Βιογραφίες

Mathilde Sanchez, Che. Εικόνες μιας ζωής, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ανήκει μόνο στον εαυτό του. Πενήντα χρόνια μετά την εκτέλεσή του σε βουνό της Βολιβίας, ο Τσε μοιάζει να μας στέλνει ένα τελευταίο συνωμοτικό κλείσιμο του ματιού που παρακινεί σε εξέγερση. Ο πιο διάσημος αντάρτης του 20ού αιώνα προβάλλει τη δική του μεγάλη πορεία αντικομφορμισμού στις νέες γενιές. Πέρα από τις πράξεις πολιτικής αναταραχής, με μεγάλη επιρροή στη δεκαετία του ’60, σήμερα είναι κυρίως η φυσιογνωμία του -αυτή η οικεία και ταυτόχρονα άγνωστη εικόνα- που προβάλλει ένα συναίσθημα κόντρα στο σύστημα και ένα πρότυπο αδιάφθορης συμπεριφοράς απέναντι στην εξουσία.
Το βιβλίο «Che, Εικόνες μιας ζωής» υπερβαίνει τα όρια της βιογραφίας και του απλού φωτογραφικού άλμπουμ. Μέσα από τις τετρακόσιες φωτογραφίες, πολλές από αυτές ανέκδοτες, επιλέγει να προτείνει ένα οδοιπορικό στο οποίο, εν είδει σεμιναρίου, εικόνες και αφήγηση, φωνές και οράματα συνδυάζονται και αναμειγνύονται. Επομένως πρόκειται για ένα βιβλίο-φιλμ στο οποίο, μισό αιώνα μετά το θάνατό του, ο Τσε Γκεβάρα καλπάζει και πάλι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Andrej Kalas, Ο Πύρρων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου

Ο Andrej Kalas είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Comenius στην Μπρατισλάβα με ειδικεύσεις: α) Φιλοσοφία-Λατινικά, β) Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Από το 2002 εργάζεται ως πανεπιστημιακός στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Φιλοσοφίας του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου το 2005 υπεράσπισε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Η Τύχη και η Ελευθερία στον Στωικισμό, τη Σκεπτική Ακαδημία και τον Επικουρισμό».
Το 2010 έγινε υφηγητής. Επί του παρόντος διδάσκει Αρχαία Φιλοσοφία. Παραδίδει και μαθήματα επιλογής με θέμα την Ελληνιστική Φιλοσοφία και συμμετέχει στη διδασκαλία της Κλασικής Φιλολογίας.
Εκτός από την επιστημονική και τη μεταφραστική του δραστηριότητα (κυρίως από τα αρχαία ελληνικά) καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη διάδοση και την προώθηση των κλασικών σπουδών στο ακαδημαϊκό περιβάλλον της Σλοβακίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Βασίλης Σ. Κάρτσιος, Μπαζίλ Ζαχάρωφ, Εκδόσεις Ερωδιός

Η ελληνική βιβλιογραφία για τον Ζαχάρωφ είναι εξωφρενικά ανύπαρκτη, όπως τέτοια είναι και η αξιοπιστία του καθεστωτικού αφηγήματος για την καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Υποτίθεται ότι ο Μπάζιλ ήταν ένας Έλληνας πατριώτης, που «πέταξε» τα λεφτά του για να χρηματοδοτήσει τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ε, και μόνον γι’ αυτό δεν άξιζε ένα μνημόσυνο;
Ο Γκενόν τοποθετεί τον Μπάζιλ Ζαχάρωφ σε ηγετική θέση στον χώρο της «αντιμύησης», δίπλα σε τύπους όπως ο κόμης του Σαιν Ζερμαίν ή ο Ροδόσταυρος σερ Φράνσις Μπέικον. Η δράση του Μπάζίλ ως εμπόρου όπλων, τραπεζίτη, και ως υπερκατασκόπου στη μυστικιστική και απο-κρυφιστική Ιντέλλιτζενς Σέρβις, δένει θαυμάσια με τον ρόλο του δαιμονίου στον Αρμαγεδώνα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μπάζιλ τροφοδότησε τον Μολώχ, τον σπουδαιότερο πολεμιστή των έκπτωτων αγγέλων, με εκατομμύρια ανθρώπινες σάρκες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Γιώργος Λιάνης, Στέλιος Καζαντζίδης, Εκδόσεις Άγκυρα

