4+1 παιδικά βιβλία για την επιστροφή στα θρανία

Το χρυσαφένιο καλοκαίρι αποτελεί πλέον παρελθόν και οι ανάλαφρες στιγμές του παραμένουν ως αναμνήσεις. Η πιο ζεστή εποχή του χρόνου έδωσε τη θέση του στη, σύμφωνα με πολλούς, πιο μελαγχολική, το φθινόπωρο. Ωστόσο,  υπό ένα άλλο πρίσμα το φθινόπωρο μπορεί να είναι η πιο δημιουργική περίοδος για έναν άνθρωπο, καθώς αποτελεί την εποχή που η φύση ως ύψιστος καλλιτέχνης ντύνεται με τα πιο όμορφα της χρώματα αποτελώντας πηγή έμπνευσης, αλλά είναι και η εποχή των νέων ξεκινημάτων. Βέβαια για πολλούς η μετάβαση από την ανεμελιά του καλοκαιριού στην εργατικότητα του φθινοπώρου μπορεί να αποτελέσει μεγάλη δυσκολία, ειδικά αν η μετάβαση αυτή αφορά μαθητές για τους οποίους το ατελείωτο παιχνίδι πρέπει να διακοπεί. Το bookfeed είναι εδώ για να προτείνει στους μικρούς αναγνώστες πέντε ψυχαγωγικά και ευχάριστα παιδικά βιβλία για να διεγείρει τη φαντασία τους, να τους ανοίξει πόρτες σε νέους κόσμους και να κάνει την επιστροφή τους στο σχολείο πιο ομαλή.

Κατερίνα Δημόκα, Ένα πράσινο τηλέφωνο, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Σταύρος είναι ένα επτάχρονο αγόρι που ζει μαζί με τους γονείς και τη μικρότερη αδερφή του. Μαζί τους ζούσε και η γιαγιά του, η οποία αρρώστησε και μετά τη διαμονή της στο νοσοκομείο δεν επέστρεψε ποτέ πίσω. Όταν μία μέρα η μαμά του δείχνει φωτογραφίες από την παιδική ηλικία της γιαγιάς και του ζητά να κρατά μέσα του όλες τις όμορφες στιγμές που έχει μαζί της, ξυπνάνε μέσα του οι αναμνήσεις. Για να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί της, ο Σταύρος χρησιμοποιεί ένα παιχνίδι, ένα πράσινο τηλέφωνο και με τη βοήθεια της φαντασίας του συνομιλεί μαζί της. Μια συγκινητική και ευαίσθητη ιστορία που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων, ενώ βοηθά τα παιδιά να αποδεχτούν την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου.

Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μαρία Αγγελίδου, Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια, Εκδόσεις Ίκαρος

karaviaΜετά τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς που είχαν λάβει το βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά από τον Κύκλο του Ελληνικού παιδικού βιβλίου και έχουν ενταχθεί στη διεθνή λίστα White Ravens, οι συγγραφείς επιστρέφουν με έναν νέο κύκλο καραβιών. Ένα βιβλίο που μιλάει για καράβια γεμάτα περιέργεια, φαντασία και όρεξη για περιπέτεια που ταξίδεψαν σε τόπους μακρινούς και άγνωστους, στο παρελθόν και στο μέλλον. Πρώτα, οι αναγνώστες ταξιδεύουν με την Καλυψώ, το καράβι του Ζακ Υβ Κουστώ,που της αρέσει να κάθεται ανάποδα και να εξερευνεί το βυθό και στη συνέχεια διασχίζουν όλο τον κόσμο με το Λαγωνικό που όλο ρωτούσε. Μετά έρχεται το Κον Τίκι που έπλευσε από το Περού μέχρι τα νησιά Τουαμότου με καπετάνιο τον εξερευνητή και αρχαιολόγο Θορ Χέιερνταλ. Έπειτα μαθαίνουν ποια καράβια έκαναν τον Μέγα Αλέξανδρο να κλάψει και τέλος ταξιδεύουν στο χρόνο με το Βάσα, το μοναδικό πλοίο του 17ου αιώνα που εκτίθεται ως τις μέρες μας σε μουσείο. Ένα βιβλίο γραμμένο με φαντασία και χιούμορ που εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία και παρασύρει τους μικρούς αναγνώστες σε άγνωστες ιστορίες και συναρπαστικές περιπέτειες.

