Γιώργος Φραντζολάς, Με τον Αίσωπο εκδρομή, Εκδόσεις Εν πλω

Το βιβλίο «Με τον Αίσωπο εκδρομή» αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι, ένα φιλοσοφικό παραμύθι για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, αλλά και για ενήλικες που διατηρούν ζωντανό το παιδί μέσα τους. Πρόκειται για μια μουσική θεατρική παράσταση με πρωτότυπο, ζωντανό κείμενο και ζωηρά τραγούδια σε μουσική και στίχους του συγγραφέα. Έτσι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Σωκράτης και ο Αίσωπος και διδάσκονται μέσα από τους μύθους και το έργο τους.

Το μουσικό ταξίδι ξεκινά μέσα από τον χάρτινο κόσμο του βιβλίου έχοντας ως μέσο ένα παραμυθένιο τρένο με μηχανοδηγό τον Αίσωπο, ξεναγό το σοφό Σωκράτη, θερμαστή το Θανάση Βέγγο και τον Καραγκιόζη για όλες τις δουλειές. Στο τρένο αυτό επιβιβάζονται και μικρά παιδιά που διψούν για περιπέτεια και γνώση. Έτσι όλοι μαζί δημιουργούν μια ευχάριστη παρέα που ταξιδεύει μέσα στους μύθους τους Αισώπου τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και χρησιμοποιώντας το χιούμορ και το κέφι ως εργαλεία για να ξεκλειδώσουν τη γνώση. Η παρέα αυτή συνεχώς επεκτείνεται για να χωρέσει και να δεχτεί με μεγάλη χαρά το κάθε παιδί που ανοίγει με όρεξη το βιβλίο και ακούει τα τραγούδια.

Το τρένο περνά με τα φτερά της φαντασίας δίπλα από μερικούς από τους πιο διδακτικούς μύθους του Αισώπου και τα παιδιά τους τραγουδούν. Έτσι ο αναγνώστης έρχεται με διασκεδαστικό τρόπο σε επαφή με ηθικές αξίες και μαθήματα ζωής που κάθε άνθρωπος οφείλει να ακολουθεί. Ο μύθος «Το τζιτζίκι και τα μυρμήγκια» καταδεικνύει τη σημασία της σκληρής δουλειάς, τις συνέπειες της οκνηρίας και φανερώνει πως ό,τι λαμβάνει κανείς στη ζωή του είναι ανάλογο του κόπου του. Έπειτα οι μύθοι «Λέων και κάπρος» και «Τα παιδιά του γεωργού μαλώνουν μεταξύ τους» διδάσκουν πως η ομόνοια, η φιλία και η συνεργασία έχουν περισσότερα οφέλη από τη διχόνοια, το μίσος και τους τσακωμούς. «Το λυχνάρι» μας θυμίζει πως η ανάβαση συνοδεύεται πάντα από κατάβαση και γι’ αυτό η έπαρση δεν είναι ποτέ δικαιολογημένοι, ο «Σαλπιγκτής» δείχνει πως μεγαλύτερη ευθύνη για τα δεινά του κόσμου δεν έχουν εκείνοι που τα πράττουν, αλλά οι ηθικοί αυτουργοί που βρίσκονται από πίσω και ο μύθος «Ο βοριάς και ο ήλιος» φανερώνει πως η ευγένεια, ο γλυκός τρόπος και η πειθώ είναι πιο αποτελεσματικά από τη βία. Τέλος, ο Σωκρατικός μύθος «Τα πικρά και τα γλυκά» μας υπενθυμίζει πως η ζωή είναι γλυκόπικρη και τα ευχάριστα συνοδεύονται πάντα από λυπηρά.

Το βιβλίο συμπληρώνει η πολύχρωμη και πλούσια εικονογράφηση της Ανυσίας Φραγγατζή που ζωντανεύει τους χαρακτήρες και συμβάλλει στην κατανόηση του κειμένου. Το ρυθμό του κειμένου αφουγκράζεται και ντύνει μουσικά ο έξυπνος, χαρούμενος στίχος και η ζωηρή μουσική των πρωτότυπων τραγουδιών γραμμένων σε διάφορα μουσικά στιλ που συνοδεύουν το βιβλίο. Ιδιαίτερο χρώμα προσδίδουν τα επιμελημένα φωνητικά σύνολα που αποτελούνται από παιδιά. Στο CD που συνοδεύει το βιβλίο εκτός από τα τραγούδια περιλαμβάνεται και το ίδιο το έργο ηχογραφημένο δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να νιώσουν πως η αφήγηση ζωντανεύει δίπλα τους.

«Με τον Αίσωπο εκδρομή» τα παιδιά έρχονται σε επαφή με σοφά διδάγματα και ηθικές αξίες, ενώ ταυτόχρονα ψυχαγωγούνται από το χιούμορ του Θανάση Βέγγου και του Καραγκιόζη που με την ωμή ειλικρίνεια, τα προτερήματα και τα ελαττώματά του συμβολίζει τον ελληνικό λαό και κουβαλάει στην καμπούρα του την ιστορία του, επιτυγχάνοντας έτσι την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών που συμπληρώνεται από τα ρυθμικά τραγούδια και την ζωντανή εικονογράφηση.

«Υπάρχουν κι άλλοι θησαυροί εκτός απ’ το χρυσάφι. Θησαυρός είναι και η ομορφιά. Και όλα τα μικρά μυστικά που κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους, γεμάτους κέφι για ζωή.»

«Πιο πολύ θα ήθελα να μοιάσω με τους ανθρώπους που είναι σοφοί. Οι έξυπνοι άνθρωποι πολλές φορές κάνουν λάθη… λάθη μεγάλα από την εξυπνάδα τους. Όσοι όμως αγαπούνε τη σοφία… ξέρουν ότι ξέρουν πάρα πολύ λίγα. Σχεδόν τίποτε.»