Η φωνή του Καζαντζίδη ήταν ένα φοβερό κουδούνι στα αυτιά των Ελλήνων. Η φωνή του είχε την αγωνία της Εξόδου. Ένα Μεσολόγγι Ελεύθερο και Πολιορκημένο. Είναι ένας από τους λίγους που μας γυρίζει στην απέραντη Ελλάδα.
Αν υπάρχει επάγγελμα «τραγουδιστής», τότε είναι και θα παραμείνει αρχηγός αυτού του επαγγέλματος. Το βιβλίο μου αυτό είναι μια διαφορετική ματιά στο φαινόμενο Καζαντζίδης.
Θα ήθελα αυτή η ματιά να είναι η συλλογική μας ματιά για τον Καζαντζίδη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Διον. Γεώργιος Πουκαμισάς, Ιωάννης Καποδίστριας, Εκδόσεις Κασταλία

Ι. Ιωάννης Καποδίστριας. Πορεία Χρέους (Κίεβο, Δεκέμβριος 2017)
ΙΙ. Καποδίστριας – Μέττερνιχ. Δύο αντίθετες αντιλήψεις για το Ανατολικό Ζήτημα (Βουκουρέστι, Ιούνιος 2010)
ΙΙΙ. Ο Καποδίστριας και η Φιλική Εταιρεία (Μάιος 2014)
Η Φιλική Εταιρεία
Καποδίστριας και Εμμ. Ξάνθος
Βιβλιογραφία στην οποία ανέτρεξα


Mark Mazower, Όσα δεν είπες, Εκδόσεις Άγρα

Tο “Όσα δεν είπες”, μια τρυφερή και οξυδερκής αφήγηση, τα απομνημονεύματα ενός διακεκριμένου ιστορικού, εξερευνά τις ευρωπαϊκές συγκρούσεις του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα μιας και μοναδικής οικογένειας – της οικογένειας του συγγραφέα. Διερευνώντας τις ιδιαίτερες και συγκινητικές ιστορίες των μελών της, ο Μαρκ Μαζάουερ αφηγείται τις θυσίες και τις σιωπές που σφράγισαν μια γενιά και τους απογόνους της. Η μοίρα θέλησε μέλη της οικογένειας να βιώσουν την πολιορκία του Στάλινγκραντ, τον εγκλεισμό στο γκέτο της Βίλνας, την Κατοχή στο Παρίσι, η να βρεθούν ακόμα και στις γραμμές της Βέρμαχτ. Ο Βρετανός πατέρας του, γιος Ρωσοεβραίων εμιγκρέδων που διέφυγαν από τους μπολσεβίκους, τον εμφύλιο και την επανάσταση και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο, υπήρξε ο τυχερός της οικογένειας. Ο Μαξ, ο παππούς του συγγραφέα, ένας σοσιαλιστής που είχε αγωνιστεί στα οδοφράγματα κατά των στρατιωτών του τσάρου, δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτό. Η Φρούμα, η γυναίκα του Μαξ, προερχόταν από μια οικογένεια η οποία, αν και δοκιμάστηκε από τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις, κατόρθωσε να βρει το δρόμο της στη σοβιετική κοινωνία.
Εκατό χρόνια μετά τη Ρωσική Επανάσταση, το Όσα δεν είπες ξετυλίγει την ιστορία ενός σοσιαλισμού που έχει διαγραφεί από τη μνήμη – του παθιασμένου ουμανιστικού σοσιαλισμού που είχε απήχηση σε ευρύ φάσμα ανθρώπων. Παράλληλα, εξερευνά την απροσδόκητη ευτυχία που ενδέχεται να περιμένει τους χαμένους της Ιστορίας, τη δύναμη της φιλίας, καθώς και της αγάπης για έναν τόπο, ένα αίσθημα που επέτρεψε στον γιο του Μαξ και της Φρούμα να θεωρήσει πατρίδα του την Αγγλία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο).