Η ελληνική λογοτεχνία ξαναζεί την ακμή της μέσα από 16 + 1 ξεχωριστά βιβλία (Μέρος Β’)

O Φραντς Κάφκα είχε κάποτε πει πως τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας. Και πράγματι τα καλά βιβλία υπάρχουν και εμείς αξίζει να τα βρούμε. Κάπου κρύβονται και μας περιμένουν να ανακαλύψουμε τη ζωή που αυτά κρύβουν μέσα τους. Ένα καλό βιβλίο θα είναι πάντα ένας λόγος να κρατάμε απόσταση από το κακό που συμβαίνει γύρω μας και να ξεφεύγουμε με το νου και την ψυχή μας μέσα από ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές.

Μην ξεχνάμε πως τα βιβλία είναι η αφορμή να νιώσουμε πως δεν είμαστε μόνοι, πως έχουμε καλή παρέα και μπορούμε να ευφρανθούμε. Είναι όμως και ένας εξαιρετικός τρόπος να προσκαλέσουμε τους φίλους μας και να συζητήσουμε, το βιβλίο είναι μεταξύ άλλων κοινός τόπος διαλόγου, χαράς, ανταλλαγής απόψεων και ψυχαγωγίας.

Παρακάτω θα βρείτε βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας από νέους και παλαιότερους συγγραφείς, βιβλία που ξεχωρίζουν για την αφήγηση, το θέμα τους, το συναισθηματικό ξύπνημα που προκαλούν στον αναγνώστη. Είναι βιβλία που αντανακλούν το πάθος και το μεράκι του συγγραφέα που βλέπει στα μάτια τον αναγνώστη και τον καλεί αληθινά και άμεσα να γευτεί τον καρπό της χαράς της ανάγνωσης.

Βασίλης Τσιάμης, 54 ημέρες. Η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης, Εκδόσεις Κέδρος

Όλοι γνωρίζουμε για την αποφράδα εκείνη μέρα όπου έμελλε η Κωνσταντινούπολη, μία από τις πιο ιστορικές πόλεις του Ελληνισμού, η νέα Ρώμη και η ξακουστή Πόλη της Ορθοδοξίας, η οικουμενική αυτή πόλη, να πέσει στα χέρια του άσπονδου εχθρού που την καπηλευόταν για τόσα και τόσα χρόνια. Την 29η Μαΐου η Πόλις εάλω όπως είναι πια γνωστή η φράση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Είχε προηγηθεί μία άλωσή της το 1204 αλλά για δυόμιση αιώνες η Πόλη θα βρισκόταν σε ελληνικά χέρια και στο Βυζάντιο μέχρι να έρθει η οριστική της κατάκτηση από έναν βάρβαρο κατακτητή που μέχρι σήμερα της έχει αποσπάσει τον αρχικό χαρακτήρα. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας ξεδιπλώνει το κουβάρι της πολυήμερης πολιορκίας που έμελλε να σφραγίσει την ιστορία του Ελληνισμού και με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο μας αφηγείται την ιστορία εκείνης της ανείπωτης τραγωδίας.

Κάνη Καραβά, Το τέρας μέσα τους, Εκδόσεις Κέδρος

Νύχτα των κρυστάλλων, ήτοι μία νύχτα βάρβαρης και άγριας επίθεσης εναντίον των Εβραίων, το Βερολίνο αποτελεί το θέατρο των γεγονότων που ανακοινώνουν το φάσμα του ναζισμού που θα καλύψει σαν μαύρο σύννεφο όλη την Ευρώπη. Η συγγραφέας, με αφορμή τα γεγονότα εκείνης της δραματικής εποχής πλέκει μία ιστορία που επαναφέρει στο προσκήνιο στιγμές κρίσιμες. Μέσα από το ατμοσφαιρικό αλλά και πολύβουο Βερολίνο, η Κάνη Καραβά με δεξιοτεχνικό τρόπο αφηγείται τα όσα συνέβησαν μέσα από το μυστηριώδες πλέγμα πρακτόρων και ανθρώπων σκοτεινών που χτίζουν σταδιοδρομίες πάνω σε πτώματα και συνειδήσεις. Εξιστορώντας τα συμβάντα, ο αναγνώστης γίνεται και πάλι θεατής σε ένα έργο που κάθε φορά αποκαλύπτει και διαφορετικές πτυχές της ιστορίας του.

Βασίλης Γκουρογιάννης, Κόκκινο στην πράσινη γραμμή, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το τέλος της επταετούς δικτατορίας των Συνταγματαρχών σημαδεύτηκε από την έφοδο των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο και την κατάληψη ενός μέρους του νησιού που παραμένει μέχρι σήμερα υπό τουρκική κατοχή, μιλάμε για την περίφημη διχοτόμηση που δυστυχώς διαρκεί έως σήμερα. Ο Βασίλης Γκουρογιάννης με αυτό το μυθιστόρημα αποτίνει φόρο τιμής σε αυτούς τους αγωνιστές που αντιστάθηκαν στον εχθρό και προσπάθησαν με σθένος και γενναιότητα να σώσουν την πατρίδα τους από τον κατακτητή. Με μυθιστορηματικό τρόπο αλλά και με πραγματικό υλικό, μας αφηγείται τις περιπτώσεις βετεράνων που πολλά χρόνια μετά επανέρχονται για να θυμηθούν και για να μεταδώσουν σε εμάς τους αναγνώστες την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των γεγονότων.

Νίκος Παργινός, Το σταυροδρόμι των ηρώων, Εκδόσεις Διάπλαση

Με όχημα την ιστορία και δη την ευρωπαϊκή ιστορία, ο Παργινός με διεισδυτικό τρόπο πραγματεύεται ένα άγνωστο επεισόδιο που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα εν έτει 1716 τότε που χτυπούσε η καρδιά των συρράξεων μεταξύ Οθωμανών και δυτικών για την κυριαρχία επί του ελληνικού εδάφους. Στην αφήγησή του βέβαια, εκτός από τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κέρκυρας και την επικινδυνότητα της επέλασης των Τουρκικών δυνάμεων καθώς και την προσπάθεια αντίστασης Ελλήνων και ξένων, θα προσθέσει και τις περιπτώσεις τριών περίεργων φυγάδων της Πόλης οι οποίοι δίνουν την δική τους πινελιά στην όλη ιστορία μέσα σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερα ασταθές και αβέβαιο. Η ιστορία λοιπόν ξαναζωντανεύει με μοναδικό τρόπο μέσα από τις σελίδες αυτού του ιστορικού μυθιστορήματος.

Κυριάκος Μαργαρίτης, Εννέα, Εκδόσεις Ίκαρος

Κανείς και ποτέ δεν γλιτώνει από τα δίχτυα της ιστορίας όσα χρόνια και αν περάσουν. Αυτό αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς σε σχέση με την φρικτή ιστορία την οποία και μας παραθέτει ο συγγραφέας Κυριάκος Μαργαρίτης στο νέο του βιβλίο. Με μοχλό τα γεγονότα της περιόδου όπου οι Βρετανοί είχαν υπό την κατοχή τους το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας του απαγχονισμού του στρατιώτη που είναι και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ενός βιβλίου συγκλονιστικού που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να καταλάβει τις φρικαλεότητες που λάμβαναν χώρα από τους κατακτητές. Το νησί υπέφερε και υποφέρει μέχρι σήμερα και η εν ψυχρώ εκτέλεση αποτελεί ένα σημάδι βαρβαρότητας και αγριότητας και ο Μαργαρίτης το αποτυπώνει με τον πιο δραματικό τρόπο.

Γιάννης Ατζακάς, Σκυφτοί περάσανε, Εκδόσεις Άγρα

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως ο Ατζακάς ανήκει δίκαια και εύλογα στους κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς, με αυτό τον τόσο λυρικό και ποιητικό λόγο του καθώς μέσα από τα βιβλία του νιώθει ο αναγνώστης πως ξαναζεί άλλες λογοτεχνικές εποχές. Όπως και στα προηγούμενα διηγήματα, μυθιστορήματα και νουβέλες, έτσι και εδώ, εμπνευσμένος όπως πάντα και με αφορμή ένα ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη ξεδιπλώνει τις δικές του σκέψεις, στοχάζεται και δημιουργεί και πάλι ένα ξεχωριστό σύμπαν που αποτελείται και απαρτίζεται από πρόσωπα που περνάνε ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά τον δικό τους Γολγοθά, πρόσωπα εύθραυστα που καταθέτουν τις προσωπικές τους καταστάσεις και ο αναγνώστης συμπάσχει αφού συμμετέχει ενεργά διαβάζοντας τις περιπτώσεις τους.

Βασίλης Βασιλικός, Ντίβα, Εκδόσεις Άγρα

Ο επιφανής συγγραφέας του Ζ, ενός βιβλίου που έγινε ταινία, ο Βασίλης Βασιλικός επανασυστήνεται με ένα είδος βιβλίου που γνωρίζει καλά και αποτελεί και είδος ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς συγγραφείς. Μέσα από το χρονικό λοιπόν που μας παρουσιάζει εδώ αφηγείται τη ζωή της Ντίβας, μιας γυναίκας με ιδιαίτερη προσωπικότητα και αίγλη, μιας γυναίκας που μέσα από την φυσιογνωμία της, την λαμπερή και απαστράπτουσα σαγηνεύει και θέλγει τους θαυμαστές της. Η ιστορία αυτής της γυναίκας που έζησε σε ένα κοσμοπολίτικο Παρίσι είναι το αντικείμενο ενός βιβλίου, είναι το θέμα που απασχολεί την φίλη της, η οποία και επιθυμεί να μιλήσει για εκείνη και να καταγράψει την πολυτάραχη ζωή της μέσα από στιγμές και καταστάσεις που εκείνη γνωρίζει. Πρόκειται αναμφίβολα για μια καταβύθιση στα άδυτα ενός αινιγματικού προσώπου.

Νάσια Διονυσίου, Τι είναι ένας κάμπος, Εκδόσεις Πόλις

Έχει ενδιαφέρον σε όλες τις εποχές να ανακαλύπτει κανείς άγνωστες πτυχές της Ιστορίας και να ξετρυπώνει επεισόδια που προσφέρουν μία διαφορετική οπτική γωνία στις εξελίξεις. Η Νάσια Διονυσίου παρέχει στον αναγνώστη την δυνατότητα αυτή να γνωρίζει τα περίφημα στρατόπεδα της Αμμοχώστου, εκεί όπου μετά το πέρας του αιματηρού Β’ Παγκοσμίου πολέμου και πολύ πριν την επέλαση του Αττίλα εκτυλίσσεται η ιστορία των Εβραίων προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο μετά από όλα τα δεινά που πέρασαν στα φρικτά στρατόπεδα και από τα οποία γλίτωσαν. Με δραματικό αλλά και γλαφυρό τρόπο, η συγγραφέας καταγράφει μία σειρά γεγονότων στον “κάμπο”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν το μέρος εκείνο και έτσι εκείνη η πτυχή της ιστορίας αποκαλύπτεται ενώπιόν μας.

Χρήστος Αστερίου, Μικρές αυτοκρατορίες, Εκδόσεις Πόλις

Ο σπουδαίος αφηγητής Χρήστος Αστερίου επανέρχεται και επανασυστήνεται με ένα διαφορετικού τύπου βιβλίο, ένα χρονικό που αφορά στην σπουδαία καπνοβιομηχανία Muratti. Κάθε φορά ο αναγνώστης εκπλήσσεται ευχάριστα με την εξαιρετική αφηγηματική δεξιοτεχνία του εξαιρετικού συγγραφέα, έχει αυτή την μοναδική αίσθηση της προσέγγισης με ένα ιδιαίτερο ύφος. Έτσι και εδώ ανακαλύπτουμε μία συναρπαστική ιστορία που μέσα σε λίγες σελίδες ξαναζωντανεύει στα μάτια μας, ξαναζούμε τις ένδοξες ημέρες εκείνης της καπνοβιομηχανίας που έγραψε ιστορία και μαθαίνουμε μέσα από τον αφηγητή πληροφορίες για το ταξίδι από την Πόλη μέχρι το Βερολίνο και το Μάντσεστερ αφού η φήμη της εταιρείας απλώθηκε πάνω από όλη την Ευρώπη, μια τόσο σημαντική και εξέχουσα αυτοκρατορία που δυστυχώς δεν υπάρχει πια.