Ο επιφανής και πρωτοπόρος επιστήμονας Νικόλα Τέσλα

Υπάρχουν προσωπικότητες που έχουν διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο και έχουν σημαδέψει την πορεία της ανθρωπότητας με τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα. Είναι άνθρωποι με που με μεράκι, ζήλο, αφοσίωση, επιμονή και υπομονή τέθηκαν ψυχή τε και σώματι στην υπηρεσία της επιστήμης τους ή της τέχνης τους και έτσι κατάφεραν με τις ανακαλύψεις τους και τα έργα τους να διαπρέψουν πολλές φορές δίχως αυτό να τους αναγνωριστεί όσο βρίσκονται εν ζωή και όπως θα άρμοζε στις περιστάσεις. Ο Νικόλα Τέσλα, είναι αδιαμφισβήτητα ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα υποδειγματικού επιστήμονα που με σημαία την ιερή αποστολή του αφιέρωσε μία ολόκληρη ζωή στην επιστήμη και δίχως να λογαριάζει κούραση και προσωπικό κόπο άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα το πολύτιμο αγαθό του ηλεκτρισμού για το οποίο όλοι σήμερα του είμαστε ευγνώμονες.

Τα δύο βιβλία που παρουσιάζονται είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Τέσλα μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές και μέσα από την γραφή δύο σπουδαίων συγγραφέων που προβάλλουν το έργο, τον ιδιοφυή τρόπο σκέψης του και την ξεχωριστή του φυσιογνωμία, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο Τέσλα παραμένει στο πάνθεον των επιστημόνων και ως επιστήμονα που μόχθησε όπως έκανε κάποτε ο Γαλιλαίος να τον εκτιμήσετε και να τον γνωρίσετε. Μέσα από τα βιβλία αυτά αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η προσωπικότητα και η προσφορά αυτού του μεγάλου εφευρέτη.

Βλαντιμίρ Πιστάλο, Τέσλα. Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα, Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Πιστάλο μέσα από την καταγραφή γεγονότων και συμβάντων της ζωής του μεγάλου ερευνητή (1856-1943) μας σκιαγραφεί μία προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, δυσπρόσιτη, παράξενη αλλά και φυσικά ευφυή, ευαίσθητη, αφελή και καλοπροαίρετη μαζί. Ο Τέσλα δεν επέβαλλε ποτέ το σήμα κατατεθέν του και άφησε να λυμαίνονται τις ιδέες και τις σκέψεις του άνθρωποι ανήθικοι και κουτοπόνηροι που το μόνο που γνώριζαν ήταν η μείωση και υποβάθμιση του διπλανού τους πολύ απλά γιατί οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να αγγίξουν το πνεύμα ενός Τέσλα. Η ιστορία όμως γράφεται με αυτόν τον τρόπο, ως άνθρωπος ο Τέσλα υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα προσβάσιμος, απόμακρος, απρόθυμος για κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα σπάταλος όταν επρόκειτο να διαχειριστεί χρήματα που μόλις είχε κερδίσει. Ο Πιστάλο με ενδοσκόπηση εισβάλλει στον μεγαλειώδη κόσμο του Τέσλα, μας μεταφέρει ένα βιβλίο πλούσιο σε πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του και κατορθώνει να μας μεταφέρει με συναρπαστικό τρόπο μία μυθιστορηματική βιογραφία αντάξια του βιογραφούμενου.

Graham Moore, Οι τελευταίες μέρες της νύχτας, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο Τέσλα δεν επικεντρωνόταν ποτέ σε μία εφεύρεση για να την τελειοποιήσει και να την παραδώσει έτοιμη έτσι ώστε να εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα της. Κάθε άλλο, σαν μέλισσα που ψάχνει κάθε φορά και ένα καινούργιο λουλούδι για να διασφαλίσει την γύρη, έτσι και ο Τέσλα με πρόσκαιρο και εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο αφήνει πίσω του μισοτελειωμένες δουλειές παραχωρώντας έτσι στους επίδοξους «ληστές» που παραμονεύουν στην γωνία να υποκλέπτουν τις ιδέες του και να οικειοποιούνται τον κόπο και τον ιδρώτα του. Ο Τέσλα ποτέ δεν κατοχύρωσε την ανακάλυψη του εναλλασσόμενου ρεύματος αφήνοντας έτσι στον κύριο αντίπαλό του και πρώην εργοδότη του Τόμας Έντισον να υπερηφανεύεται πως το ολοκλήρωσε προς όφελος της κοινωνίας. Το βιβλίο επικεντρώνεται στη διαμάχη του Γουέστινγκχαουζ με τον Τόμας Έντισον μέσα από μία ιστορία δράσης και μυστηρίου με πολλές ανατροπές, συγκρούσεις και διαξιφισμούς. Η υπόθεση όμως θα διαλευκανθεί μόνο μέσα από την εμβληματική μορφή του Νικόλα Τέσλα, ο οποίος θα βρεθεί στο επίκεντρο της αναζήτησης του δικηγόρου που την έχει αναλάβει. Το υπέροχο αυτό βιβλίο αυτό δίκαια έγινε ταινία και θα προβληθεί σύντομα στις ελληνικές αίθουσες, έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σε εικόνες όσα περιγράφονται εδώ.

“Η ζωή είναι και θα παραμείνει μία εξίσωση χωρίς λύση”

“Είναι δύσκολο να δώσεις απεριόριστη δύναμη σε περιορισμένα μυαλά”

“Δεν με νοιάζει που έκλεψαν την ιδέα μου, με νοιάζει που δεν έχουν τίποτα δικό τους”