Ξεχωριστά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που έχουμε λόγο να διαβάσουμε (Α’)

O Φραντς Κάφκα είχε κάποτε πει πως τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας. Και πράγματι τα καλά βιβλία υπάρχουν και εμείς αξίζει να τα βρούμε. Κάπου κρύβονται και μας περιμένουν να ανακαλύψουμε τη ζωή που αυτά κρύβουν μέσα τους. Ένα καλό βιβλίο θα είναι πάντα ένας λόγος να κρατάμε απόσταση από το κακό που συμβαίνει γύρω μας και να ξεφεύγουμε με το νου και την ψυχή μας μέσα από ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές.

Μην ξεχνάμε πως τα βιβλία είναι η αφορμή να νιώσουμε πως δεν είμαστε μόνοι, πως έχουμε καλή παρέα και μπορούμε να ευφρανθούμε. Είναι όμως και ένας εξαιρετικός τρόπος να προσκαλέσουμε τους φίλους μας και να συζητήσουμε, το βιβλίο είναι μεταξύ άλλων κοινός τόπος διαλόγου, χαράς, ανταλλαγής απόψεων και ψυχαγωγίας.

Παρακάτω θα βρείτε βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας από νέους και παλαιότερους συγγραφείς, βιβλία που ξεχωρίζουν για την αφήγηση, το θέμα τους, το συναισθηματικό ξύπνημα που προκαλούν στον αναγνώστη. Είναι βιβλία που αντανακλούν το πάθος και το μεράκι του συγγραφέα που βλέπει στα μάτια τον αναγνώστη και τον καλεί αληθινά και άμεσα να γευτεί τον καρπό της χαράς της ανάγνωσης.

Σωφρόνης Σωφρονίου, Αργός σίδηρος, Εκδόσεις Αντίποδες

Τόσο ο Στέφαν Τσβάιχ, όσο ο Ναμπόκοφ και ο Ουναμούνο έχουν ασχοληθεί με το σκάκι και έχουν εντάξει αυτό το πνευματικό παιχνίδι στις αφηγήσεις τους με βιβλία που έχουν αφήσει εποχή. Ο Σωφρονίου, ενδεχομένως εμπνευσμένος και επηρεασμένος από τέτοιες αφηγήσεις, χτίζει μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο μέσα από ένα δυστοπικό μυθιστόρημα – στην παράδοση των Όργουελ και Κλαρκ – που υμνεί το αφηγηματικό παραλήρημα και ταξιδεύει στον κόσμο των αναμνήσεων μέσω των λέξεων. Ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα που εγείρει ερωτήματα και επιφυλάσσει αγωνία.

Δέσποινα Χατζή, Οι Αλεξανδρινές, Εκδόσεις Μίνωας

Η Αλεξάνδρεια ήταν το λίκνο του πολιτισμού στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, εκεί χτυπούσε η καρδιά της Μεσογείου και αποτελούσε σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη που μαγευόταν από την αύρα της και την ατμοσφαιρικότητά της. Ο Ντάρελ, ο Φόρστερ, ο Τσίρκας και πολλοί άλλοι την τίμησαν και αυτή με την σειρά της τους τίμησε χαρίζοντάς τους απλόχερα την έμπνευση και την φιλοξενία της, διαπνέοντάς τους με τον μύθο του μεγάλου Στρατηλάτη που μοιάζει να την έχει στοιχειώσει και να την έχει σημαδέψει. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος ζει και δείχνει τον δρόμο της σύζευξης. Στις Αλεξανδρινές συναντούμε αυτόν τον γοητευτικό παλιό κόσμο που προκαλεί συγκίνηση μέχρι και σήμερα.

Λίλα Κονομάρα, Μακάο, Εκδόσεις Κέδρος

Τιμώμενη με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα το 2003, η Κονομάρα δημιουργεί μια ιστορία που παραπέμπει στους δεξιοτέχνες των ιστοριών μυστηρίου και φαντασίας. Πρόκειται για ένα ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης υπόστασης, μια βουτιά και μια ακροβασία στα παιχνίδια που το μυαλό μπορεί και μας παίζει. Και οι δύο νουβέλες είναι παρτίδες που δεν αφήνουν τον αναγνώστη ασυγκίνητο και με τον αφηγηματικό τους οίστρο τον καλούν να συμμετάσχει σε ερωτήματα και να βρει και αυτός απαντήσεις. Αινιγματική διάθεση και φιλοσοφικές πτυχές από την πλευρά της συγγραφέως είναι η συνταγή επιτυχίας του βιβλίου.

