Μαθαίνοντας για την κλασική μουσική μέσα από 3 μοναδικά παιδικά βιβλία

Η κλασική μουσική, όπως και η κλασική λογοτεχνία, δεν αφορούν σε λίγους αλλά στους πολλούς. Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή, δεν γίνονται διακρίσεις ακρόασης, τα έργα αυτά είναι γραμμένα από ανθρώπους της ίδιας κοινωνίας, ανθρώπους που μέσω της τέχνης βρήκαν διέξοδο στις ανησυχίες τους και υπηρέτησαν με μοναδικό τρόπο τον σκοπό που είχαν θέσει εξαρχής, να αγγίξουν τις ψυχές των ανθρώπων. Είναι έργα που γράφτηκαν για να απευθυνθούν σε όλους, ανεξαρτήτως μόρφωσης ή κοινωνικής τάξης, είναι έργα διαχρονικά και οικουμενικά, έργα που κοσμούν τις αίθουσες όταν παίζονται, έργα μοναδικά που σκοπό έχουν να μα ψυχαγωγήσουν με την αρχαία έννοια του όρου. Έχει εσφαλμένα δημιουργηθεί η εντύπωση πως για να θαυμάσεις ή για να ακούσεις κλασική μουσική οφείλεις να γνωρίζεις μουσική ιστορία ή να έχεις εκπαιδευτεί για αυτό.

Ο κόσμος της μουσικής είναι εδώ και προσφέρεται απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους και ειδικά στα παιδιά που από την πολύ μικρή ηλικία έχουν την δυνατότητα πλέον να γευτούν τους καρπούς της και να εντρυφήσουν σε αυτήν ακούγοντάς την απλώς ή μαθαίνοντας και ένα μουσικό όργανο, είτε αυτό λέγεται βιολί, πιάνο ή κάτι άλλο. Η κλασική μουσική είναι ίσως το πρώτο είδος μουσικής που γνώρισε ο δυτικός κόσμος,  είναι οι λέξεις σε νότες, είναι εκείνη η τέχνη που μπορεί και μας δημιουργεί μοναδικά συναισθήματα, είναι εκείνη που θα γαληνέψει την ψυχή των παιδιών. Με τον όρο κλασική μουσική αναφέρεται ευρύτερα η δυτικοευρωπαϊκή μουσική παραγωγή που εκτείνεται σε μία αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, περίπου από το έτος 470 μ.Χ. μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Κάποτε, η έννοια της κλασικής μουσικής, παρέπεμπε σε μία «ανώτερη» μορφή μουσικής σύνθεσης, με «σοβαρούς» σκοπούς και πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Ο όρος «Κλασική Σχολή» χρησιμοποιήθηκε αργότερα στη Γερμανία το 1830 για το έργο των ΧάυντνΜότσαρτ και Μπετόβεν. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η κλασική μουσική αποτελεί ένα πεδίο αστείρευτης γνώσης, μια πηγή συναισθημάτων και γοητείας για όποιον ασχοληθεί εις βάθος και την αγαπήσει, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους, εμπνέει με τις μουσικές που φρόντισαν να μας αφήσουν παρακαταθήκη προσωπικότητες, όπως ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν, ο Χέντελ, ο Τσαϊκόφσκι, ο Ραβέλ, ο Σοστάκοβιτς και τόσοι άλλοι. Μέσα από τα ξεχωριστά αυτά βιβλία θα ξεδιπλωθεί λοιπόν ο πλούτος της κλασικής μουσικής για να μας μαγεύσει! 

