5 μοναδικά παραμύθια που ταξιδεύουν τα παιδιά στον κόσμο της αφήγησης (Γ’ Μέρος)

“Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι” είχε γράψει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα παραμύθια που απευθύνονται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους είναι ένας τρόπος να είσαι ελεύθερος και να κρατάς μέσα σου για πάντα ζωντανό το άρωμα του μικρού λουλουδιού. Ειδικά για τα παιδιά που διαμορφώνουν χαρακτήρα και απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι ερεθίσματα τους προσφέρονται, τα παραμύθια παραμένουν ένας κόσμος εξερεύνησης και ανακάλυψης συναισθημάτων και εικόνων, ένας κόσμος που τους χαρίζει ένα νοερό ταξίδι στον πυρήνα της φαντασίας τους.

Τα παραμύθια είναι η αφορμή για τα παιδιά να γίνουν οι μελλοντικοί επίμονοι αναγνώστες καθώς η ανάγνωση ανοίγει φτερά και μας προσκαλεί να ζήσουμε πολλές ζωές μέσα από τους ήρωες και τις ηρωίδες. Διττή η αποστολή και διττός ο σκοπός των παραμυθιών, από τη μία αποσκοπούν στο να ψυχαγωγήσουν τους μικρούς αναγνώστες και από την άλλη διακαής πόθος ενός παραμυθά είναι να γεμίσει τις σελίδες με νοήματα και να περάσει με τον δικό του προσωπικό τρόπο τα δικά του μηνύματα σε παιδιά και μεγάλους. Γιατί τα καλά παραμύθια έχουν πάντα και διδακτικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είναι παράλληλα και μία ιστορία αληθινή που κάποιος αφηγείται σαν παραμύθι. Παρακάτω παρουσιάζονται τρία πολύ ξεχωριστά παραμύθια που μας προσφέρουν το προνόμιο να γίνουν τα παιδιά μας πιστοί αναγνώστες.

Μαρία Γιαγιάννου, Η Κουνελόσκαλα, Εκδόσεις Καλέντη

Μπορεί ένα παιδί να μάθει για τον Νεύτωνα, τον Οδυσσέα Ελύτη, την Μαρία Κάλλας, την Φρίντα Κάλο, τον Επίκουρο και αυτό να γίνει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γνώσης; Η απάντηση είναι καταφατική χάρη στις εκδόσεις Καλέντη και την πολύ ωραία συγγραφική δουλειά της Μαρίας Γιαγιάννου που πλαισιώνεται από την δεξιοτεχνική εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη και μας ταξιδεύει στον κόσμο σπουδαίων προσωπικοτήτων για να θυμηθούμε εμείς και να μάθουμε στα παιδιά μέσω του ήρωα κούνελου Τρούφη τι πέτυχαν αυτές οι μοναδικές φυσιογνωμίες. Το βιβλίο αυτό αποδεικνύει πως η επαφή με τον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης μπορεί να μετατραπεί σε μία εποικοδομητική δραστηριότητα, ένα βιβλίο που στο τέλος επιφυλάσσει και μία έκπληξη.

Oliver Jeffers, Εσύ και εγώ, Εκδόσεις Ίκαρος

Η ζωή των μεγάλων και των παιδιών είναι ένα μοναδικό ταξίδι εμπειριών και επικοινωνίας που μέσα από την αφήγηση του Τζέφερς παίρνει σάρκα και οστά και μετατρέπεται σε μία εξαιρετική ιστορία, έτσι όπως ο γνωστός πλέον συγγραφέας παιδικών παραμυθιών ξέρει να προσφέρει στο κοινό του. Αυτή την φορά λοιπόν ο Τζέφερς μας μιλάει για την συμπόρευση του γονιού με το παιδί και για αυτή την παράλληλη πορεία που έχει τόσες περιπέτειες και κρύβει μοναδικές στιγμές συμπόρευσης. Η μικρή λοιπόν πρωταγωνίστρια διαμορφώνει μαζί με τον μπαμπά της το κοινό τους μέλλον, μαθαίνει πώς να πορεύεται στον κόσμο, πώς να χτίζει ασπίδες προστασίας, πώς να αποφεύγει τις κακοτοπιές, πώς να αντέχει στις δυσκολίες και πώς να μάθει να μην φοβάται.

Mark Twain, Πρίγκιπας και φτωχός & Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Προτείνονται δύο υπέροχα βιβλία από την σειρά Τόξο, δύο βιβλία τα οποία έχουν σφραγίσει μικρούς και μεγάλους με την φαντασία και την αφηγηματική δεξιοτεχνία του μοναδικού Μαρκ Τουέιν. Πρόκειται για το βιβλίο “Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ”, ένα βιβλίο σταθμός που αφηγείται την ζωή ενός σύγχρονου Ροβινσώνα, ενός αγοριού που καταφέρνει με την παρέα του και δημιουργεί πανικό και αναταραχή ενώ παράλληλα γίνεται αγαπητός από όλους για την καλή του την καρδιά και την παιδική του ψυχή που δεν θέλει το κακό. Το δεύτερο είναι το βιβλίο Πρίγκιπας και φτωχός, ένα βιβλίο του Μαρκ Τουέιν, το οποίο και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα, ένα βιβλίο που αποτυπώνει με φαντασία και ευφυΐα τις ταξικές διαφορές που χάρη στον συγγραφέα μπορούν και μειώνονται αφού ο μεν πρίγκιπας γίνεται φτωχός και ο δε φτωχός γίνεται πρίγκιπας και έτσι ο ένας ζει την ζωή του άλλου μέσα από μια ιστορία που ξεδιπλώνει το πως η ζωή είναι εύθραυστη και απρόβλεπτη.

Jules Verne, Ταξίδι στο κέντρο της γης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Τι να πρωτοπεί κανείς και τι να πρωτογράψει για αυτόν τον μεγιστάνα των λέξεων και του πνεύματος, για αυτόν τον ταξιδευτή των θαλασσών και τον μάγο των ονειρικών μας κόσμων, τι να αναφέρει κανείς για έναν λογοτέχνη, τα έργα του οποίου κοσμούν κάθε βιβλιοθήκη ανά τον κόσμο και ξυπνούν παιδικές μνήμες και ατέλειωτα και αχανή ταξίδια σε όποιον τα διαβάσει. Ο Ιούλιος Βερν, όπως έχουμε συνηθίσει να τον λέμε ελληνιστί, υπήρξε ένας αιώνιος έφηβος και ένα παντοτινό παιδί και με την παιδική ψυχή του έγραψε όλα αυτά τα θεσπέσια βιβλία που σήμερα εμείς διαβάζουμε με μανία και αγάπη σαν να γράφτηκαν χθες. Πόσοι και πόσοι δεν μεγάλωσαν με τα έργα του Ιούλιου Βερν, πόσες και πόσες γενιές δεν γαλουχήθηκαν από τις λογοτεχνικές περιπέτειες που προέκυψαν από τα δικά του προσωπικά ταξίδια. Το ταξίδι στο κέντρο της γης είναι η πεμπτουσία της συγγραφικής δεξιοτεχνίας του Ιουλίου Βερν, ένα βιβλίο που απογειώνει την φαντασία και εξάπτει την περιέργεια κάθε αναγνώστη.

Θοδωρής Παπαϊωάννου & Πέτρος Μπουλουμπάσης, Μια σταλιά μέλι, Εκδόσεις Ίκαρος

Τι κοινό άραγε μπορεί να έχει μια σταλιά μέλι, μια παρέα μυρμηγκιών και μια αρκούδα; Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου και ο Πέτρος Μπουλουμπάσης φρόντισαν με εξαιρετικό τρόπο να συνδέσουν τα μικροσκοπικά μυρμήγκια με την καλοκάγαθη Φλώρα, την αρκούδα που χάρη σε μια στάλα μέλι ήρθε αναπάντεχα στον κόσμο τους χωρίς όμως να τα πειράξει ή να τα τραυματίσει, ίσως μόνο λίγο να τα φοβίσει. Μια συνάντηση μέσα στην μητέρα φύση φέρνει κοντά τον Δαβίδ και τον Γολιάθ μόνο που εδώ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, η συνύπαρξη είναι αρμονική και λαμβάνει χώρα κατά τους νόμους της ίδιας της φύσης που ξέρει να προστατεύει τους πιο αδύναμους. Μία ιστορία ευαίσθητη και πολύ τρυφερή για κάθε ηλικία!