Δημήτρης Τσεκούρας, Η πόρτα, Εκδόσεις Έρμα

Πώς θα φαινόταν άραγε σε έναν εξωτερικό παρατηρητή ένα σπίτι δίχως πόρτα, ένα σπίτι ανοιχτό στον όποιο περαστικό. Είναι η απάντηση στην μοναξιά του πρωταγωνιστή η αφαίρεση της πόρτας και μια ευκαιρία να συνδεθεί με τον έξω κόσμο από τον οποίο έχει αυτοαποκλειστεί; Ο Τσεκούρας, μέσα από μία πολύ δυνατή αφήγηση λειτουργεί υποστηρικτικά στον ήρωά του και του προσδίδει μία κάποια καβαφική λύση, μία κάποια λύτρωση στον φόβο του θανάτου που ελλοχεύει και τον έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει. Αναμφίβολα, η ιστορία αναδύει τον ψυχισμό του σύγχρονου ανθρώπου χαμένο στην μετάφραση της μοναχικότητάς του.

Δημήτρης Καρακίτσος, Ζαχαρίας Σκριπ, Εκδόσεις Ποταμός

Ο Ζαχαρίας Σκριπ είναι ένα πρόσωπο που μας έρχεται από άλλη εποχή, μια πιο ρομαντική εποχή και όμως οι εποχές μπορεί να αλλάζουν, οι άνθρωποι όμως όχι. Ο συγγραφέας χτίζει έναν υπερήρωα τύπου Μπάτμαν που καλείται να αντιμετωπίσει το κακό που συμβαίνει γύρω του, δύναμή του είναι οι αρχές του και η θέλησή του να επιβάλει ως Ζορό την τάξη σε μία κοινωνία που πνέει τα λοίσθια. Ζώντας ο ίδιος σε μία εποχή όπου η ομορφιά πρέπει να νικήσει την ασχήμια παλεύει με διάφορες θλιβερές και παρακμιακές προσωπικότητες για να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα. Μια ιστορία καθηλωτική για την σύγχρονη κοινωνία που ρέπει ολοένα και περισσότερο προς την παραβατικότητα.

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Εκδόσεις Πατάκη

Όπως στο Ουζερί Τσιτσάνης, όπου ο συγγραφέας αφηγείται την άγνωστη ιστορία ενός επεισοδίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι και εδώ επιχειρεί να αναδείξει την μετεμφυλιακή ιστορία της χώρας μέσα από την ιστορία των κρίσιμων στιγμών λίγο πριν την δολοφονία Λαμπράκη και λίγα χρόνια πριν την επιβολή της χούντας. Ουσιαστικά μέσα από την αφήγηση του ξεπηδά ένας σκοτεινός κόσμος μίσους και αλληλοσπαραγμού προερχόμενος από έναν εμφύλιο που δεν έχει τελειώσει παρά μόνο στα χαρτιά. Αναδύεται και η προσωπικότητα του πρωταγωνιστή και των άλλων ηρώων του βιβλίου που βιώνουν ανάμεσα στο στοιχειωμένο παρελθόν και το αβέβαιο παρόν.

Βάσω Καλαντίδου, Στην πέτρα χαραγμένα, Εκδόσεις Ενύπνιο

Ο περίφημος πανδαμάτορας χρόνος που όλα τα σαρώνει και τίποτα δεν αφήνει πίσω του οδηγεί το χέρι της συγγραφέως να αφηγηθεί μια ιστορία στην πέτρα χαραγμένη μαζί με σκέψεις και αγωνίες. Πρωταγωνιστής ένας άνθρωπος που έχει την “ικανότητα να μετουσιώνει σε αφηγήματα ζωές ανθρώπων”, ένας περιπατητής του μυαλού και της ψυχής που μπορεί και αναβιώνει στιγμές των ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια. Που είναι άραγε τα πρόσωπα που λησμονήθηκαν και εκείνα που η ζωή δεν τίμησε όπως τους άξιζαν; Τέτοια πρόσωπα βρίσκουν τη θέση τους εδώ μέσα από την αλήθεια του αφηγητή.

Μουράτης Κοροσιάδης, Το σύνθημα, Εκδόσεις Γκοβόστη

Με όπλο τον στοχαστικό προσανατολισμό της σκέψης του αλλά και την βαθιά ποιητική διάθεση και τη μουσικότητα των λέξεων που χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων, ο συγγραφέας καταφέρνει και μας χαρίζει ένα μυθιστόρημα πολύπλευρο, πολυπεπίπεδο και πολλές φορές αινιγματικό. Ένα βιβλίο που τιμά την πατρίδα, που είναι παράλληλα πολυπολιτισμικό και ταξιδεύει τον νου σε πόλεις πραγματικές ή και φανταστικές με τη βοήθεια των θεών, των κάθε λογής θεών. Η φύση έχει και αυτή περίοπτη θέση στο θρόνο της εξιστόρησης, οι δε περιγραφές έντονα δοσμένες.