ΒΕΡΜΕΡ
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ

Αγοράστε το βιβλίο από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γκοβόστη

ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΟΥ ΒΕΡΜΕΕΡ: O 17ος ΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Συγγραφέας: BROOK, TIMOTHY
Εκδότης:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ξενόγλωσσος τίτλος: VERMEER'S HAT - THE SEVENTEENTH CENTURY AND THE DAWN OF THE GLOBAL WORLD
Χρονολογία έκδοσης:2018
Δημιουργός/Συγγραφέας (Ελληνικά):ΜΠΡΟΥΚ, ΤΙΜΟΘΙ
Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένας στρατιώτης φλερτάρει με ένα γελαστό κορίτσι σε ένα καθιστικό στην Ολλανδία. Μια γυναίκα ζυγίζει νομίσματα μπροστά από ένα παράθυρο. Οι πίνακες του Βερμέερ μας σαγηνεύουν με την ομορφιά και το μυστήριο που τους περιβάλλει: ποιες ιστορίες να κρύβονται άραγε πίσω από αυτές τις εκπληκτικά απεικονισμένες στιγμές;
Όπως μας δείχνει αυτό το βιβλίο, οι εικόνες αυτές που μοιάζουν τόσο οικείες, στην πραγματικότητα προσφέρουν μια αξιοθαύμαστη θέα σε έναν κόσμο που επεκτείνει τα όριά του με ταχείς ρυθμούς. Το καπέλο του αξιωματικού είναι φτιαγμένο από γούνα κάστορα από τον Καναδά, ενώ τα ασημένια νομίσματα που έχουν εξορυχθεί στο Περού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγοραστεί η κινέζικη πορσελάνη που βλέπουμε σε άλλους πίνακες.
Ξεκινώντας από το στούντιο του Βερμέερ, ο συγγραφέας ανιχνεύει το εμπορικό δίκτυο που απλωνόταν σε όλη την υδρόγειο κατά τον 17ο αιώνα. Οι αποβάθρες της Ολλανδίας ήταν “ένας κατάλογος πιθανοτήτων”. Το βιβλίο αυτό δείχνει πόσο πλούσιος ήταν αυτός ο κατάλογος, και πόσο αυτό επαναπροσδιόρισε τον κόσμο πολύ πιο καθοριστικά από ό,τι το αντιλαμβανόμασταν έως σήμερα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)