Χρυσάνθη Καραΐσκου, Ο Καρυοθραύστης, Εκδόσεις Διάπλαση

Με όπλο τη μαγεία των Χριστουγέννων, ο Καρυοθραύστης αποτελεί το ιδανικό ανάγνωσμα που απογειώνει την φαντασία μικρών και μεγάλων με την υπογραφή του σπουδαίου μουσουργού Τσαϊκόφσκι που έντυσε με μουσική το βιβλίο του Χόφμαν ύστερα και από την διασκευή του από τον Αλέξανδρο Δουμά, την οποία και χρησιμοποίησε. Πρόκειται για ένα υπέροχο παραμύθι που εξάπτει την φαντασία, δημιουργεί ευχάριστες εικόνες και συναισθήματα, γοητεύει με την αστείρευτη δεξιοτεχνία στην εξιστόρηση. Από τότε που γράφτηκε δεν έχει πάψει να συγκινεί τόσο μικρούς και μεγάλους καθώς η ιστορία είναι επενδυμένη με αυτήν την υπέροχη μουσική που αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο Καρυοθραύστης όπως τον ξέρουμε σήμερα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1892 και είναι μία ιστορία που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να μας καθηλώσει με τον φαντασμαγορικό της χαρακτήρα.

Ρίτσαρντ Μπράτμπι, Κλασική μουσική. Η ιστορία της σε εικόνες, Εκδόσεις Διάπλαση

Μέσα από το βιβλίο αυτό τα παιδιά, μικρά και μεγάλα θα μάθουν και θα αγαπήσουν την κλασική μουσική καθώς το βιβλίο με την εξαιρετική του εικονογράφηση μας ταξιδεύει και μας ξεναγεί στον κόσμο των μουσικών οργάνων και όχι μόνο. Είναι μια μικρή βίβλος της κλασικής μουσικής που αποτελεί τον καλύτερο οδηγό εξοικείωσης με όργανα όπως το πιάνο, το βιολί, το όμποε, το τρομπόνι, το κόρνο και τόσα ακόμα. Χάρη στον δημιουργό του βιβλίου έχουμε την δυνατότητα να περιηγηθούν τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής καθώς παρουσιάζονται όλες οι κατηγορίες που οφείλουμε να γνωρίζουμε. Μαθαίνουμε σημαντικές πληροφορίες για κορυφαίους μουσικούς, μαέστρους και συνθέτες όλων των εποχών, τον Μότσαρτ και τον Ραχμάνινοφ, τον Μπέρνσταιν, τον Ροσίνι και τον Πουτσίνι, ανθρώπους που έδωσαν ζωή στην μουσική και σε εμάς μία πλούσια παρακαταθήκη ψυχαγωγίας με την ολοκληρωμένη έννοια του όρου.

Serenella Quarello & Fabiaba Bocchi, Η μαγεία του μπαλέτου, Εκδόσεις Φουρφούρι

Οι παραστάσεις και οι χορογραφίες για το μπαλέτο, όπως μαθαίνουμε από το βιβλίο στην εισαγωγή του, έρχονται από την Αναγέννηση όπου οι βασίλισσες ανέθεταν ήδη από τότε την οργάνωση παραστάσεων για την ψυχαγωγία τους. Όπως δηλαδή στην ζωγραφική, έτσι και εδώ υπήρχαν οι μαικήνες που χρηματοδοτούσαν αυτό το είδος προς προσωπική τους τέρψη αλλά τελικά και για την δική μας τωρινή. Το βιβλίο αυτό είναι λοιπόν ένα εγχειρίδιο εξαιρετικό για να γνωρίσουμε μέσα από όπερες και άλλα έργα όπως Η λίμνη των Κύκνων, Η ωραία κοιμωμένη, ο Καρυοθραύστης και τόσα άλλα εμβληματικά έργα τον μαγικό κόσμο του μπαλέτου και την ιστορία πίσω από τους εκπληκτικούς χορευτές, όπως ο Νουρέγιεφ. Η έκδοση είναι πραγματικά μοναδική μέσα από μία ιδιαίτερα γοητευτική και καλοδουλεμένη εικονογράφηση που συμπληρώνει το άρτιο κείμενο που μας παρέχει πλήθος στοιχείων για την ιστορία των έργων. Αναμφίβολα, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη!