Παιδική λογοτεχνία

Riad Sattouf, Τα ημερολόγια της Εστέρ, Εκδόσεις Ποταμός

Με λένε Εστέρ και είμαι 10 χρονών. Διηγήθηκα 52 τρομερά ενδιαφέρουσες αληθινές ιστορίες για μένα (για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τη ζωή μου κ.τ.λ.) στον Ριάντ Σατούφ κι αυτός έφτιαξε αυτό το πολύ ρεαλιστικό βιβλίο που έχει και κακές λέξεις (σκατά-μαλάκα-πουτάνα) γιατί έτσι μιλάμε εμείς οι νέοι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Christopher Blain, Elisabeth Brami, Τα δύο δέντρα, Εκδόσεις Angelus Novus

Ήταν δυο δέντρα που ήταν φίλοι.
Μια μέρα όμως, κάποιος έχτισε έναν τοίχο.
Κι αυτός ο τοίχος τα χώρισε… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Πηνελόπη Σ. Δέλτα, Τρελαντώνης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

“Μα οι μεγάλοι δεν ξέρουν ποτέ να διηγηθούν καλά, γιατί λένε πάντα μόνο τα βαρετά, την ώρα, τον ανήφορο, την κούραση, τη σκόνη, την ωραία θέα, το κρύο νερό, πόσα χρόνια είναι χτισμένο το μοναστήρι, πόσοι καλόγεροι είναι μέσα, και ξεχνούν όλα τα λαχταριστά, σαν τη τούμπα του καλόγερου, το παντελόνι κάτω απ’ το ράσο, τους σπάγους στα παπούτσια”. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


William Shakespeare, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Εκδόσεις Σόκολη

Στη ρομαντική αυτή κωμωδία, ο κόσμος του παραμυθιού περιπλέκεται έντεχνα με τον αληθινό κόσμο. Νεράιδες και ξωτικά συνομιλούν με ανθρώπους. Τέσσερις ερωτευμένοι νέοι, ο Λύσανδρος, η Ερμία, ο Δημήτριος και η Ελένη, πρωταγωνιστούν σε ένα ονειρικό σκηνικό, παρέα με μια ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών, τον Βασιλιά Θησέα και τη Βασίλισσα Ιππολύτη, και οι παρεξηγήσεις, οι ανατροπές και οι «μαγικές» παρεμβάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, για να θριαμβεύσει στο τέλος η αγάπη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Hans-Christian Andersen, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Το αγαπημένο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μέσα από τη σύγχρονη ματιά της εικονογράφου Joohee Yoon, υπόσχεται να μαγέψει την καινούρια γενιά αναγνωστών.
Με το ιδιαίτερο στυλ εικονογράφησης, η Yoon καταγράφει την ιστορία του κουτσού μολυβένιου στρατιώτη, από τη στιγμή της δημιουργίας του έως το τέλος. Δίνοντας έμφαση στο τυχαίο και το απρόοπτο, περιγράφει τη ζωή ως μια πάλη ανάμεσα στη δύναμη της ψυχής και τη μοίρα.
Η ξεχωριστή ικανότητα του Άντερσεν να δίνει ζωή και να δημιουργεί χαρακτήρες από άψυχα αντικείμενα δένει μοναδικά με την μοντέρνα εικονογράφηση της Yoon κι, έτσι, η πιο κλασική ιστορία αγάπης και απώλειας αποπνέει φρεσκάδα και γίνεται ξανά επίκαιρη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Φραντίσκα Σειμπόλτ, Ο Τέο μαθαίνει να λέει όχι, Εκδόσεις Διάπλαση

Ο Τεό ξέρει βασικά τι θέλει. Δεν βρίσκει όμως τον τρόπο να το εκφράσει. Τότε είναι που εμφανίζεται ο κύριος Όχι και βοηθάει τον Τεό να επιβληθεί.
Η ιστορία του Τεό ευαισθητοποιεί και εξηγεί με παιχνιδιάρικο τρόπο πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να λες όχι και να βάζεις τα όριά σου.
Ένα υπέροχο βιβλίο για το να είσαι δυνατός. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Geronimo Stilton, Το μυστήριο του μαύρου πάπυρου, Εκδόσεις Κέδρος

Αγαπητά μου τρωκτικά,
Εδώ στην Ποντικόνησο, όλα τα βιβλία μου έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Πρόκειται για ξεκαρδιστικές περιπέτειες, πιο τρυφερές από τη φέτα , πιο νόστιμες από τη γραβιέρα και πιο αρωματικές από την παρμεζάνα… Είναι ιστορίες που θα σας μείνουν αξέχαστες, σας το εγγυώμαι εγώ, ο Τζερόνιμο Στίλτον.

“Μπρρ, τι φοβερός φόβος… Στο Αιγυπτιακό Μουσείο της Ποντικούπολης επικρατεί ατμόσφαιρα μυστηρίου! Εξαφανίστηκε ο Μαύρος Πάπυρος, ένα αρχαίο κείμενο που περιέχει το μυστικό της αιώνιας νεότητας. Πώς μπορώ να βοηθήσω τον φίλο μου Ιερογλυφίδη, τον διευθυντή του μουσείου, να τον ξαναβρεί; Ευτυχώς, είναι στο πλευρό μας και ο μυστικός πράκτορας Μηδέν Μηδέν Ψιθ, ένας τύπος, ή μάλλον ένας ποντικός, πολύ καχύποπτος…”(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Sara Pennypacker, Παξ. Στον τόπο της καρδιάς μου, Εκδόσεις Πατάκη

Όταν ο Πίτερ βρήκε τον Παξ, μικρό αλεπουδάκι ακόμη, έγιναν αχώριστοι. Μέχρι που συνέβη το αδιανόητο: ο μπαμπάς του Πίτερ επιστρατεύτηκε και ανάγκασε τον γιο του να εγκαταλείψει τον Παξ στην άγρια φύση.
Τώρα ο Πίτερ είναι υποχρεωμένος να μένει στο σπίτι του παππού του πεντακόσια χιλιόμετρα μακριά από το μέρος όπου άφησαν τον Παξ. Με μοναδικά εφόδια την αγάπη για την αλεπού του και την πίστη στις δυνάμεις του, θα φύγει κρυφά από το σπίτι και θα ξεκινήσει μόνος να βρει τον Παξ, την ώρα που η σκιά του πολέμου πλησιάζει ολοένα και πιο απειλητική.
Στο μεταξύ, ολομόναχος στην άγρια φύση, ο Παξ θα ανακαλύψει μια νέα ζωή και θα αποκτήσει καινούριους φίλους, δίχως ποτέ όμως να ξεχάσει το αγόρι του…
Ένα εμπνευσμένο μυθιστόρημα για τις βασικές αξίες της ζωής και το βαρύ τίμημα που έχει ο πόλεμος στις ζωές των ανθρώπων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).