εσωτερικό της επικράτειας αλλά και μέσα από τις παροικίες της Ελληνικής διασποράς που προετοίμαζε χρόνια πριν τον αγώνα για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Ανά την χώρα μικρές ομάδες ανθρώπων άρχισαν να οργανώνονται και να συντονίζουν τις δράσεις τους με απώτερο στόχο να κινητοποιήσουν όλο τον πληθυσμό για τον υπέρ πάντων αγώνα.

Ο εχθρός δεν είχε λάβει γνώση και δεν είχε αντιληφθεί τη δυναμική αυτού του κινήματος που διψούσε για ελευθερία και ανεξαρτησία και για αυτό εξεπλάγη από την αντίσταση, το θάρρος και το ασίγαστο πάθος για μάχη κατά του κατακτητή. Στο διάστημα του πολέμου αυτού οι Έλληνες αγωνιστές, οι ένδοξοι πολεμιστές – πολλοί από αυτούς έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα – όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, η Μαντώ Μαυρογένους και όλοι οι υπόλοιποι ήρωες της Ελληνικής επανάστασης είχαν στο πλευρό τους και πολλούς Ευρωπαίους Φιλέλληνες που πάλεψαν στο πλευρό τους και βοήθησαν ηθικά και οικονομικά τον αγώνα αυτό. Διανοούμενοι, συγγραφείς, ποιητές και πολιτικοί άνδρες στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες και με το έργο τους το συγγραφικό ή με την ίδια τους την παρουσία πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο Λόρδος Μπάιρον που σκοτώθηκε.

C.M. Woodhouse, 1821 Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Ο περίφημος Φιλέλληνας ιστορικός και αναλυτής της σύγχρονης Νεοελληνικής ιστορίας, ο οποίος μάλιστα πολέμησε στο πλευρό της Ελληνικής αντίστασης κατά την γερμανική Κατοχή της Ελλάδας και έγραψε και βιβλίο για αυτό, εδώ μας παρουσιάζει ένα θεμελιώδες πόνημα για έναν άλλο ένδοξο πόλεμο. Σε αυτό το βιβλίο, καταγράφει πολλές πτυχές του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και περιγράφει την πολυπλοκότητα της ελληνοτουρκικής σύρραξης και πολλές άγνωστες πτυχές του ξεσηκωμού των Ελλήνων μέσα από μία καθηλωτική αφήγηση που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη με την ακρίβεια, την νηφαλιότητα και τον ευκρινή λόγο του “Κρις” ή “Μόντι”, όπως τον αποκαλούσαν. Ο ίδιος με ψύχραιμη ματιά, καταθέτει όλους εκείνους τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιτυχία της ανεξαρτησίας και με την εξιστόρηση των γεγονότων καταμαρτυρά τον ρόλο των εσωτερικών και εξωτερικών πρωταγωνιστών που διαδραμάτισαν ρόλο στα γεγονότα.

Θάνος Μ. Βερέμης, Γιάννης Σ. Κολιόπουλος, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, 1821 Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους, Εκδόσεις Μεταίχμιο

veremis
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ!

Μέσα από αυτό τη μελέτη παρουσιάζεται ένα συνολικό πανόραμα του κοινού στόχου που δεν ήταν άλλος από την συγκρότηση ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου πια Ελληνικού κράτους. Ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας βρήκε αδιαμφισβήτητα τους Έλληνες ενωμένους για έναν κοινό σκοπό όπως κάποτε είχε βρει Αθηναίους και Σπαρτιάτες ενωμένους απέναντι στον κοινό εχθρό που άκουγε στο όνομα Πέρσες. Ωστόσο, μετά το πέρας της Ελληνικής επανάστασης και με το τέλος του αγώνα άρχισαν οι έριδες μεταξύ των διαφορετικών ομάδων ανά την επικράτεια, η κάθε μία από τις οποίες είχε διαφορετικές βλέψεις για την επόμενη μέρα και πολλές φορές μάλιστα τα συμφέροντα έρχονταν να συγκρουστούν μεταξύ τους με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του εγχειρήματος. Αυτό που καταγράφεται σε τουτο το ιστορικό πόνημα είναι εν τούτοις η επιτυχία, έστω και με δυσκολίες, σύστασης ενός αυτόνομου Ελληνικού κράτους που θα όριζε πια μόνο του ή σχεδόν μόνο του τις τύχες του.

Λύντια Τρίχα, Σπυρίδων. Ο άλλος Τρικούπης 1788-1873, Εκδόσεις Πόλις

Πρόκειται για τον πατέρα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Χαρίλαου Τρικούπη. Η Λύντια Τρίχα επικεντρώνεται στον Σπυρίδωνα Τρικούπη, για τον οποίο το ελληνικό κοινό ίσως λίγα γνωρίζει και πολλά όμως πρέπει να μάθει. Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα συγγραφικό διαμάντι και ένα πρόσθετο εργαλείο στην πορεία για ανάγνωση και γνώση της ιστορίας που τόσο έχουμε ανάγκη. Ο Σπυρίδων Τρικούπης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ήταν αυτός που διαμόρφωσε με τις αρχές, τις ιδέες του και την κοινοβουλευτική του δράση τον πολιτικό λόγο και την πολιτική υπόσταση του μετέπειτα πρωθυπουργού, του γιου του Χαρίλαου Τρικούπη. Υπήρξε ένας πεφωτισμένος  και μορφωμένος πολιτικός, λόγιος και διπλωμάτης που έζησε την Ελληνική Επανάσταση εκ των έσω ενώ υπήρξε θερμός υποστηρικτής των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της τήρησης καθώς και σεβασμού του Συντάγματος.