3 συν 1 ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία: Ηθοποιοί και τραγουδοποιοί γράφουν και μας συναρπάζουν

Φραντς Κάφκα είχε κάποτε πει πως τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας. Και πράγματι τα καλά βιβλία υπάρχουν και εμείς αξίζει να τα βρούμε. Κάπου κρύβονται και μας περιμένουν να ανακαλύψουμε τη ζωή που αυτά κρύβουν μέσα τους. Ένα καλό βιβλίο θα είναι πάντα ένας λόγος να κρατάμε απόσταση από το κακό που συμβαίνει γύρω μας και να ξεφεύγουμε με το νου και την ψυχή μας μέσα από ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές.

Μην ξεχνάμε πως τα βιβλία είναι η αφορμή να νιώσουμε πως δεν είμαστε μόνοι, πως έχουμε καλή παρέα και μπορούμε να ευφρανθούμε. Είναι όμως και ένας εξαιρετικός τρόπος να προσκαλέσουμε τους φίλους μας και να συζητήσουμε, το βιβλίο είναι μεταξύ άλλων κοινός τόπος διαλόγου, χαράς, ανταλλαγής απόψεων και ψυχαγωγίας. Τα βιβλία είναι λόγος ονείρων και αισιοδοξίας και όπως έλεγε και ο Πικάσο για την τέχνη απορροφούν την σκόνη της καθημερινότητας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή την φιλοσοφία, παρουσιάζονται εδώ βιβλία γνωστών ηθοποιών και τραγουδοποιών που θέλησαν να εκφραστούν με το δικό τους ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο μέσω μιας άλλης τέχνης από τη δική τους, τη λογοτεχνία και τα κατάφεραν επάξια. Ξεχωρίζουν για την αφήγηση, το θέμα τους, το συναισθηματικό ξύπνημα που προκαλούν στο διψασμένο για ανακάλυψη αναγνώστη. Είναι βιβλία που αντανακλούν το πάθος και το μεράκι του συγγραφέα που βλέπει στα μάτια τον αναγνώστη και τον καλεί αληθινά και άμεσα να γευτεί τον καρπό της χαράς της ανάγνωσης. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να ανακαλύψουμε τι έχουν να μοιραστούν μαζί μας.

Φίλιππος Πλιάτσικας, Ο υπασπιστής του Αυτοκράτορα, Εκδόσεις Ψυχογιός

Στα τέλη του επαναστατικού και ρηξικέλευθου 18ου αιώνα και λίγο πριν την αυγή του πολεμικού 19ου αιώνα, μια ιστορία πραγματικά μυθιστορηματική λαμβάνει χώρα στην Κρήτη, μια ιστορία που δημιουργεί την αίσθηση του χρόνου να μας κατακλύζει, μια ιστορία που μας προσφέρεται για να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να αναζητήσουμε το νήμα της ίδιας της ιστορίας που τόσα μας διδάσκει με τα μικρά της και τα μεγάλα της διδάγματα. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, τον οποίο έχουμε συνηθίσει να ακούμε από τα τραγούδια των Πυξ Λαξ και τον έχουμε γνωρίσει και ως εξαιρετικό και εμπνευσμένο στιχουργό, μας παρουσιάζει ένα βιβλίο που κρύβει έρευνα από πίσω αλλά κυρίως μεράκι και πραγματική διάθεση για το αποτέλεσμα που μας χαρίζει. Διαφαίνεται εκ του αποτελέσματος πως η ώριμη γραφή είναι ο ιδανικός δίαυλος για να εισέλθουμε στη χρονομηχανή και να ταξιδέψουμε στις στοές της ιστορίας που τόσο σαγηνευτική είναι.

Δημήτρης Μητσοτάκης, Ο καιρός άλλαζε, Εκδόσεις Κέδρος

Η δική μου γενιά τον θυμάται από το συγκρότημα Ενδελέχεια, ως βασικό του μέλος με τραγούδια που στιγμάτισαν την ροκ σκηνή για πολλά χρόνια. Μέσα από το συγκρότημα μας συστήθηκε και στην πορεία όταν το συγκρότημα αποφάσισε να σταματήσει να λειτουργεί ως σύνολο, ο ίδιος ακολούθησε τη δική του πορεία μέρος της οποίας ήταν και η μετάβασή του, εκτός από τις προσωπικές του μουσικές δημιουργίες, στη γραφή με λογοτεχνικά βιβλία αξιόλογα όπως αυτό που παρουσιάζεται εδώ. Δεν είναι το πρώτο του βιβλίο αλλά ελπίζουμε όχι και το τελευταίο καθώς στα διηγήματα που έχουμε τη χαρά να ανακαλύψουμε εδώ ο συγγραφέας Δημήτρης Μητσοτάκης ξετυλίγει στον αναγνώστη την φαντασία του και πραγματεύεται μια σειρά από θέματα επίκαιρα. Τα διηγήματα αυτά, προσεγμένα και με σεβασμό στον αναγνώστη, απηχούν την ανάγκη του συγγραφέα να μιλήσει ανοιχτά και να ανοίξει διάλογο με τον αναγνώστη,

Δημήτρης Πιατάς, Σινέ Λαύκος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σε μια συνέντευξή του αναφερόμενος στο βιβλίο του, ο πολυαγαπημένος ηθοποιός και συγγραφέας Δημήτρης Πιατάς είχε δηλώσει πως το βιβλίο του εδράζεται στο μέρος όπου περνάει τον χρόνο του όταν έχει την ανάγκη να ξεφύγει από την καθημερινή τρέλα και τον ρόλο του ηθοποιού, να αποστασιοποιηθεί και να ηρεμήσει. Σε εκείνο το μέρος φωλιάζει μια ιστορία που μοιάζει να βγαίνει από τα έγκατα της ψυχής του, μια ιστορία εμποτισμένη με στοχασμό και φιλοσοφικό οίστρο, μια ιστορία όπου βρίσκει τον εαυτό του και του θέτει ερωτήματα αναζητώντας τις απαντήσεις. Έχει φτιάξει το δικό του προσωπικό καταφύγιο μέσα από αυτή την ιστορία και ως χείμαρρος ξεδιπλώνει το παρελθόν και αφουγκράζεται τις ενδόμυχες φωνές. Έχει την ικανότητα να μας παρουσιάζει με διεισδυτικό τρόπο ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο δικό του σύμπαν και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε.

Στέλιος Μάινας, Να θυμηθώ να παραγγείλω, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Είναι σχεδόν στερεότυπο και αδιαμφισβήτητο να αναφέρω πως ο Στέλιος Μάινας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του έχοντας υποδυθεί πολλούς επιτυχημένους ρόλους σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Έχει όμως και τη δική του θητεία στη συγγραφή λογοτεχνικών έργων διότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ξεδιπλώνει πολλαπλές εκφάνσεις του σε διαφορετικά πεδία αν και η λογοτεχνία με το θέατρο είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Στο μυθιστόρημα αυτό, ο συγγραφέας Στέλιος Μάινας αναφέρεται στην ίδια τη ζωή που θέτει διλήμματα και μας καλεί πολλές φορές να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις και υπό δύσκολες συνθήκες πίεσης. Η ηρωίδα του ανθρώπινη και σχεδόν πραγματική μας συστήνεται μαζί με το πρόβλημά της για να γίνουμε και εμείς κοινωνοί του και να πορευτούμε στο δικό της σύμπαν, ανακαλύπτοντας τη δύναμή της αλλά και την αδυναμία της.