Oliver Jeffers, Sam Winston, Ένα παιδί από βιβλία, Εκδόσεις Ίκαρος

paidiΜέσα από την πρωτότυπη εικονογράφηση η οποία αποτελείται από κείμενο και περιλαμβάνει σαράντα κλασικά έργα παιδικής λογοτεχνίας, ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός κοριτσιού φτιαγμένου από βιβλία που ζει μέσα στον κόσμο των ιστοριών. Το κορίτσι πλέει σε μια θάλασσα από γράμματα και φτάνει στην πόρτα ενός αγοριού, του αναγνώστη και τον προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου και της φαντασίας. Το παιδί από βιβλία κάθεται πάνω σε λέξεις και πετάει πάνω από τίτλους. Έτσι, ο αναγνώστης βουτά κυριολεκτικά σε μία θάλασσα λέξεων η οποία αποδίδει φόρο τιμής σε κλασικά αναγνώσματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα. Το βιβλίο αυτό, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο «The Bologna Ragazzi Award» και συμπεριλήφθηκε στη λίστα για το βραβείο «Goodreads Choice Award» στην κατηγορία εικονογραφημένων βιβλίων, γεννά την αγάπη για την κλασική λογοτεχνία, ενώ προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στα παιδιά διεγείροντας τη φαντασία τους.

Μάρω Θεοδωράκη, Βάρκα στο γιαλό, Εκδόσεις Μίνωας

Η «Βάρκα στο γιαλό» ταξιδεύει μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες στα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου, κάθε λιμάνι που αγκυροβολεί η βάρκα, έχει λάβει το όνομά του από ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συνθέτη. Το ταξίδι ξεκινάει από τη γενέτειρά του, τη Χίο και συνεχίζει σε διάφορους σταθμούς, όπως η Κεφαλονιά όπου πήγε για πρώτη φορά βιβλίο, η Πάτρα όπου οι γονείς του τού δωρίζουν το πρώτο του βιολί, ο Πύργος Ηλείας όπου ξεκινά να συνθέτει τις πρώτες του μελωδίες, η Τρίπολη όπου εκεί τον βρίσκει η συμφορά του πολέμου και η Αθήνα. Η περιήγηση στις στιγμές της παιδικής ηλικίας του Μίκη είναι ντυμένες πάντα με εξαίσιες μελωδίες, έχουν ως φόντο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και μας κάνουν να δούμε πως μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ελληνικής μουσικής υπήρξε κάποτε μικρό παιδί.

Εύη Πίνη, Είμαι ο Λέων των Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σας πω…, Εκδόσεις Κέδρος

leonΤο βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Λέοντα των Κυθήρων που κοσμούσε το κάστρο του νησιού. Η ιστορία του αγάλματος μοιάζει με την Οδύσσεια, καθώς περιλαμβάνει πολλά ταξίδια και περιπέτειες. Όλα ξεκίνησαν όταν σε ένα μικρό εργαστήρι ένας γλύπτης σμίλεψε με προσοχή και τρυφερότητα ένα κομμάτι μαρμάρου δίνοντας του τη μορφή λιονταριού. Στη συνέχεια το άγαλμα περιπλανήθηκε από τη Γερμανία ως την Αθήνα και τα Κύθηρα, έζησε σε βάθρα μουσείων αλλά και στο εξωτερικό του κάστρου των Κυθήρων ατενίζοντας τη θάλασσα, βίωσε σεισμούς και πολέμους, θυμίζοντας πραγματικά τις περιπέτειες του μυθικού Οδυσσέα. Η ιστορία του Λέοντα ξεδιπλώνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου και μοιάζει με παραμύθι από εκείνα που τα μαρμάρινα λιοντάρια μιλάνε, αναπολούν και ελπίζουν. Η ζωντανή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο συμπληρώνεται από όμορφη εικονογράφηση, φωτογραφίες του Λέοντα και παράρτημα με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του συμβάλλοντας στην επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό της χώρας μας.